Begin en einde

De opeenvolging van de zich steeds herhalende incarnaties is niet oneindig. Er is een begin en een einde. Eens, in een ver verleden, ging de mens nog niet naar beneden voor zijn incarnaties. Toen kende hij geboorte en dood nog niet. Toen leidde hij een soort engelachtig bestaan, niet onderbroken door zulke ingrijpende veranderingen van zijn toestand, zoals het tegenwoordig door geboorte en dood bestaat. Maar even zeker zal voor de mensen een tijd komen, dat hij voldoende ervaringen in de lagere werelden zal hebben verzameld om een voldoende gerijpte, verhelderde bewustzijnstoestand te hebben verworven, om in de verheven hogere werelden te kunnen werken, zonder gedwongen te zijn, weer in de lagere werelden onder te duiken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragendurch Anthroposophie – Breslau, 2 december 1908 (bladzijde 61)

Eerder geplaatst op 11 december 2013

22 gedachtes over “Begin en einde

 1. Wauw!!! Ik dacht ff dat ik per abuis op de verkeerde site terecht was gekomen… Wat een transformatie Ridzerd, mijn complimenten!!

  On topic: Volgens mij zijn er ook mensen die weliswaar niet meer te hoeven incarneren, maar het toch nog doen om ons hier verder te helpen.. Dan denk ik b.v. aan ene Steiner?

  1. Bedankt Haike, ik was gisteren eigenlijk alleen van plan de achtergrondkleur te veranderen, maar toen ik eenmaal aan de gang was, heb ik het maar helemaal veranderd. Dat is niet eens zo veel werk.

   1. Nou…. Geen idee van dat soort zaken hoeveel werk zoiets is, maar het klinkt bescheiden, ik heb er i.i.g. helemaal geen kaas van gegeten. 😊

   2. Nou, het viel mij erg mee, Haike. Toen ik in 2011 met deze blog begon, heb ik wel eens met de handen in het haar gezeten hoe het moest. Moeilijk is het niet, maar het is in het begin wat zoeken hoe het gaat. Maar om de hele lay-out te veranderen, hoeft men alleen het thema te veranderen en dan wordt zowat alles van de oude site overgenomen. Dat is door WordPress heel goed geregeld.

  2. henri

   Mooi verfrissend kleedje Ridzerd , al die hemelsblauwe bergen !

   Een wezen dat gegroeid is tot een heel hoog bewustzijnsniveau , tot avatar hoeft niet meer te reïncarneren ,doch mag dhet wel doen want blijft karmaloos , om de mensheid te dienen , bijv Mother Meera ,, de goddelijke moeder met haar Darshan .
   Steiner wijst erop dat er 16 wegen tot verderf zijn ,dit zijn dwaalwegen waarbij de mens teveel vergroeit met zijn ras , omdat hij de mensheidsleraar niet volgen wil , wat dan leidt tot verval van een ras ,of decadent geworden rassen ,zoals er waren overgebleven uit het Atlantische tijdperk . De legende van Ashaverus verwijst ernaar, die Jezus weigerde binnen te laten in zijn eigen wereld . Hij bleef steeds in dezelfde gestalte terugkeren .
   Zo zullen er in de eerstvolgende nieuwe aarde het Nieuwe Jupiter mensen zijn die alleen maar een soort van natuurgeest zullen geworden zijn , en die niet het ‘geestzelf’ hebben bereikt ,want dat moet door de gehele mensheid bereikt worden tegen dat het hier op aarde afgelopen is en de aarde gesublimeerd is .
   ” Hemel en Aarde zullen vergaan ,maar mijn woorden zullen blijven bestaan “.

