Dubbelganger/Het tweede ik

Een onvermijdelijke ervaring die de mens innerlijk doormaakt als gevolg van het trouw uitvoeren van de geestelijke oefeningen is de splitsing van de persoonlijkheid die dan plaatsvindt. De mens zal zich geleidelijk zo voelen, alsof er iets naast hem meegaat, iets dat meedenkt, meehoort, ja zelfs, als de mens innerlijk niet zeer sterk is, meespreekt.

Het is een tweede ik, dat naar voren komt, een dubbelganger, die men uit zich gezet heeft. […] Dat is niet altijd een aangename ervaring. Maar het bewustzijn, deze dubbelganger altijd met zich mee te voeren, zal hem zijn fouten in het bewustzijn roepen, dat hij zich zou moeten verbeteren. Hij moet voortdurend deze aanwezigheid ondervinden, anders zou het gevaarlijk worden en hij bij al zijn hoge idealen en intenties vergeten, wat eigenlijk zijn innerlijk leven en wat zijn fouten zijn. Het zou onder bepaalde omstandigheden zelfs voor een hoge ingewijde levensgevaarlijk zijn, ondanks zijn hoge streven, als hij deze dubbelganger slechts een ogenblik zou vergeten. […] Hoe sterker de dubbelganger naar voren treedt, hoe beter het is voor onze ontwikkeling, want anders zouden we ons overgeven aan grote illusies over onszelf.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266b – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band II: 1910-1912 – Hannover, 31 december 1911 (bladzijde 274-275)

Eerder geplaatst op 6 januari 2014

17 gedachtes over “Dubbelganger/Het tweede ik

 1. Marjo Spierings

  Iemand enig idee wat het verschil is tussen dubbelganger en geweten!
  En ook nog dit: is de dubbelganger de (” bescherm”) engel?
  Ben ik benieuwd naar?

  1. De dubbelganger ben je zelf en is beslist niet je beschermengel. Dat is een zelfstandig functionerend wezen wat het op zich heeft genomen om je te begeleiden, na je 27e neemt het wat meer afstand van je.

 2. cisca

  Marjo,

  In ’t algemeen verstaat men onder dubbelganger het geheel van alle negatieve en onaangename kanten van een mens, waarvoor hij niet durft uit te komen en die hij heeft vedrongen.
  Ze zijn vaak zo diep weggestopt dat zij zich hebben onttrokken aan het ego.
  Onder bepaalde omstandigheden, als controle niet ( meer) mogelijk is kan de dubbelganger akellig zichtbaar worden! ’t Lijkt mij geen beschermengel.

  Het geweten is een persoonlijke morele drang, een eigen opvatting over het “kwade” en/of het “goede” en de mens handelt als luisterend naar dit ge – weten, weet het bewust!

  Kun je er iets mee?

  Cisca

  1. Als je WEL durft uit te komen voor je nare eigenschappen. Wat gebeurt er dan met je dubbelganger? M.a.w. Kun je voorkomen dat er een dubbelganger ontstaat door je nare kanten onder ogen te zien?

   1. Dat hangt er denk ik vanaf. Als je dat vanuit een zeg maar, egoïstisch zelf belang doet, opdat je een beter mens wordt en je volgende incarnatie een stuk makkelijker (en ja ik ga nu heel kort door de bocht) wordt, geef ik je weinig kans.. Volgens mij is de dubbelganger ook gekoppeld aan de wachter aan de poort, of is het zelfs dezelfde..

    Maar als je er inderdaad voor de volle 100% voor uit kan komen dat ook jij kanten hebt die misschien minder aantrekkelijk zijn, en je kan die kant met onvoorwaardelijke liefde tegemoet treden, dan denk ik dat het een heel ander verhaal aan het worden is…

   2. Ik denk dat de mens over het algemeen zich zonder de dubbelganger toch niet echt bewust wordt van zijn fouten. Waarschijnlijk maken we ook veel fouten waarvan we niet eens in de gaten hebben dat het fouten zijn. Juist door die dubbelganger wordt de mens zich bewust van de fouten. Dat blijkt uit de laatste zinnen van dit citaat: Hij moet voortdurend deze aanwezigheid ondervinden, anders zou het gevaarlijk worden en hij bij al zijn hoge idealen en intenties vergeten, wat eigenlijk zijn innerlijk leven en wat zijn fouten zijn. Het zou onder bepaalde omstandigheden zelfs voor een hoge ingewijde levensgevaarlijk zijn, ondanks zijn hoge streven, als hij deze dubbelganger slechts een ogenblik zou vergeten. […] Hoe sterker de dubbelganger naar voren treedt, hoe beter het is voor onze ontwikkeling, want anders zouden we ons overgeven aan grote illusies over onszelf.

   3. cisca

    Hedvig,

    Je vraagt wat er gebeurt met je dubbelganger als je wel durft uit te komen voor je nare eigenschappen en – belangrijk – hem dus ook bij zijn kladden pakt. Bekijk ’t met een zekere humor: hij “vermagert” door je inzicht ahw, maar is er nog altijd want er zijn ook eigenschappen in je dubbelganger waarvan je je niet bewust bent.
    Hedvig, sta gewoon toe dat hij een metgezel is die er mag zijn op jouw voorwaarden.
    En je hebt een hulp, namelijk je goede eigenschappen!
    Cisca
    .

 3. Oei. Het moeilijkste lijkt me je eigen nare kanten met onvoorwaardelijke liefde tegemoed te treden.
  Verder vind ik dat je het maar beter onder ogen kan zien. Je hoeft het niet aan de grote klok te hangen maar ook niet in de doofpot stoppen.

  1. Beste Ridzerd, Beste Henri! Beste allemaal!
   Wat betreft het aanbod aan citaten voorbije maand augustus : Wat een verrijking was het, wat heb ik moeten ploeteren, en nog… Jullie misschien ook?
   Voor mij zelf het meest grensoverschrijdende gebeurde toch wel in het laatste aanbod, aangereikt door Henri ‘De karmische dubbelganger en reïncarnatie-onderzoek ‘ van Heide Oehms bij citaat ‘De Dubbelganger’.

   Bij de noten 1
   ‘Met de vergeving door Christus en, verderop in het artikel, de omvorming van het karma door Christus wordt onder andere gerefereerd aan een moment in het karma-onderzoek, dat men zoveel daden voor zich ziet die men goed zou willen maken en daarbij het sterke gevoel van onmacht beleeft dat het onmogelijk is om dit allemaal alleen te dragen. Hoezeer men ook wil. ….’

   Ook het verleden krijgt daardoor een andere dimensie…
   Wij worden in de citaten van R. Steiner meestal geconfronteerd met de harde uitspraken zo van :’je ontkom niet aan je karma…’
   Nu zie ik bij dit laatstel niet een achterpoortje om te ontsnappen., de angst wordt ook niet uit de weg gegaan.
   Je wordt immers ‘doorzien’.
   Maar die L I E F D E die je daar gewaar wordt (cfr de Hellevaart van Christus op Stille Zaterdag)
   dit overtreft toch A L L E S !!

 4. Dank je wel Ciska.
  Humor is een goede metgezel.
  Dus ook mijn dubbelganger laten vermageren….
  Als dat net zo moeizaam gaat als kilo’s kwijtraken…..
  Nou ja, dat is mij ook gelukt dus waarom niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s