Over antroposofische woorden

Het is niet goed om het woord “ahrimanisch” zo zonder meer steeds weer te gebruiken bij de alledaagse omstandigheden. Doordat we zo’n woord gebruiken voor de dagelijkse verhoudingen, stompt het af voor ons gevoel, en we hebben dan helemaal niet de mogelijkheid nog woorden te hebben, die, als we ze denken of uitspreken, op ons de elementaire, significante betekenis uitoefenen, die ze zouden moeten uitoefenen.

Dat is buitengewoon belangrijk dat we in het dagelijkse leven niet te veel met deze woorden smijten (Duits: mit diesen Dingen gar zu sehr herumwerfen), want we komen daardoor in feite geleidelijk bij het beste, het meest werkzame, wat de antroposofie ons kan geven. Hoe meer we met betrekking tot de alledaagse gebeurtenissen de antroposofische woorden in de mond nemen, des te meer ontnemen we ons de mogelijkheid dat antroposofie voor ons werkelijk iets voor onze ziel dragends, onze ziel diep doordringends wordt.

We hoeven slechts de macht der gewoonte in overweging te nemen en we zullen zien, dat het een verschil is, als we met een zeker heilig ontzag, met een zeker bewustzijn dat we over andere werelden spreken, woorden gebruiken zoals bijvoorbeeld “aura” of “ahrimanische machten” of “luciferische machten”. Als we altijd voelen, dat we om zo te zeggen de pas moeten inhouden (Duits: haltmachen), voordat we zulke woorden gebruiken, moeten ze alleen gebruiken als het er voor ons werkelijk op aankomt onze verhouding tot de bovenzinnelijke wereld in het oog te vatten, dan is dat iets heel anders dan wanneer we in het alledaagse leven bij iedere willekeurige gelegenheid over deze dingen van de hogere wereld spreken en woorden, die aan deze werelden ontleend zijn, voortdurend in de mond nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 150 – Die Welt des Geistes und ihr Hereinragen in das physische Dasein – Augsburg, 14 maart 1913 (bladzijde 12-13)

Advertentie

11 gedachtes over “Over antroposofische woorden

 1. Ik heb zo’n gevoel altijd gehad, als ik mensen met antroposofische termen rond zag strooien; vooral om te laten zien hoe slecht de wereld is en hoe goed het antroposofisch jargon je daartegen beschermt. Gewone taal gebruiken en met groot bewustzijn de antroposofische terminologie hanteren, daar gaat het om.
  Mooi dat Steiner dat zelf zo aangeeft!

  1. Ja, ik heb dat ook eigenlijk wel altijd gehad. Ik was geloof ik 20 jaar en ik had nog maar een paar maanden wat van antroposofie gelezen, toen ik op bezoek was bij een gezin dat al jaren lid was van de antroposofische vereniging. Er was toen schaatsen op de televisie. Toen zei de heer des huizes: ‘Geweldig wat die schaatsers presteren met hun fysieke lichaam.’ Het was niet zo dat de tenen bij mij krom trokken van ergernis, maar ik vond het toch wat raar.

  1. Natuurlijk, maar je moet dan naar mijn mening niet met de term fysieke lichaam aankomen. Dit citaat ging er toch om dat men in het alledaagse leven gewone mensentaal moet blijven spreken.