  3. henri

   Haike,

   Rudolf Steiner was overschaduwd door een Bodhisattva wezen , dwz een aartsengel die in je astraal of etherisch lichaam binnenkomt en alles overneemt …maar was helemaal nog geen avatar .
   Het heeft te maken met de steeds 7 jarige ontwikkelingsverhogingen in zijn bewustzijn die hij steeds kreeg , zoals bij elke mens dat gaat .
   Bij Steiner begon vanaf 1907 het Bodhisattva wezen het astrale lichaam steeds meer te beheersen. Daarom houdt ie ook vanaf 1908 zijn voordrachten over de evangeliën , nl het evangelie van Johannes en de openbaring van Johannes resp GA 103 en GA 104 , en het geheim van de twee Jezuskinderen ,dat in 1909 werd geopenbaard , alsook de vele voordrachten over de etherische Christus GA 118 .
   Rond 1910 ,wanneer bij Steiner een openbaring plaatsvindt , is de voltooiing bereikt van het Bodhisattva wezen in het astrale lichaam van Rudolf Steiner .Een aartsengel inspireert het wezen van de Bodhisattva . Op zijn 49 ste leeftijd , 7*7 = 49 begint een nieuwe levensfase voor R Steiner die zijn etherisch lichaam zal omvormen .Steiner gaat dan ook innerlijk van het geestzelf naar de ‘levensgeest ‘ ,het Boeddhi -bewustzijn . Ook in dat jaar , 1910 verkondigt Steiner , voor de eerste keer de ‘etherische Christus’ , het belangrijkste gebeuren voor de mensheid van de 20 ste eeuw !
   Weinigen weten ….dat R Steiner zulk een hoge ingewijde werd naarmate zijn levensloop voortging !

   1. Leonie

    Wat mooi heb je dit beschreven Haike,Rudolf Steiner een bijzonder mens met een grote opdracht !

   2. Das grappig,.. je schrijft dat maar weinigen dat weten… Nou weten doe ik het niet, maar dat verhaal had ik al eens eerder gehoord, en altijd zo mijn vraagtekens bij gehad… Met alle respect voor Steiner want die heb ik hoog zitten, laat daar nu niet een twijfel over ontstaan hoe ik dat zie.

    En waarom ik vraagtekens heb? Ik denk niet dat je zo ziek kan worden zoals Steiner overkwam als een Aartsengel zich op zo’n manier, zo diep met een mens verbind… Voor mij staat als een paal boven water dat er krachten waren die het uitermate goed uitkwam als Steiner z’n incarnatie zou eindigen. Maar ik denk niet dat er er veel rond lopen die tegen de kracht van een Aartsengel (of nog hoger in de Hiërarchie) in kunnen gaan..

   3. henri

    De dood van Steiner moet je zien als een offer voor de antroposofische vereniging .Deze mensen waren nog niet klaar ervoor , slecht enkelen , vandaar de tegenwerkende krachten … Zoals Christus een offer gaf voor de gehele mensheid .Daarom kwamen er de nieuwe mysterieën bij de Kerstconferentie in 1923 .

   4. Een offer?? Ook daar heb ik mijn vraagtekens bij, zeker gezien deze uitspraak van de Grote in de laatste Motief nr. 194 Juli-Augustus 2015 pag. 26-27 Steiner met Christus gaan vergelijken? Ik vraag me af hoe Steiner zichzelf daar onder gevoeld zou hebben…

    Aan Steiner werd eens gevraagd of Parcival hoog in de hiërarchie staat, de vraag wordt dan aangevuld met; is dat hoger dan die en die ( de naam is me ontschoten)? Hij schijnt glimlachend geantwoord te hebben: “O ja, veel hoger…”

    Of moeten we dan maar zeggen dat dat offer brengen niet gelukt is?

   5. henri

    vraagtekens mag je bij alles plaatsen, dat wijst alleen maar op jezelf en hoever je zelf staat !

    Een offer brengen behoort nu eenmaal tot de kosmische aangelegenheden .En ook wij zullen deze op karma gebied dienen te brengen in onze latere evolutie en het karma van anderen op o,s nemen , ,want elkeen zal de Christus dienen na te volgen ,wil hij hoger gaan op de geestelijke evolutie ladder.

