Veel soorten medelijden komen uit egoïsme voort

Vaak wordt gezegd dat ook medelijden aan het egoïsme kan ontspringen. Dat is vaak het geval. Veel soorten medelijden komen alleen uit egoïsme voort, omdat men de anderen niet graag ziet lijden. Maar ook dit is noodzakelijk. Voordat mensen een hogere trap bereikt hebben, is het beter dat ze een ander uit egoïstisch medelijden helpen dan helemaal niet. We moeten echter leren een vorm van medelijden te ontwikkelen, die boven het egoïsme staat, die de medemensen helpt, omdat het plicht is om te helpen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band 1 – Berlin, 15. Mai 1908 (bladzijde 375)

Eerder geplaatst op 29 december 2013

Advertenties

6 gedachtes over “Veel soorten medelijden komen uit egoïsme voort

 1. henri

  Dit doet zich sterk gelden in juist deze tijd, deze van de grote vluchtelingenstroom .
  Nu juist leven wij in het tijdperk van de bewustzijnsziel en is de mens niet meer verbonden met het wereldgebeuren, elk voor zijn eigen huisje ,tuintje en beestje .
  De bewustzijnsziel is nu aan de beurt ,maar deze is ook wel de ziel die de sterke egoïteit aanscherpt in de mens. Elk individu is belangrijk en wil dat eigenbelang uitstralen en opleggen naar de omgeving ,en nergens beter dan bij politici ziet men die egootjes strijden met elkaar .
  Daarom is er de plicht tot broederlijkheid zoals Steienr hier aanhaalt , voor de ongeschoolde zal dit eerder vanuit medelijden zijn, voor de geestelijk ontwikkelde , uit mededogen ..

 2. Plicht!
  -die de medemensen helpt, omdat het plicht is om te helpen.-
  Deze zinsnede is naar mijn gevoel toegevoegd door de stenograaf.

  Wenn Kant von der Pflicht sagt: «Pflicht! du erhabener, großer Name, der du nichts Beliebtes, was Einschmeichelung bei sich führt, in dir fassest, sondern Unterwerfung verlangst», der du «ein Gesetz aufstellst…, vor dem alle Neigungen verstummen, wenn sie gleich in Geheim ihm entgegenwirken», so erwidert der Mensch aus dem Bewußtsein des freien Geistes: «Freiheit! du freundlicher, menschlicher Name, der du alles sittlich Beliebte, was mein Menschentum am meisten würdigt, in dir fassest, und mich zu niemandes Diener machst, der du nicht bloß ein Gesetz aufstellst, sondern abwartest, was meine sittliche Liebe selbst als Gesetz erkennen wird, weil sie jedem nur auf erzwungenen Gesetze gegenüber sich unfrei fühlt.»
  http://fvn-archiv.net/PDF/GA/GA004.pdf blz. 170/171

  Vertaling van Pim Blomaard. Uitgegeven door Vrij Geestesleven/Zeist/ 2003
  blz. 140: Als Kant over de plicht zegt: ,’Plicht! Jij verheven, grootse naam, jij die geen enkele verleidelijke lieflijkheid in je draagt, maar onderwerping verlangt’, jij die een wet opstelt die alle neigingen tot zwijgen brengt, ook al proberen zij hem heimelijk te ontduiken’-dan antwoord de mens vanuit het bewustzijn van de vrije geest: ‘Vrijheid! Jij vriendelijke, menselijke naam, jij die alle morele lieflijkheid in je draagt die mijn mens-zijn het meest respecteert, jij die mij tot niemands knecht maakt, die niet een of andere wet opstelt, maar die afwacht wat mijn morele liefde zelf als wet zal erkennen, omdat zij zich bij iedere opgelegde wet onvrij voelt.’

 3. henri

  De’ plicht’ zal hier een morele plicht wezen die de mens vanuit zichzelf ontwikkelt , niet een door de ‘wet ‘ opgelegde plicht , en zo heeft Steiner het ( heel waarschjnlijk) ook bedoeld . .

  Wanneer de mens zijn astrale lichaam schouwt tijdens zijn innerlijke ontwikkeling door het oefenen van gecontroleerde zelfbezinning , dan bemerkt hij dat men niets anders dan ” een absolute egoîst kan zien ‘ En dit beeld te schouwen stelt de mens tot een zeer grote droefheid !

  1. @Henri
   Dit stuk tekst van – ‘Vrijheid’ tot en met ‘onvrij voelt.’- ervaar ik als van een weergaloze schoonheid. en het is ook zo goed vertaald.
   Voor de bewustzijnsziel een pleister op de wonde van eenzaamheid en alle andere narigheid, voortkomend uit de huidige status van het mens-zijn.

   1. @Jendieng @Henri @Ridzerd @Haike

    Bedankt voor alle helderheid. Wat een rijke zuiver geestelijke poëzie van R. Steiner in vertaling van Pim Blomaard. Ik bezit nog een oude editie van ‘De Filosofie der Vrijheid’. Maar wat is dit een verademing. Wat een ‘weergaloze schoonheid’ ja Jendieng … om regelmatig te overdenken.
    Ik daalde meteen naar onze aarde in het gedicht van Adama van Scheltema : raakt er toch ook een beetje aan… op deze Moederdag vandaag, althans in de Antwerpse regio. Erg gesteund door jullie allen! Met veel respect en dank.

    Bede
    C.S. Adama van Scheltema
    Schoonheid, die in den hemel zijt,
    Die de eeuwigheid heeft opgeschreven,
    Geef ons iets van uw eindloosheid,
    Geef ons van uw verhevenheid,
    Van uw geweldigheid –
    Om groot te leven!

    Schoonheid, die in de wereld zijt,
    Die tussen menschen hangt te beven,
    Geef ons van uw eenvoudigheid,
    Geef van uw mededeelzaamheid,
    Van uw deemoedigheid –
    Om goed te leven!

    Schoonheid, die in ons zelve zijt,
    Die moeder ons heeft meegegeven,
    Geef aan onze oogen zuiverheid,
    Geef aan ons hoofd uw helderheid,
    Ons hart uw dapperheid –
    Eerlijk te leven!

 4. Walter Hebing

  medelijden en mededogen zijn begrippen die geen enkele lading dekken, het zijn symptoombegrippen, in wezen behoort(plicht) de mens zich alleen maar te verdiepen in het begrip: medeleven! Om zodoende .het leven te kunnen dienen, opdat de basis van zijn Zijn, namelijk het leven op aarde, niet zwicht voor het zogenaamde medelijden en mededogen van de mens onderling.
  De mens als evenbeeld van God op aarde, kan zich geen mededogen of medelijden van zijn medemens permitteren, immers hij is het zelf, die lijdt of gedoogd wat in strijd is met de Waarheid van het Leven.
  Medeleven is, je als God voelen en te ontwaren waar, hoe, waarom, enz. de mensheid gedegradeerd is, tot slaaf van de dag! Terwijl hem eeuwig leven is toebedeeld!
  tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s