Waarom zouden wij ons eigenlijk met filosofie inlaten?

Waarom zouden wij ons eigenlijk met filosofie inlaten, als zij zich toch slechts met een vergeefse moeite der mensheid bezighoudt? Ja, zo is de zaak toch niet, zo is het werkelijk niet! Hetgeen wij doen, als wij ons in deze vanuit een zeker gezichtspunt beslist tevergeefse worsteling verdiepen, is niettemin van oneindige betekenis, iets, dat door niets anders vervangen kan worden. Voor de kennis van de onsterfelijke ziel, voor de kennis van de geestelijke wereld en ook van de goddelijke wezens zal de filosofie zeker altijd onvruchtbaar blijven, maar ze zal niet onvruchtbaar blijven voor de ontwikkeling van zekere menselijke krachten, voor de ontwikkeling van menselijke vermogens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 156 – Okkultes Lesen und okkultes Hören – Dornach, 19 december 1914 (bladzijde 155-156)

Eerder geplaatst op 28 juni 2012

12 gedachtes over “Waarom zouden wij ons eigenlijk met filosofie inlaten?

 1. maar ze zal niet onvruchtbaar blijven voor de ontwikkeling van zekere menselijke krachten, voor de ontwikkeling van menselijke vermogens.

  Maar welke menselijke krachten of vermogens zijn dat dan?

  1. Ik denk, Haike, dat hij voornamelijk doelt op logisch denken, concentratievermogen en denkdiscipline. Maar een filosoof denkt ook wel na over gevoelens en moraliteit en dus in die richting zal er dan ook wel wat ontplooid worden.

 2. In de cyclus HET MENSELIJK EN HET KOSMISCH DENKEN.
  Waarin het voorwoord bladzijde 9 de uitgever schrijft:
  ‘In deze voordrachten geeft hij (R.S.) antwoord op de vraag niet zozeer of dan wel hoe het denken tot de waarheid kan komen. ‘
  De oefening in deze het door de filosofen uit te werken element.
  De twaalf verschillende standpunten om de wereld te beschouwen en de zeven wereldbeschouwingsstemmingen.
  Om te komen tot waarheidsvinding en terug houden van oordeel.
  Een gevoel van tact is het misschien wat daardoor ontwikkeld wordt.

  1. Jendieng,

   Wat ben ik blij dat je dit boek onder de aandacht hebt gebracht, ik ben nog niet heel ver gevorderd maar alleen het stukje over de oerplant die Goethe zag, valt plots, en hoe ik daar destijds naar keek, op zijn plek. Natuurlijk hebben we het daar ook over gehad op de Warmonderhof, waarbij ik de vraag had of je een oerplant per plantsoort had/hebt, of een, waar, alle andere plantensoorten uit voort zijn gekomen. Dat laatste dus. Maar ik stelde die vraag niet, en ik kan me niet herinneren dat ze dat verteld hebben… (Ga mijn geld terug halen) 😋😡 Overigens heb ik destijds het voorrecht mogen meemaken iets van die oerplant te mogen schouwen zonder dat dat een antwoord op mijn vraag gaf.

   Verder krijg ik de indruk dat de eerste voordracht in dit boek, een soort vervolg is op de “Filosofie van de vrijheid”.

   1. @Haike
    Dat vind ik het bijzondere van vragen.
    Pas als het antwoord bij je leeft komt de vraag.
    Zo ben ik op het spoor van de ‘Filosofie van de vrijheid’. gekomen.

 3. walterhebing

  Dit citaat is een rechtstreekse aanslag op mijn bewuste leven op aarde, alle profeten die ons voorgegaan zijn, predikten dit al, namelijk: Denk niet zelf, want alles is al voor je bedacht!
  In de logica van het leven slaat Steiner een aantal levenslagen over die ik persoonlijker belangrijker vind dan de geesteslagen die boven de werkelijk hangen.
  Ik lees dit!
  1. U bent de oorspronkelijke geest oog,
  2.hij ziet door zijn werk op de voet.
  3.U bent de oorspronkelijke geest van de hand ,
  4. Hij creëert door je heen zijn schepping.
  Ad 1. Dit gegeven kan ik niet rijmen als ik in de ogen van mijn askolot kijk!
  Ad 2. Waar zoveel vrouwenvoeten gaan zal het wad vanzelf ontstaan!
  Ad 3. Waar vrouwen handen, mineralen, plant, dier, kinderen en mannen strelen, kan ik me niet
  indenken dat ze geschapen zijn om geitenwollensokken te breien of te wassen!
  Ad 4. Waarom zou ik de geesteswereld zoveel begrip(warmte) schenken, als de
  geesteswereld het natuurlijk leven op aarde volledig verguist.
  De geestelijke wereld is een mannelijk verzinsel, evenals de technische en de digitale wereld, dit alles is ontstaan uit angst voor het vrouwelijke op aarde! En eens zal deze levenskracht(mineraal, plant, dier en kind) het vrouwelijke dermate ondersteunen dat zowel mannen en vrouwen inzien dat ons menselijk levensbewustijn volledig afhankelijk is van de geboorte van ‘kind waar ook ter wereld, geboren.
  Na negen maanden in het voorgeborgteI(buik van een moeder) wordt het overgeleverd aan het licht van de cultuur(vader), echter het ware licht(warmte) bevindt zich in de natuur van elke dag en kan dat gegeven niet rijmen met de vluchtelingen die ik nu al begeleid en al die nu nog komen in Nederland. Boven het dagelijks leven staat God, maar door we het leven op aarde ngedeeld hebben in psychiese en fysieke levenslagen, kan geen mens zich meer op God beroepen! In wezen hoeft dat ook niet, want de goddelijke kern is met mij/je.
  Immers jij en ik zijn verantwoordelijk voor alles wat op aarde leeft, zo je denkt dit niet te zijn, maak je geen deel uit van het levensbewustziijn op aarde, niet erg, je incarneert nog maar ’n keer!
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s