Geniale zwakzinnigheid

Hoe vreemd het ook klinkt, het is heel goed mogelijk dat iemand eigenschappen in zich heeft, waardoor men gedwongen is hem een achterlijke, een zwakzinnig mens te noemen, dat hij echter dingen laat zien, die geestrijk en geniaal zijn. Dat is mogelijk om de reden, dat iemand door zijn zwakzinnigheid zeer gevoelig voor ingevingen (Duits: suggerierfähig) kan zijn, zeer gemakkelijk de mysterieuze invloeden van de omgeving in zich kan weerspiegelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 312 – Geisteswissenschaft und Medizin – Dornach, 2 april 1920 (bladzijde 258-259)

Eerder geplaatst op 7 maart 2014

Advertenties

Een gedachte over “Geniale zwakzinnigheid

 1. walterhebing

  In dit citaat zegt Steiner in feite: Dat een zwakzinnig kind best geniaal kan zijn in het weerspiegelen van “mysterieuze” invloeden uit de direkte omgeving. Dat ben ik wel met Steiner eens, zelfs meer dan dat! Het zou best zo kunnen zijn, dat juist in het zwakzinnig kind deeltjes van eeuwenoude kloof tussen mens en natuur opgegesloten liggen. En af en toe komt er een deeltje van deze brug vrij en noemt men geniaal!
  Echter ik zou elk zwakzinnig kind op aarde beschouwen als in potentie een verlosser van onze band met het verleden, waardoor we getuige van de dag zouden kunnen worden, in plaats op te gaan in de vaart, van welk volk op aarde dan ook!
  Menszijn is in eerste plaats, een Goddelijk Levensbewustzijn, op de tweede plaats een Zonnekoning bewustzijn en op de derde plaats een Marionet tussen deze voornoemde uiterste!
  En welk kind kan dat gegeven beter naar de nuances van de dag beleven dan een zwakzinnig kind? Anderzijds kan een superbegaaft kind vragen stellen, die niets met de dag, maar alles met eeuwigheid te maken hebben!
  In wezen is de aarde een smeltkroes van meningen, belevingen, levensvormen en kunstmatige vormen. Alsof dit alles nog niet genoeg is, scheppen we van dit alles steeds meer, echter de “waarheid” van het menselijk leven op aarde kan men iedere dag, lezen, beluisteren en bekijken.
  In feite is alles wat neergeslagen is in totumpalen, gebouwen, geschriften en nu in data, een primaire uiting van de mens, namelijk: De angst om verantwoordelijk te leven voor alles wat op aarde leeft! Een goed rentmeester te zijn van Godsschepping, zo je wil toppunt van de evolutie van het leven op aarde te zijn en daardoor ook van het kosmisch(eeuwig) leven te worden. Waarbij de balans van het leven op aarde eerst opgemaakt dient te worden, alvorens onze geest stoffen of geschriften(beelden) ontwikkelt, die het leven op aarde belemmeren.
  De mens zogenaamd gereïncarneerd op aarde, krijgt geen kans zich te verenigen met de natuur om hem heen, veel te gevaarlijk! Het sprookje van Roodkapje wordt meer dan waar!
  Ik stop nu met mijn betoog, want mijn emoties dwingen mijn hart tot overmatige hartslagen om mijn ziel te ontluchten!
  Geen sprookjes vertellen aan een zwakzinnige, maar gewoon met hun de bossen of velden bewandelen en de sprookjes die ze zich al toegeëigend hebben, lossen dan bijna vanzelf op.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s