Liefde/Egoïsme

Wat de mensen in liefde aan elkaar bindt, is in verreweg de meeste gevallen egoïsme. Men houdt van de ander, omdat men het als aangenaam ervaart in de nabijheid van het geliefde wezen te zijn. De goede goden hebben het egoïsme moeten gebruiken om de mensen tot liefde op te voeden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266c – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band 3 – Stockholm, 8. Juni 1913 (bladzijde 147)

Eerdergeplaatst op 28 december 2013

Advertenties

10 gedachtes over “Liefde/Egoïsme

 1. Tja… Soms slaat het een beetje door, dan ziet een van de partner’s de ander als zijn bezit, vaak gebeurt dat onbewust, dan speelt er ook vaak een factor als jaloezie mee.

 2. henri

  In het astrale wezen en het zelf van de mens zitten nu eenmaal vreselijke vernietigingskrachten.
  De mens wil de ander doden , omdat deze beter is dan hemzelf .Steiner vertelt daarover wanneer hij het over de paradijslegende- en paradijsimaginatie heeft . En het verhaal van Kaïn die Abel doodde omdat deze beter was , is daarvan eig de fysieke afspiegeling vanuit de astrale wereld pas dan kan men dit verhaal begrijpen zegt hij daarover Daarom werd ook door de goden de ‘wachter op de drempel gegeven aan de mens , om dit te versluieren zoniet zou de mens het bovenstaande uitvoeren ,zijn medebroeder doden omdat deze beter is en dit komt eigenlijk omdat de mens zijn eigenbelangen vooropstelt op de ‘wereldbelangen’ en zolang hij dit niet kan inzien zal hij ook nooit een ware paradijsimaginatie ervaren en voorbij de wachter op de drempel kunnen kijken in de geestelijke wereld om dan alsnog goede inspiraties te verkrijgen van andere wezens [zie daarover RS “Innerlijke ontwikkeling door antroposofie ” GA145 ]

  1. Henri,

   Ik heb een paar vraagjes :
   ‘In het astrale wezen en het zelf van de mens zitten nu eenmaal vreselijke vernietigingskrachten.’…
   Het Zelf van de mens of het ‘Ik’ bezit dit toch wel ‘hoogste mensendeel’ ook die vernietigingskrachten waarvan hier sprake.
   Kan dit hogere ‘Ik’ in potentie ook die krachten bezitten? Ik schrik hiervan.

   ‘Daarom werd ook door de goden de ‘wachter op de drempel’ gegeven aan de mens, om dit te versluieren zo niet zou de mens het bovenstaande uitvoeren…’
   Het begrip, de inhoud van ‘ Wachter op de drempel’ ken ik niet. Is dat de Christus Jezus of zijn dit hogere leden van de Hiërarchie? Waar kan ik daarover lezen?
   Graag bij gelegenheid. Rita

   1. De Wachter op de drempel, dat ben je zelf, Je komt het tegen in (nog de oude titel) “Hoe verkrijgt men bewustzijn op hogere gebieden”

   2. henri

    Rita ,

    Steiner spreekt echt op vele diverse plaatsen over de wachter op de drempel en al de ikken van de mens en het is wel moeilijke materie om te begrijpen ,vooral in het begin .

    Boeken waar je oa redelijk wat hierover kan vinden , over de 3- Ikken , en over de ‘wachter aan de drempel ‘ kan vinden hierover (doch niet zo gemakkelijk voor de beginner)

    GA 16. GA,17 ( e wachter ) en GA 18 zitten nu in één boek ,wel een heel belangrijk boekwerk !
    Meditatie
    http://www.cosmox.be/boeken/meditatie-werken-en-voordrachten-rudolf-steiner-9789060385340

    Spirituele ontwikkeling (GA 145)
    http://www.denieuweboekerij.nl/boeken/volwassenen/religie-spiritualiteit/antroposofie/boeken-van-rudolf-steiner/spirituele-ontwikkeling-ga-145 ( met paradijslegende en imaginatie , voordr 7 tot 10 )

    en van Sergëi O Prokofieff : De inwijdingsweg van Rudolf Steienr en het geheim van het IK met de Bologna voordacht van 31 maart 2011 ter gelegenheid van het eeuwfeest van RS ‘
    http://perunboeken.nl/?page_id=673

 3. Bedankt voor de toelichting : Eigenlijk erg voor de hand liggend vooral na de laatst verschenen citaten, maar het was nog niet helemaal bij mij doorgedrongen. Zat er al een poos erg mee in de knoop. Fijn dat wij door jou en de medevolgers mee opgevolgd kunnen worden. ( En dat het tijd is af en toe alles ‘leeg’ te maken en los te laten om plaats te ruimen voor … Dank Rita Vervoir

  1. henri

   Och weet je ,Rita , het eerste boekje dat ik onder handen kreeg was een klein oud klein boekje over de wachter aan de drempel GA 17 ,want eerst werden ze apart uitgegeven , en ik begreep er geen enkel sikkepit van, nooit meer Steiner , zei ik toen !
   En nadien kwam het toch weer allemaal op mijn pad !
   Alles moet zijn zoals het moet zijn .

   1. Ja Henri, als wij maar willen openstaan voor de signalen, alertheid aankweken en bewustzijn willen laten ontwikkelen…
    Wij worden in goede handen opgevangen bij R. Steiner. Een fijne dag toegewenst. Rita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s