Neppillen oftewel Placebo’s

Er zijn lieden, die rijk worden door pillen te maken van gewoon brood. Deze pillen ‘genezen’ alle mogelijke ziekten en ze worden vooral gebruikt als slaapmiddel. In een sanatorium lag een dame, die regelmatig ’s avonds van die pillen innam. Daarna sliep ze dan altijd heerlijk. Op een avond besloot zij een eind te maken aan haar leven en nam zoveel pillen als ze te pakken kon krijgen. De zaak werd evenwel opgemerkt en de artsen van de betreffende inrichting geraakten in de grootst mogelijke opwinding, want de dame vertoonde alle symptomen van de naderende dood. Slechts één arts bleef kalm en dat was degene, die de pillen gemaakt had.

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 – Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Weisheit und Gesundheit – Berlijn, 14 februari 1907 (bladzijde 154)

Eerder geplaatst op 25 februari 2011

2 gedachtes over “Neppillen oftewel Placebo’s

  1. O.K.

    Dat de arts die maker was van de pillen kalm bleef lijkt me logisch…. aan de andere kant is het wel opvallend dat er dan toch iets van een doodsproces op gang komt, en hij daar niet verbaasd over is, want (regulier) medisch gezien kan dat natuurlijk niet, bij een pil die niks bevat.

    En dat iemand überhaupt op een placebo zo fysiek reageert wekt bij mij de indruk dat er meer meespeelt tussen Hemel en Aarde dan wij in eerste instantie kunnen waarnemen.

  2. Als je de 12 zintuigen van Soesman leest kun je je verwonderen over de beschrijving van de levenszin, een instantie in jou die veel wijzer is als jezelf, die weet wat goed en fout voor je is..hoe je kunt genezen
    geneesmiddelen genezen niet echt, mar helpen soms om je eigen zelfgenezingsproces te stimuleren, toch lijkt het dat deze wijze instantie in ons onze (on)bewuste nodig heeft , want anders zou het placebo effect niet werken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s