 2. walterhebing

  Die Rizerd toch! Weer plaats je bewust of onbewust een Steinercitaat, dat nagenoeg naadloos op mijn reactie van gisteren aansluit. Immers ik gebruikte daarin de woorden, Luciferisch en Arhimaans. Het woord: “Aura” heb ik nog niet gebruikt, doch toen ik dit citaat las, hoorde ik via de radio spreken over zijnsorientatie, ik heb het proberen te verifiëren, maar ik vermoed dat het Hans Knibbe was! Die referreerde aan een tijdsgenoot van Steiner namelijk: “David John”! Van wie de uitspraak is: “Älles is zijn en heeft niets met gewoonte zijn van doen”. De kern van Hans Knibbe’s betoog was/is, dat we ons los moeten weken van de door onszelf geconditioneerde werkelijkheid, maar toch in relatie met de actuele gebeurtenissen moeten blijven! Hij maakt voor mijn gevoel dezelfde gedachtegang als Steiner, met dit verschil dat hij niet over Arhimaanse- of Luciferische machten spreekt. Steiner neemt nu het woord: “Aura” in de mond. Ik heb het bewust niet in mijn mond willen nemen. Immers het vormt mede de kern van mijn Zijnsorientatie.
  Ik ben dit voorjaar in India geweest en werd geconfronteerd met de Lotushouding, van waaruit ik mijn zelf zou kunnen ontdekken. Echter ik heb het leven al lopend aanschouwd en beleefd tot mijn twaalfde, pas toen kwam de fiets in mijn leven, omdat de HBS te ver van huis was om elke dag lopend te overbruggen. Zowel de HBS als de fiets, sloegen een hiaat in mijn verhouding en beleving van mijn omgeving!
  Ik vroeg aan de Goeroe, waarom ik mijn lichaam zou moeten bekwamen in een juiste Lotushouding, terwijl de mens zich juist van dieren onderscheidt( behalve apen en vogels) daardat hij op twee benen/poten loopt? De Goeroe wist er zo gauw geen antwoord op te geven, maar ieder mens heeft weleens last van loodzware benen of pijnlijke voeten! In de voetreflexelogie plaats de voet in een heel ander kader. Het kader waarin Jezus zijn volgelingen zette, door hun voeten te wassen.Ik heb respect voor Steiners inzet, om de zienswijze van de mensheid te veranderen, echter ik heb geen respect op de manier waarop Steiner de Christus impuls verwoord heeft! In mijn believing op aarde, zitten in knieën en enkels juist de Chakra’s, die de mens tot zijn Oorspronkelijk Zijn terug kunnen brengen. Namelijk als Adam en Eva(de androgyne mens) wandelend op aarde, waarbij niet de ogen maar de voeten de boventoon voeren! Immers zij zijn de dragers van ons lichaam, niet andersom! Niet onze kruin is vebonden met het Goddelijke op aarde, maar onze blote voeten! Dat we schoensel dragen ter bescherming van onze voeten, is een cutureel gegeven, geen natuurlijk gegeven.
  Schoeisels isoleren onze wandelgang in de natuur! Voor mij is de kundalini, een energie stroom van teen tot kruin, omgekeerd of elke aftakking ertussen is volgens mij een parasiet van het leven op aarde.
  Schaatser kun je worden, maar je bent hoe je ook wendt of keert, mens! In dat kader vind ik de opleiding van Hans Knibbe wel een goede richting aanwijzen, echter naar waarheid doordacht, schept hij, net als Steiner alleen maar illusie! Het Zijn/Woord, God/Accoord is er al,, alleen het talig zijn van de mens, schept verwarring tussen mensen. echter dat heeft niets met ’n kind jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren, van doen!
  Elk kind, waar ook ter wereld geboren, biedt openheid, echter we zijn niet in staat er gehoor aan te geven? Waarom niet? Omdat we in de ban leven van Arhimanische of Luciferische machten en onze kinderen ervan willen vrijwaren, met het tegendeel als gevolg. Openheid zal de mensheid in al zijn streven moeten geven om hetgeen de dag biedt, ten gunste van het leven op aarde te gebruiken, opdat de aarde de kosmische schattendie zij in zich draagt, voor ons kan ontwaren. Niet het worden van de mens, maar het zijn van de mens is belangrijk!
  Tot zover!
  Groetjes Walter.

 3. Tja… geldt dat dan ook voor termen zoals “Christelijk, Michaelisch” enz…? Ik weet niet of je zomaar kan stellen dat een woord aan kracht verliest als het veel en vaak gebruikt wordt…

  1. Dat is zeker te voelen en ook een reden voor me, om niet te vloeken, ook niet schertsend of om lollig te zijn. Maar als ik wordt uitgescholden door een ander, merk ik niet dat de kracht of de inwerking ervan minder op me is. En aangezien ik met een anderhalve maand te gaan de respectabele leeftijd van 55 bereik, en in Amsterdam woon, heb ik wel het e.a. over me heen gehad.

   Daarbij moet ik ook denken aan het Johannes evangelie, wat beschrijft dat alles om ons heen is voort gekomen is uit het woord. Dat, zo stel ik me voor, is een inmense kracht, en ik kan me niet voorstellen dat die inboet aan kracht door veelvuldig gebruik…

   En ik schrijf dit niet om mijn gelijk te halen, maar ik ervaar het als tegenstrijdig met bovenstaande citaat. Maar misschien denk ik nog teveel via de Geesten van de vaste vorm, zie “Het menselijk en het Kosmisch denken” 1e voordracht, uitgeverij Pentagon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s