Men moet wat betreft het vegetarisme niet fanatiek zijn. Er zijn mensen die helemaal niet bestaan kunnen, als ze geen vlees eten. Het moet daarom zorgvuldig uitgeprobeerd worden of ze werkelijk zonder vlees kunnen leven. Maar als iemand het kan stellen zonder vlees, dan voelt hij zich, als hij van vleesvoeding overgaat naar vegetarische voeding, sterker dan voorheen. Ziet u, dat is nu eenmaal de moeilijkheid: menigeen verdraagt het helemaal niet om te leven zonder vlees. Als hij het echter kan, dan voelt hij zich sterker, als hij vegetariër is geworden, omdat hij er niet meer op aangewezen is om dierlijk (Duits: Fremdes) vet in zich af te zetten (Duits: abzulagern), maar alleen zijn eigen vet krijgt; waarin hij zich dan sterk voelt.
En ik kan wel zeggen dat ik weet van mijzelf; de inspanningen die ik sinds lange tijd, de laatste 24 jaar, heb moeten doormaken, die had ik anders niet kunnen volhouden! Dan zou ik niet in staat zijn geweest om de hele nacht te reizen en de volgende dag een voordracht en zo meer te houden. Want, nietwaar, er wordt iemand dat, wat men zichzelf moet bereiden – als men vegetariër is – afgenomen, als men deze arbeid eerst door het dier laat verrichten. Dat is het belangrijke punt. U moet echter niet denken dat ik op enigerlei wijze het vegetarisme wil propageren, omdat het echt altijd eerst moet worden geprobeerd, of de mens in kwestie wel vegetariër kan worden of niet; dat is een individuele aanleg.
Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 31 juli 1924 (bladzijde 109)
Zie ook: Het vegetarisme zou nooit zo algemeen aangeprezen moeten worden
Blijkbaar behoor ik wel tot die mensen die vlees moeten eten, toen ik met duizeligheids verschijnselen bij mijn Antroposofische huisarts kwam, bleek mijn vit B12 op de rand van het minimum te zitten, en vroeg hij of ik vlees at en hoeveel. Nou eens in de 12 dagen en verder niet, ook niet op het brood was mijn antwoord. Dus kreeg ik een vit. B12 kuur, en met het advies meer vlees te eten! De duizeligheid is nooit meer terug gekomen.
Vind ik nog steeds een mooie uitspraak van Steiner: beter vlees eten, dan vlees denken.
Ik vind dit een mooi steinercitaat. En ik kan bevestigen, dat het inderdaad zo is dat als blijkt dat je goed zonder vlees kunt, en daadwerkelijk zo jarenlang leeft, dat dat je vitaliteit ten goede komt, innerlijke krachten opwekt, die je kunt gebruiken voor energiek(er) optreden.
Het is overigens ook afhankelijk met wat je wel of niet doet. Beroepsmatig gezien zegt Steiner dat iemand die zwaar fysiek werk doet, die moet je niet belasten met maaltijden die veel energie kosten zoals de meeste vegetarische om te verteren. Vlees is veel lichter verteerbaar dus geschikt voor mensen zoals de boer die veel buiten is om te eten. Iemand die de hele dag op kantoor zit, doet er goed aan om juist zijn spijsvertering met wat minder lichte kost aan te zetten.