Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden

Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden, zelfs de met alcohol gevulde zoetigheden zijn van zeer schadelijke werking. Alcohol en geestelijke oefeningen voeren op het meest verkeerde pad (Duits: führen auf die schlimmsten Pfade). Vanuit wetenschappelijk oogpunt is immers al de slechte invloed van alcohol op de hersenfunctie aangetoond; hoeveel meer moet een mens die zijn hele streven op het geestelijke richt, zich van een genot onthouden, dat het kennen van het geestelijke volledig uitsluit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 267 – Seelenübungen 1904-1924 (bladzijde 513)

Zie ook: En zo verwoest men voor lange tijd de mensen door de alcohol

Zie ook: Alkohol ist heute nur ein Übel

Eerder geplaatst op 30 december 2013

Advertenties

8 gedachtes over “Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden

  1. Ja, ik ken studiegroepen waar men Steiner literatuur bestudeert en na afloop eenhezellig wijntje met elkaar drinkt. 🙂 alleen bleek dat de sprong van theorie naar praktijk soms wat moeilijk lag 🙂

  2. henri

    Ik meen te denken dat ook hier de’ gulden middenweg’ dient genomen te worden , en Steiner zal er ook wel eentje gelust hebben .

    1. Nou nee, Steiner heeft in zijn jongere jaren wel veel gerookt en later gebruikte hij snuiftabak, die hij zelf geloof ik sneeuw noemde, maar precies weet ik het niet allemaal. Maar ik heb wel ergens gelezen dat hij alcohol helemaal niet kon verdragen, zelfs niet uitwendig in reukwater of iets dergelijks.

  3. Zou wel erg tegenstrijdig zijn, Steiner die de verkeerde werking van alcohol beschrijft, zou zelf wel gedronken hebben? Dat zou hem geheel ongeloofwaardig maken. Het kan wel zijn dat hij in de tijd voor zijn Christuservaring ervaring opgedaan heeft. Alcohol kan ook helpen om aangeboren atavistische helderziendheid kwijt te raken.

  4. Ik vraag me af of dit verbod van Steiner wel op Waarheid stoelt, immers ik heb als kind geleerd, dat alleen kinderen en dronken mensen de Waarheid spreken! Van Steiner heb ik gelezen dat dronken mensen geen bijdrage leveren aan de Geesteswereld. Ik vraag me af of dat slecht of juist goed is? Ik vind dat niet de mens op aarde centraal moet staan, maar het leven in al zijn glorie.
    Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s