    R Steiner luidde een nieuw tijdperk in , en zoals men het veel vroeger ook reeds gezien werd ,door ingewijden om er een aan te halen : zo zei Joachim de Fiore (1130-1202) :
    “In de ontwikkeling van de mensheid zijn er drie grote tijdperken te onderscheiden , het tijdperk van de Vader ,dat de schepping van de wereld tot het verschijnen van het goddelijke Woord (de Logos) op aarde liep ; dat van de Zoon ,dat met het Mysterie van Glgotha op de aarde begon ; en dat van de antroposofie en de Nieuwe Mysteriën in het begin van de twintigste eeuw .

    en wie bracht ons deze laatsten ?, niemand minder dan R Steiner ,
    De kosmische communie werd een geestelijke communie

   6. henri

    erratum :stukje overgeslagen …

    ‘ dat van de antroposofie ‘ moet worden :

    dat van de Heilige Geest ,dat werd ingeluid door de grondvesting van de antroposofie

   7. Vraagtekens zetten.. Wijst dat er op waar ik sta? Misschien wel.. Maar ook op een kritisch vermogen. Daar komt bij dat de Maestro zelf heeft gezegd: “Neem niet klakkeloos aan wat ik zeg, onderzoek het zelf en check het”.

    Dus wat jij hier schrijft wil ik geenszins uitsluiten, maar ik slik het ook geenszins voor zoete koek, daar komt bij dat je niet aan bronvermelding doet. Ik laat dus geheel open hoe het nu zit. Het is een poging om de zaken objectief te bekijken, je kunt nou eenmaal niet alleen met plus werken en min achterwege laten, de wiskunde laat zien dat dat zo niet werkt, je dient beide toe te passen wil het werkzaam zijn.

    Dus ik denk dat ik daar sta…. Verder ga je helemaal niet in op die vraagtekens die ik stel, en kom je daarin tegen alleen maar met wat verdere algemene informatie over hoe het is gegaan in de wereld en hoe het verder zal gaan in de wereld…. Ik krijg daarbij niet de indruk dat je ziet hoe de Antroposofische vereniging nu werkt, want als daar al sprake is van een offer wat is gebracht, want waarom werkt het dan nu allemaal zo belabberd…. En in dat geval zou het nog wel eens heel anders verder kunnen gaan met de wereld.. niks geen Heilige Geest…

 2. Knap gedaan Ridzerd. Mooi deze verandering!
  Een detailtje : “gedachtes over “Begin en einde” … Zou “gedachten over..”. niet universeler
  overkomen.
  Steeds in bewondering voor je dagdagelijkse prestaties. Met veel respect Rita Vervoir

  1. Ja, je hebt gelijk, Rita, maar die tekst ‘7 gedachtes over “Begin en einde” ‘ is er door WordPress aan toegevoegd. Ik zal nog eens zien of dit veranderd kan worden, maar ik vermoed van niet.
   Dank je voor de complimenten.

   1. Voegt WordPress zomaar ongevraagd van alles toe?? Dadelijk gaan ze hier ook nog bepalen wat hier wel of niet geschreven mag worden..

   2. Nee, nee, Haike, WordPress bemoeit zich nooit met de inhoud van de blogs. Alleen die zin met het getal van het aantal reacties voegen ze er automatisch aan toe en dat is in feite wel handig. Zo zijn er nog wel wat kleinigheden die automatisch gaan, zoals bijvoorbeeld het getal van het aantal geplaatste berichten en dat vind ik wel prettig. Zo kan ik meteen zien hoeveel berichten ik in de verschillende categorieën heb geplaatst.
    Ook reclame-advertenties worden toegevoegd. Om het advertentievrij te laten maken kost €99 per jaar, maar dat heb ik er niet voor over. Men kan die advertenties gewoon negeren en niet lezen, als men geen interesse heeft.

  2. Geen probleem hoor Ridzerd,
   Beide schrijfwijzen zijn correct: gedachtes – gedachten. Ik was een beetje in de war.

   Veel Nederlandstalige woorden die in het enkelvoud op een -e eindigen hebben twee meervoudsvormen. Zo heeft gedachte een meervoudsvorm die op -n eindigt en één eindigend op -s. Welke vorm je gebruikt maakt niet uit. Beide zijn altijd correct. Gedachten is veruit de meest gebruikte variant.Zo zie je maar. Sorry voor deze tussenkomst. Rita

   1. Aha, dus het kan allebei. Ik heb altijd gedacht dat gedachtes fout is, maar dit zal wel komen omdat gedachten inderdaad de meest gebruikte variant is. Ik heb bij Instellingen Reacties gezocht of het veranderd kan worden, maar dat kan dus niet. Er wordt door WordPress automatisch deze zin met het aantal van de reacties toegevoegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s