Waarom is alle rampspoed over de aarde gekomen?

We kunnen vragen: Waarom is alle rampspoed over de aarde gekomen, die over de aarde is uitgebroken? Ja, de uiteindelijke oorzaak is toch dat de interesses van de mensen zo eng geworden zijn, dat ze nauwelijks boven het meest alledaagse uitgaan. Natuurlijk, als de mens ophoudt zich voor de sterren te interesseren, dan begint hij zich voor cafégepraat te interesseren; als de mens ophoudt de betrekkingen tot de hogere hiërarchieën in gedachten te overzien, dan begint in hem het verlangen om zijn tijd met alledaagse spelen te verspillen. Men hoeft enkel naar de interesses te kijken, welke de leidende kringen van de mensheid vervullen, zie eens naar wat deze mensen van ‘s morgens tot ’s avonds doen! En als men dit met begrip bekijkt, dan zal men zich niet verbazen dat er zo’n debacle over de mensheid is gekomen, als er heeft plaatsgevonden. De mensen zijn tegenwoordig immers blij als ze over het een of ander alleen een met een paar woorden omschreven idee winnen kunnen! Ze zijn blij als ze op gemakkelijke wijze het een of ander omvatten kunnen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 190 – Vergangenheits- und Zukunftsimpulse im sozialen Geschehen – Dornach, 30 maart 1919 (bladzijde 103)

Eerder geplaatst op 11 januari 2014

7 gedachtes over “Waarom is alle rampspoed over de aarde gekomen?

 1. henri

  “Men hoeft enkel naar de interesses te kijken, welke de leidende kringen van de mensheid vervullen, zie eens naar wat deze mensen van ‘s morgens tot ’s avonds doen! ”

  Heel belangrijke zin in dit citaat !
  En als je dan weet dat de huidige trend nog steeds het ‘kuddengedrag’ vertegenwoordigt , in plaats van het eigen denken zoals de antroposofie ons dat leert … dan is het niet verwonderenswaardig dat er tegenwoordig zo een rampspoed over de mensheid komt .
  Het is nog maar begonnen .

  1. Ik zie ook heel veel mensen (waaronder mensen die nog nooit van antroposofie gehoord hebben) hele positieve actie’s ondernemen, die in mijn subjectieve belevenis totaal niet onder de term “kuddengedrag” vallen.

   1. henri

    Ik begrijp wat jij bedoelt, dat is meer zo een individueel positieve wilsactie die van de een of andere initiatiefnemer uitgaat en die kan ook een spiritueel nut hebben . Maar ik bedoelde hierboven meer op gebied van de vele globale manifestaties , waar nu vele tienduizenden op afkomen bijv onlangs nog voor een soapserie van de TV te promoten , ( zinloze ) rust- en natuurverstorende sportmanifestaties , inzamelacties vaak zonder enig spiritueel doel , ook defilés in steden waar nu tienduizenden gapers op afkomen ipv vroeger slechts enkel honderden mensen ,dit is gewoon op uiterlijkheden gebaseerd en om de stads – of of gemeentekas te spijzigen met centjes en staan gewoon in het belang van de politici die moeten scoren ( werd mij onlangs door zo iemand gezegd dat ze met iets moeten afkomen waarmee ze moeten scoren)

   2. henri

    de vele technofestivals met hun xtc (tomorrowland) was ik nog vergeten en nemen als maar toe , heb wel gehoord dat spirituele beurzen worden in sommige gemeenten nu al verboden .

   3. Dan kan ik op mijn beurt schrijven dat ik je snap. Maar het gaat me te ver om daar een sticker op te plakken als “kuddengedrag” of een “gaper”. Ik bespeur daar meer een innerlijke leegte, die me raakt en pijn doet en probeer daar iets mee te doen…

 2. Kwam pas tot een onthutsende ontdekking. Vroeger waren er in Zwolle diverse boekenwinkels, waar er ook werken van Steiner op de planken stonden. Een paar weken geleden al de nog. Bestaande boekhandels nog eens bezocht, maar 0,0 Steiner in de verkoop. Dat is ook een armoede die steeds groter wordt. Ook in de gespecialiseerde anthroposofische boekhandel in Zeist, zag men de Steinerboekn eerst nog op de begane grond, later werden deze verbannen naar de verdieping en verschenen er steeds meer new age boeken op de begane grond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s