De mensen hebben tot op heden met een zekere onbekommerdheid om de bovenzinnelijke wereld geleefd

We hebben gebeurtenissen achter ons, catastrofale gebeurtenissen, waarvan de mensheid zich steeds meer en meer bewust geworden is, dat ze in deze intensiteit er niet eerder waren sinds men geschiedenis schrijft. Het afgelopen tijdperk was er een, waarin de mensen hier op aarde zich zo weinig mogelijk om de bovenzinnelijke wereld bekommerden. U moet, als u een dergelijke zaak serieus wilt nemen, alleen niet verwarren met wat men uiterlijke kerken- en lippendienst zou kunnen noemen, met een werkelijk georiënteerd zijn op de bovenzinnelijke wereld. Het is werkelijk niet bijzonder moeilijk in te zien, dat wat de mensen al sinds eeuwen voor een bepaalde religiositeit aanzien, meer een uiterlijke zaak is, dat het niet een werkelijk georiënteerd zijn op de bovenzinnelijke wereld is. De mensen hebben tot op heden met een zekere onbekommerdheid om de bovenzinnelijke wereld geleefd. En de ommekeer der tijden eist tegenwoordig van de mensheid een zich weer oriënteren op de spirituele werelden. De mensen moeten leren de blik weer op deze bovenzinnelijke werelden te richten, maar op een andere manier als men zich dat vandaag de dag vaak voorstelt. De mensen willen graag bij het gangbare, gemakzuchtige geloof blijven, dat niet veel innerlijke inspanning kost. Degenen die bij dit gemakkelijke geloof zijn gebleven, zijn de grootste vijanden van de ware huidige vooruitgang. De kerken die zich verzetten tegen de nieuwe wegen naar bovenzinnelijkheid, die zijn in waarheid de aanleiding dat steeds materialistischere en materialistischere impulsen in de mensheid komen. Het is vandaag de dag noodzakelijk om in zeer concrete wijze te leren zien in de bovenzinnelijke werelden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 190 – Vergangenheits- und Zukunftsimpulse im sozialen Geschehen – Dornach, 23 maart 1919 (bladzijde 47-48)

Eerder geplaatst op 4 januari 2014

26 gedachtes over “De mensen hebben tot op heden met een zekere onbekommerdheid om de bovenzinnelijke wereld geleefd

 1. In 1919 is net de eerste wereldoorlog achter de rug. Ergens anders beschrijft Steiner dat deze oorlog samenhangt met de gevallen engeln die door de strijd met Michael sinds 1879 op aarde gevallen zijn en tussen en in de mensen op aarde leven. In de mensen die een bewustzijnsvernauwing hebben. Zo zou de eerste wereldoorlog geinspireerd zijn door maar 40 mensen, die bevangen waren door ahrimanische geesten. Het geestelijke begint dus op aarde invloed uit te oefenen. Steinerduidt er hier op dat je dat moet onderkennen om de gebeurtenissen op aarde te kunnen begrijpen.

 2. cisca

  Beste Kees,

  Misschien heb je in je lange artikel (bijzonder actueel en zonder meer belangrijk)) al het boek genoemd, maar hier toch nog even onder de aandacht gebracht, namelijk “De lans van het lot”, de occulte macht van Hitler cs (schrijver Trevor Ravenscroft, dr Walter Johannes Stein) waarin uitvoerig wordt beschreven hoe Rudolf Steiner (met een aantal ingewijden van de Graal) in staat was – op astraal gebied – Hitler en zijn trawanten gade te slaan. Uitvoerig wordt uieengezet dat Steiner hierdoor van het toneel moest verdwijnen (verijdelde aanslag station Muenchen, verwoesting eerste Goetheanum etc.).
  Bijzonder indrukwekkend vind ik het hoofdstuk “de lans als het symbol voor de kosmischhe christus”.
  Laten we vooral niet gering denken over de “sprinkhanen” de ik-lozen, die kunnen worden aangestuurd!
  Cisca

   1. Heb het net tweedehands besteld via Boekwinkeltjes.nl. Er is nog voorraad.
    Ben ook erg benieuwd. Zal zeker een licht werpen op… Lieve groet. Rita Vervoir

 3. Ik heb het boek al vele jaren. Weet niet of het nog te koop is, maar dan misschien wel bij info.utz.nl Toen ik het kocht werd het nog wel vaak onder de toonbank of elders verstopt. Zee goed leesbaar! Zeker om meer inzicht te krijgen, in de achtergronden.

 4. Renee, het is nog steeds te koop, zelfs nieuw bij Bol.com voor bijna Euro 20,–. Ook 2e hands is het her en der nog te koop zag ik. Bedankt voor je antwoord!

 5. Ik ken het boek. Het is spannend. Maar of de sensatiezucht het van de waarheid heeft gewonnen inzake bepaalde beschrijvingen, vraag ik me af. Ik kan desgewenst wel een interview met Rene Quierido vinden (duits) waar eea over de totstandkoming van dit boek; “lans vanhet lot” verteld wordt.

  1. Er staan een aantal zaken in “De lans van het Lot” die helemaal niet plaats hebben gevonden. Destijds gaf een gulle Jonas lezer een bom duiten, en Mark Mastenbroek (leraar Kunstgeschiedenis aan het Geert Groote College, en destijds ook verbonden aan de Jonas) kreeg de opdracht om Trevor Ravenscroft te bezoeken . Op de dag dat het verzoek bij Ravenscroft voor een interview binnenkomt, nadat het eerst op een totaal verkeerd adres is bezorgt, komt hij te overlijden. Mastenbroek reist alsnog naar Engeland en komt daar o.a. te weten dat de uitgever het boek niet wilde uitgeven als er niet meer spectaculaire stukken in staan. Vervolgens worden niet bestaande stukken/situatie’s alsnog in het boek opgenomen. Ik heb Mark hier heel recent nog over gesproken.

