Inzicht en praktijk

Het streven naar inzicht omwille van het inzicht zonder meer zou egoïstisch zijn. Wie inzicht zoekt om tot het aanschouwen van de hogere werelden te komen handelt egoïstisch. Maar wie dit inzicht rechtstreeks wil binnendragen in de praktijk van het dagelijks leven werkt aan de voortzetting van de toekomstige mensheidsevolutie. Het is van groot belang de geesteswetenschappelijke inzichten steeds energieker te leren omzetten in het praktische handelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – Die Theosophie des Rosenkreuzers – München, 5 juni 1907 (bladzijde 150)

Eerder geplaatst op 13 november 2011

Advertentie

7 gedachtes over “Inzicht en praktijk

 1. In ’s mens motieven tekent zich moraliteit of gebrek aan moraliteit af, dat is met heel veel zaken het geval, ook als het gaat om willen verwerven van geesteswetenschappelijke inzichten.

  1. En een persoonlijke noot: groei naar meer moraliteit voor de praktijk van het dagelijks leven heeft voor mij altijd voorop gestaan, zeker dankzij het kunnen en mogen verwerven van geesteswetenschappelijke inzichten; bestuderen en doorleven van antroposofische literatuur, waarbij in mijn geval het werk van Rudolf Steiner krachtig voorop staat. Aanschouwen van hogere werelden zet ik niet eerder bewust in dan dat ik mij in voldoende mate van mijn morele kompas verzekerd weet. Zo bevat onder andere het boekwerk De wereld van de gestorvenen een serie waardevolle en prachtige naar het Nederlands vertaalde voordrachten van Rudolf Steiner.

 2. Ze doen prachtig werk John. De nieuwste uitgaven bevatten veel toelichting en dat is voor mij heel fijn. Dan snap ik het ietsjes beter.
  Overigens mijn vorige bericht moets zijn:
  Inderdaad een prachtig BOEK John.

 3. walterhebing

  De praktijk van elke dag leert ons, althans mij, dat er dagelijks kinderen, schrikken van, verminkt of gedood worden, door allerlei manifestaties van geesteswetenschappelijke en of wetenschappelijke aard!
  Ik kan me geen Metafysisch beeld voor de geest halen, die dat gebeuren op aarde kan verantwoorden jegens de geest van leven. Immers dat is ’n pasgeborenen zelf, die zich ontwaren wil op aarde, vanuit zijn specifieke dimensie uit de kosmos.
  Ik kan me dus ook geen entiteit op aarde, noch ergens anders in de kosmos voorstellen, die een exacter schouwend vermogen van het leven op aarde kan opdoen, dan ’n kind van jonger dan zes dagen. Het heeft zich negen maanden “geborgen” geweten in de moederschoot en moet binnen zeven dagen de balans van zijn schouwen opmaken, om deze op de achtste dag met zijn bron ergens in de kosmos te evalueren.
  Gedurende zes dagen wordt de pasgeborenen ingewijd in de frequenties de dag en de nacht van het leven op aarde, voorheen werden deze gefilterd door het lichaam van zijn moeder, zoals Baarmoeder aarde de frequenties vanuit de kosmos filtert, om de juiste conditie op aarde te scheppen waardoor leven zich in allerlei manifestaties kan ontwaren, met als toppunt, het metafysies begrip “mens”. Wat in wezen het spiegelbeeld van God zou kunnen zijn, als Adam en Eva een androgyne eenheid met het leven op aarde zouden zijn gebleven, dat is klaarblijkelijk niet zo gegaan, dus vrij spel voor de ongebonden metafysich denkende geest!, Dit ging en gaat nog steeds ten koste van leven op aarde!
  Even gaat er een rilling door de mensheid heen als er een kind van een vluchteling aanspoeld op een turks strand en vastgelegd wordt in een materialistisch beeld, in de Koran staat gschreven, het Paradijs ligt onder de voeten van je moeder, iets waar de dominee van Haarlem ook ’n column over schreef, die ik al eerder op deze site geschreven heb!
  Als dat zo is, waarom onderwerpen we vrouwen dan aan onze mannelijke wensen?
  Ik heb ooit het kruisteken vertaald naar haar wezen, namelijk: In Naam van de Vader(het verleden) en de zoon(de toekomst) en de Heilige Geest(het nu), Amen(samen). De Heilige Geest van het leven op aarde wordt beschermd door baarmoeder aarde en moeders baren kinderen(toekomst). Het crusiale moment van de Heilige Geest ligt dus tussen baarmoeder aarde en de baarmoeder van ’n moeder, wat een kind aan baarmoeder aarde toevertrouwd!
  Dat de contakten tussen de hersenhelften van ’n kind ouder dan zes dagen doorsmelten, zou ons aller aandacht moeten krijgen, om de aarde als een veilige haven voor kosmisch leven te helpen ontwaren! Echter de mensheid denkt andersom, de vrucht van de moederschoot moet ingewijd worden in de geest van vaders. Die nu op aarde met elkander strijden om de gunst van moeders te verwerven. Dit ten koste van alles wat leeft!
  Mijn moeder was altijd thuis wanneer ik uit school kwam, een kopje thee en een koekje en ik mocht weer de wijde wereld in, het feminisme heeft de toekomst geen goed gedaan, ze wilde ook mannelijke daden op aarde verrichten, en deden en doen nu hun kinderen in de opvang! Ik voel dat als een verraad aan hun eigen zijn, namelijk de Heilige Geest!
  De Heilige Geest is de verbinding tussen het verleden(Vader) en de toekomst(Zoon), echter er is geen verleden noch een toekomst voor de mens, immers alles in hem vervat in het androgyne zijn op aarde, wat de praktijk van het dagelijks leven op aarde steeds maar weer laat zien.
  Afeglopen avond kreeg ik de sleutel en de babyfoon van mijn nieuwe buren, met de vraag of ik eventjes op hun twee kinderen kon passen, die ze net naar bed gedaan hadden, om bij te praten met de kinderopvang, over hun kinderen. Wat een vercommercialisering van de moeder/kind verhouding, in wezen al begonnen met de kinderen van Adam en Eva, met als toppunt met het kind van Jozef en Maria! Jezus optreden op aarde is voor mij dan ook niet zo vreemd, namelijk: Het ontkennen van zijn eigen moeder! Immers het menselijk zijn op aarde omvat al het leven op aarde, inclusief je moeder. die vanwege de opvoeding mannelijke eisen aan je stelt!
  De stelling luidt: Schoenmaker blijf bij je leest(schoenen) Moeder blijf bij je leest(kinderen), ik heb de menselijke wereld ontdekt via kinderen en weet dat ze er niet toe doen, behalve als ze zich aanpassen aan hun omgevingseisen, als ze dat niet doen blijft het een soort trauma in een moederhart. Het luciferische in onze opvoeding, het Arhimaanse blijkt uit onze omgeving, Laten we opgaan in de verwondering van ’n kind jonger dan zes dagen om de plek van leven op aarde te herontdekken, daar helpen geen woorden of andere materilisaties van het leven voor, maar enkel en alleen maar de voorstelling dat je Adam of Eva bent! Het evenbeeld van de Heilige Geest op aarde! Waarbij niet de praktijk van handelen voorop staat, maar de praktijk van verwondering!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s