De impuls van Christus zal pas in een latere tijd geheel begrepen worden

De impuls van Christus was een zo grote, dat de mensheid hem slechts in zeer geringe mate begrepen heeft en dat hij pas in een latere tijd geheel begrepen zal worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 103 – DAS JOHANNES-EVANGELIUM – Hamburg, 30 mei 1908 (bladzijde 182)

Eerder geplaatst op 26 december 2013

5 gedachtes over “De impuls van Christus zal pas in een latere tijd geheel begrepen worden

 1. henri

  Bij mijn uitgave ( 1984) in het nederlands staat dit citaat in de voordr van 29 mei 1908 en luidt :

  ” de impuls van Christus was zo groots ,dat de mensheid deze tot op de dag van vandaag nog slechts voor een zeer klein deel heeft begrepen , en dat die impuls pas in een toekomstige tijd ten volle zal worden begrepen .”

 2. henri

  Enige bezinning over dit groots gebeuren …zoals ik het onlangs ergens las .

  Alleen de antroposofie kan dit geheim onthullen ,en daarom moest zij op aarde gebracht worden door R Steiner .
  Pas als de meerderheid de mensen daarvoor rijp zijn zal dit geschieden .
  Zo beschrijft Steiner dit gebeuren in een imaginatie waarbij een helderziende geestelijk dit gebeuren zou schouwen alsdat de aura van de aarde naar het ‘keerpunt der Tijden ‘ toe , veranderde van verduistering meer en meer naar het donkere toe , tot plots een aura van heldere kleuren waarin een ster oplichtte , de kiem van een nieuwe Zon en dit op het moment dat het bloed van de wonden van de Verlosser uitstroomde in de aarde , di het gebeuren van het Mysterie van Golgotha .

  RS : ” Geestelijk ,vanuit het wereld-al bezien , betekende het Mysterie van Golgotha dat in de blauwe aura van de oostelijke helft van de aarde een gouden ster oplichtte ‘[ GA 181 ]

  R Steiner sprak dan ook de mantrische formule (grondsteenspreuk) uit van de Kosmische Kommunie ,net alvorens het Goetheanum in een vurige vlammenzee in de rook opging (1923) .Alleen het beeld van de mensheidsrepresentant bleef hierbij bewaard.
  Het brandende Goethenanum werd tot grote ‘Tempel van de Kosmos’ waarin de kosmische cultus had moeten gecelebreerd worden als de eigenlijke missie van de antroposofie ..
  Johannes de Doper predikte deze doop van ‘geest en vuur ‘ reeds eerder.
  De doop met vuur werd nu door de geestelijke wereld opgenomen , om in een veranderd vorm vanuit de’ verten van de kosmos ‘, d.i. de verre ether vervuld van geestelijke wijsheid opnieuw te worden ontvangen als de Geestelijke Kommunie en door de Kerstconferentie in het centrum van de Nieuwe Mysteriën te worden geplaatst.
  Door het Mysterie van Golgotha werd een kiem gelegd waardoor de mens reeds kan werken aan wat de Goden als ‘religie der Goden ‘ voor ogen hadden, nl niet een fysieke mens of een evenbeeld , zoals nu op aarde te creëren ,doch een warar vergeestelijkt lichaam , een ‘geestmens’ , als goddelijk Zijn.
  Het Mysterie van Golgotha was naast een menselijke ook een goddelijke aangelegenheid .
  En Christus ‘ opstanding heeft laten zien dat het doel van de hemelse religie ,het hoge mensheidsideaal vanaf dat moment daadwerkelijk op aarde zelf kon worden gerealiseerd !

 3. Beste Henri, is de waarlijk vergeestelijkte mens niet elk kind jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren en nog niet verbonden met de matriëel ingestelde culturen om hem heen? Immers in een stal geboren en als vluchteling kon hij zich onmogelijk hechten aan zijn culturele omgeving, maar Jezus werd wel geïmpregneerd, door de dierenwereld, die hem met respect behandelde en hem niet zagen als voedsel, terwijl hij toch in hun voedselbak lag.
  Wat voor zin heeft het herhaaldelijk verschijnen van de mens op aarde? Omdat geen enkel individue op aarde zich ziet als evenbeeld van God! En zich een tijd aanmeet, terwijl er geen tijd bestaat! Deze tijd wordt door de mensheid gecreëerd door de omgekeerde weg van de evolutie te bewandelen en deze verder te ontpooien. Dit alles ten koste van de kosmische levensstroom.
  Ik betwijfel of de mensheid nog ooit de kans krijgt om de Christen Impuls te begrijpen laat staan toe te passen.
  Christus is in veel werelddelen niet meer dan een cadans om verder te leven, echter niet om handelingen eraan te eiken! Ik kan me niet voorstellen dat de Christenimpuls via nucliaire kennis begrepen kan worden! En dat is toch de kennis waartoe de mensheid streeft!
  Ik vind dat streven haaks staan, op het dagelijks levensbewustzijn.
  Ik vind dat Steiner ons, althans mij, met een kluitje het riet instuurt. Immers het Goddelijk Bewustzijn kent alleen maar een eeuwig zijn, met als zijn spiegelbeeld de mens als androgyn bewustzijn! Waarin Verleden(man), Toekomst(zoon) volledig samenvallen met de levensdrift(Het nu, baarmoeder Aarde) vertokt en deels verwezenlijkt door het vrouwelijk geslacht.
  Echter de waarheid ligt verscholen in de schoot van de maagd Maria en daar hoor je Steiner niet over.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s