Meningen en standpunten moet de spirituele zoeker zich afwennen

Een eerste grondbeginsel, dat moet worden gewonnen, is de oude, mooie spreuk van de Griekse wijzen: Wie tot de waarheid wil komen, moet de eigen mening niet in acht nemen. […] Meningen en standpunten moet de spirituele zoeker zich afwennen. Hij heeft geen mening, omdat alle meningen zijn als beelden, die vanuit verschillende standpunten ontstaan, en die zo verschillend zijn als de mensen die de wereld van de meest verschillende kanten bekijken. Van de ene kant is het beeld vanuit een materialistisch standpunt, van de andere kanten vanuit een spiritueel of een mechanistisch of vitalistisch standpunt. Dat zijn allemaal meningen. Ze niet theoretisch te erkennen, maar zo te leven met een wereldbeschouwing, dat alle meningen als beelden van verschillende kanten zijn, dat is de innerlijke tolerantie waar het om gaat. Mening en mening moeten zich niet onderling bestrijden. Dan komt er de innerlijke en uiterlijke tolerantie, die we nodig hebben als de mensheid een heilzame toekomst tegemoet wil gaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragen durch Anthroposophie – Wenen, 23 november 1908 (bladzijde 46-47)

Zie ook: Meningen zijn onbelangrijk

Eerder geplaatst op 9 december 2013

Een gedachte over “Meningen en standpunten moet de spirituele zoeker zich afwennen

 1. Als de mensheid haar kinderen de aarde onbelemmerd laat ontdekken, komt de mensheid eerder en met aanzienlijk minder lijden tot de kern van zijn bestaan, namelijk: De zin van het menseljk leven op aarde!
  Volgens mijn ervaring heeft het menselijk leven geen enkele zin voor het leven op aarde, het voegt niets niets toe aan het leven op aarde!
  De mensheid, ook Steiner en ik, maakt alleen beelden van het leven, terwijl er geen beeld van het leven(boven, onder of op de aarde) gemaakt zou mogen worden. We maken nu beelden vanuit het onderaardse, op de aarde of vanuit de kosmos van het leven onder, op of boven de aarde.
  Met andere woorden: We maken nu nog spektaculairdere beelden van het leven op aarde maar met nog veel mindere innerlijke beleving!
  Steiner: “Wie tot de waarheid wil komen, moet de eigen mening niet in acht nemen.” Echter mijn Hart en Ziel zegt: “Waar ik ook ter wererld ben, zoek ik het kind op ga met het kind de wereld ontdekken, dan verandert het beeld van allen om je heen ten opzichte van jou ter plekke!
  Er is een soort zwart gat tussen de vader en de moeder van ’n kind, dat zwart gat ervaar je in de omgang met ’n kind. Een zwart gat is niet definieerbaar, het is net zo snel als een lichtflits, een onverwachte beweging, adempauze, rilling, enz. enz. Het Leven is een harmonische uting van Licht, Water(kleuren), Lucht(geuren), Vuur(geuren), Aarde(geluiden), Duisternis!
  De levende mens kan nooit in stilte het zuiverste licht op aarde ontvangen, want menige berg op aarde is hem voor! Immers vanuit dat licht ontstaat het leven, wat zich uiteindelijk in het dal manifesteren zal, met andere woorden niet de schouwende mens vanuit de bergtop ontmoet het leven op aarde, maar de mens die uit eiger beweging(capaciteit) vanuit een dal de hoogste bergtop beklimt!
  Het Chronologisch gebeuren beheerste tot nu ons menselijk bestaan, met de komst van het digtale netwerk kan het Chronologish private gebeuren zomaar doorkruist worden door een synchronische opwelling van je kinderen. Ze voelen meer verantwoordelijkheid voor het SMS berichtje van een van hun vrienden, die hun nu uitnodigd, dan voor hun eerder gedane belofte aan jou, om gezellig thuis te blijven.
  De mens is gelijk aan God en is voor al het gebeuren op aarde verantwoordelijk, ik kan me dus geen huis in Nederland voorstellen waar wel een inpandige garage is, maar geen inpandige speelkamer voor kinderen.
  Daar die huizen er wel zijn, kan ik me geen Nederlander voelen.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s