   1. Tja spectaculair en waarheid gaan niet altijd samen. Maar ja een boek als de Davinci code, was ook zo’n bestseller. En nu geloven hele volksstammen dat Jezus met Maria Magdalena getrouwd was en nakomelingen had.

   2. Ik vraag me ook altijd af waarom er een grote groep mensen is, die het aanneemt alleen maar omdat het gedrukt staat. Tekst die gedrukt is schijnt een magische werking te hebben..

   3. @ Haike. Ja in de hele sfeer van spirituele beschouwingen denk ik dat onderscheidingsvermogen wel een heel erg belangrijke is. Je hebt materialisten die niets geloven (maar dat is ook een geloof) en spirituele mensen die alles zonder onderscheid geloven. Daar kom je de meest bizarre verhalen tegen.
    Steiner hamert ook steeds op gezond menselijk verstand.

 6. cisca

  Hedvig, Renee en Rita, Kees,

  ’t Is beslist niet moeilijk te lezen, Hedvig!
  Ben benieuwd van je te horen – eerstdaags vanzelfsprekend – in welke gedeelten speciaal dit boek je heeft aangesproken.
  En ’t zelfde hoor ik graag – na ’t lezen – van Rita en Renee en misschien ook anderen.
  En tegen Kees zeg ik: “bij mij is tijdens het lezen geen enkele vorm van sensatie ontstaan; je kan met je onderscheidingsvermogen – natuurlijk verschillend voor een ieder – aannemen, verwerpen of iets in twijfel trekken, maar dat geldt voor alles wat tot ons komt!
  Naast wat direct van Rudolf Steiner komt is voor mij ook belangrijk hoe anderen evt kritiek leveren, meedelen hoe zij erdoor “gevoed” zijn of anderszins.

  Nog even voor Renee: ik heb al tientallen jaren amerikaanse cockers, blonde, zwarte en black en tan. Ook tentoonstellingen (kort) en wat nestjes gehad.
  Anderhalf jaar geleden, na overlijden van twee oudjes (15 jaar) weer twee pups genomen en ook ik “onderga” door hun aanwezigheid heel veel.

  Heb allemaal een “evenwichtig” weekend!

  Gr van Cisca.

  Mijn zoon bracht een tijd geleden een boek uit Amerika mee “Light for the new Millennium” published by Rudolf Steiner Press 1997, Rudolf Steiner’s association with Helmuth and Eliza von Moltke, letters, documents and after death communications – vertaald uit ’t duits (daar uitgegeven in 1988).
  Ben er nog in bezig.

 7. Mag ik nog even iets delen met jullie over “de lans van het lot”! De vader van een cliënt uit mijn praktijk was NSB’er geweest. Zijn zoon, inmiddels op vergevorderde leeftijd,heeft daar de gevolgen tijdens de oorlog en de rest van zijn leven niet kunnen verwerken. Ik liet hem het boek zien, misschien eens lezen? Hij heeft het gedaan, wist niets van antroposofie, maar kreeg een geheel andere, bredere kijk op de gebeurtenissen. En ook gevoelsmatig toegang tot de Geesteswetenschap. Mede door onze gesprekken hierover, is het voor hem waardevol geweest. Maar…ieder mens is een unieke persoonlijkheid. Soms krijg je, bijv. uit een boek,of anderszins een klein lichtje geschonken, wat veel later van grote betekenis kan zijn. (Zag nu dat ik het boek al 30 jaar heb) Maar ben je ooit klaar met iets? Wat is ‘weten’?

 8. Wat een interessante discussie is dit aan het worden. Mij treft het verhaal van de zoon van de NSBer. Och wat zal hij het moeilijk hebben gehad. Cisca, ik ben een heel langzame lezer, soms in diverse boeken tegelijk bezig. Dat boek van Colin Wilson heb ik ook nog niet uit (al leest het niet moeilijk) Dus ik weet niet wanneer ik je mijn ervaringen kan mededelen. Ik ga dat wel doen, beloofd.
  Cheescurve, ook bedankt voor alle informatie.
  Wij hebben een poes die ons op haar manier ook veel liefde geeft, onbetaalbaar!!

  1. Troost u Hedvig, ik ben ook nog niet klaar met ‘de Filosoof van de Vrijheid’ Colin Wilson: nog even.
   Maar wat is het boek verhelderend. Iedere keer bij twijfels e.d. aan mijn kant, haalt R. Steiner het …
   Niet zeemzoeterig …maar eerlijk uit het hart. Ja het boek verbreedt mijn horizon.
   Een mogelijk negatief beeld van Steiner mondt uiteindelijk uit in veel lovende positieve woorden van Wilson. (19/07/2015)
   Fijne aanbreng van Cisca! Bedankt nog Cisca.

   Ik wacht dus nog steeds op de levering van de lans van het lot : 360 pagina’s. Vermoedelijk neemt het veel tijd… (Wij hebben tijd… veel tijd, aldus Ridzerd)

   Een hartelijke dankbare groet Rita

 9. Onderzoekt alles en behoudt het goede. Men stelt dat het boek Mein Kampf van Hitler verboden zou moeten zijn. Dat is in zekere zin zo als je er vanuit gaat dat dat boek mensen op verkeerde gedachten kan brengen. Anderzijds als mensen met het juiste inzicht in deze dingen dit werk vroeger voor 1939 gelezen zouden hebben,had een hoop ellende voorkomen kunnen worden. Het mes snijdt aan twee kanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s