Tegengestelde waarheden

Is het waar dat God in ons is? – Het is een waarheid dat God in ons is. – Is het waar dat we in God zijn? – Het is waar dat we in God zijn. – De beide beweringen zijn tegengesteld. Beide zijn waar, God is in ons, wij zijn in God. De twee beweringen zijn tegengesteld. De echte, de hele waarheid ligt in het midden. En de essentie van alle strijd van ideeën in de wereld berust erop dat de mensen altijd naar een eenzijdigheid neigen, die waar is maar echter een eenzijdige waarheid is, terwijl de werkelijke waarheid tussen twee tegenovergestelde beweringen in ligt. Men moet beide kennen als men de waarheid nader wil komen. Men moet bijvoorbeeld, zoals de wereldontwikkeling nu ligt, de ernstige wil hebben het materiële bestaan te leren kennen, men mag niet in de zucht van de mensen vervallen, die zeggen: We willen ons met de geest bezighouden, we willen de materie niet kennen leren. – Zoveel als mogelijk de materie als zodanig leren kennen, dat is de ene kant van het menselijk kennis- en wilstreven, de ander kant is ook de geest leren kennen. Want tussen beiden in ligt, wat we eigenlijk nastreven zouden moeten, en beide partijen hebben ongelijk, degenen die zeggen dat de wereld alleen materie is en degenen die zeggen dat de wereld alleen geest is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 –Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Dornach, 21 januari 1921 (bladzijde 89-90)

Eerder geplaatst op 13 februari 2014

Advertenties

8 gedachtes over “Tegengestelde waarheden

 1. Bernard

  Geweldig, vind ik het, wat Steiner hier zegt! Kijk over die beperkte , afgebakende eenzijdigheden heen, dan kom je in een andere werkelijkheid die veel fundamenteler is. Als je op dat ene spoor blijft doorgaan, loop je uiteindelijk vast. In zulke situaties kunnen mensen de neiging hebben verkrampt te raken , dogmatisch te worden. Of soms zelfs gewelddadig . . . voorbeelden te over!
  Volgens mij bedoelt Steiner niet: zoek het midden en sluit een compromis, maar zoek de werkelijkheid achter de veschillende gezichtspunten en oriënteer je daar op.

  1. Inderdaad Bernard. Heb naar aanleiding van dit Steinercitaat een kort blogartikel op stapel staan dat nog omwerking behoeft. Zodra het af en geplaatst is, zal ik er deze reactieruimte even naar verwijzen.

 2. Anoniem

  Elke rechte lijn vormt uiteindelijk een cirkel, zei onze wiskunde leraar! Trek maar een rechte lijn over de aarde heen, Dan kom je uiteindelijk terug waar je begonnen was! Trek nu een denkbeeldige rechte lijn vanuit de aarde door de kosmos, zou die afwijkend kunnen zijn van de rechte lijn die men over de aarde trekt? Een rechte lijn over de aarde heen trekken kost tijd en de denkbeeldige rechte lijn door de kosmos trekken ook. Wat te denken als men indenkt dat de aarde ’n verzamelpunt is van oneindige rechte lijnen,die uiteindelijk toch cirkels blijken te zijn?
  Tot zover de wiskundeleraar.
  In de beschouwing van het menselijk gebeuren op aarde wordt iedere mens, geboren Goddelijk geboren op aarde, met de ervaringen van zijn cirkel, die op een eigen wijze het bewustzijn ervan probeert op te bouwen! De ene bewustzijnslijn(licht) van een cirkel komt elke dag, namelijk de zon, die van de maan , maandelijks, enz. enz.
  Elke cirkel heeft zijn uitwerking op aarde op aarde gehad, totdat de mens op aarde kwam en zijn eigen bewustzijnscirkel creëerde, die uiteindelijk uitmondde in diverse bewustzijnscirkels, die weliswaar rechtlijnig denken, maar in cirkeltjes(netwerkjes) handelen.
  God is in ons en wij zijn in God is waar! Maar we passen het alleen toe binnen ons netwerkje! De verbinding met God in ons en wij(netwerkje) zijn in God is niet waar. In alles wat leeft op aarde is God, hoe vervelend we dat als mens ook mogen vinden. De mens heeft zich ten opzichte van de levende natuur, zich een bunker(huis) gebouwd. Terwijl hij als mede schepper(God) van de levende natuur, verantwoordelijk is voor alle natuurlijke verschijnselen op aarde.
  Men zegt weleens in nood leert men bidden, Gibran Kahlil antwoord er dit op:
  Want wat is gebed anders dan je uitstroming in de levende ether?
  En indien het je goed doet je duisternis in de ruimte uit te storten, moet het je blijdschap geven ook het ontwaken van je hart uit te storten.
  En indien je enkel wenen kunt, wanneer je ziel je tot het gebed roept, moet zij je telkens opnieuw aansporen, totdat je, hoewel wenend, toch lachend komt.
  Wanneer je bidt, stijg je op in de lucht om hen te ontmoeten die op hetzelfde ogenblik bidden en die je behalve in het gebed misschien nooit zou ontmoeten.
  Je bezoek aan die onzichtbare tempel dient dan ook enkel ter vervoering en zoete omgang.
  Want indien je de tempel met geen andere bedoeling dan om te vragen zou binnengaan, zul je niet ontvangen:
  en indien je haar zou binnengaan om jezelf te verootmoedigen, zul je niet verhoogd worden.
  Of zelfs indien je zou gaan om het goede over anderen af te smeken, zul je niet verhoord worden.
  Het is genoeg dat je de onzichtbare tempel binnengaat.
  Ik kan je niet leren hoe je met woorden bidden moet.
  God luistert niet naar je woorden, tenzij hij ze zelf door je lippen spreekt.
  En ik kan je niet het gebed van zeeën en wouden en bergen leren.
  Maar jij die uit de bergen en de wouden en de zeeën geboren bent, kunt hun gebed in je hart vinden.
  En indien je luistert in de stilte van de nacht, zul je hen in stilte horen zeggen:
  ‘Onze God, die ons gevleugeld zelf bent, het is jouw wil die in ons het willen werkt.
  ‘Het is jouw verlangen in ons dat hunkert.
  ‘Het is jouw drang in ons die onze nachten, die de jouwe zijn, wilt doen verkeren in dagen, die ook de jouwe zijn.
  ‘Wij kunnen je niets vragen, want je kent onze noden, voor zij in ons geboren worden.
  ‘Je bent wat wij nodig hebben; en ons meer gevend van jezelf, geef je ons alles.’

  Leven in God betekent in wezen, dat de mens zich niet moet verschuilen of bewapenen ten opzichte de manifestaties in het leven, die deels voortkomen uit natuurlijke bron, maar deels ook uit culturele bron. echter beide bronnen zijn in God, maar de God in ons krijgt geen kans om zich te manifesteren, omdat we denken in God te kunnen leven, zonder dat het ik(de God) in ons de kans krijgt om Goddelijk te handelen. Jezus heeft getracht ons voor te gaan, maar is door zijn handelen ten onder gegaan.
  Er zijn geen tegengestelde waarheden! Maar wel tegengestelde stromingen, zoals Eb en vloed,dag en nacht, wisselstroom, enz. En ligt de gehele Waarheid werkelijk in het midden? Gelijkstroom zoekt altijd naar ontlading, Statische spanningsbronnen noemt men dat, in die zin reageer ik op deze site. De God in mij en ik ben in God! Niet in tijd, maar in het Nu moment!
  Tot zover,
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s