Altijd maar weer dat gepraat over “wetenschappelijke bewijzen”

Het heeft niets van doen met wetenschappelijkheid, als men het gepraat aanvoert, dat, voordat de imaginatie of de inspiratie uit de bovenzinnelijke wereld toegepast wordt, deze eerst “wetenschappelijk bewezen” moet worden. Wat een wetenschappelijk bewijs is, moet men echter eerst wel weten. En degenen die tegenwoordig van de geesteswetenschap vaak eisen, dat zij zou moeten “bewijzen”, die laten daarmee enkel zien, dat het wezen van bewijzen hen eigenlijk in werkelijkheid niet duidelijk is, want anders zouden ze moeten weten dat men alleen kan bewijzen, als men feiten terugvoert op andere, eenvoudige feiten. Zelfs in de wiskunde bewijst men zo, dat men gecompliceerde zaken op eenvoudige, onbewijsbare axioma terugvoert. Datgene waaruit het bewijs gehaald wordt, moet eerst waargenomen worden. Waargenomen kan het geestelijke echter alleen als we eerst het bovenzintuiglijke, het geestelijke in onszelf tot bewustzijn brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 255b – Die Anthroposophie und ihre Gegner – Bazel, 2 december 1920 (bladzijde 178)

Zie ook: Feiten kan men niet bewijzen

Eerder geplaatst op 8 december 2013

Advertentie

6 gedachtes over “Altijd maar weer dat gepraat over “wetenschappelijke bewijzen”

 1. henri

  Ga nogmaals proberen dit uit te leggen …

  Het komt erop eig neer dat alleen de ” analytische mechanika ” ( di mekanica zonder empirisme’ en een wiskundig axioma , bv de ‘stelling van Pythagoras’ iets zijn dat kan bewezen worden en verder gaat het niet !
  Bijgevolg is de gehele zogenaamde huidige ‘bewezen wetenschap ‘één grote illusie die op een luchtbel is gestoeld , nl het waarnemen en het experiment . Want : daarvoor is het ‘denken’ nodig het denken impliceert reeds een ‘innerlijke arbeid ‘ , nl een zintuiglijke ervaring of anders genoemd : een experiment .

  Bijgevolg kunnen alleen bewezen worden volgens de wetenschappelijke normen : de fysica ‘ de niet empirische analytische mechanica) , en de NIET -organische wetenschap ! Een voorbeeld geeft Steiner daarvan met het ‘bewegingsparallellogram’ in zijn voordrachtenreeks ” Voorbij de grenzen van de natuurwetenschap ” GA 322 .
  Alles wat levend is , of met leven te maken heeft ( de organische scheikunde ) , kan alleen met zekerheid bewezen worden via een intuitivieve methode’ ,of de ‘aanschouwende methode’ ( Anshauende Urteilskraft ) zoals bij de fenomenologie van Goethe het heette deze is veel nauwkeuriger dan de wetenschappelijke methodes thans ooit kunnen zijn .
  http://anthrowiki.at/Anschauende_Urteilskraft

  Een voorbeeld, de huidige astronomie, die via spectroskopische methodes zomaar gaat bepalen hoe oud verre sterrenstelsels of gevonden planeten zijn , op kleurenspectroscopie is volgens de geesteswetenschap van R Steiner rgewoon onjuist en waardeloos , op illusies gestoeld ; !immers de mens gebruikt hier voor het’ waarnemen’ ,en waarnemen impliceert’ het denken ‘ ,er denken impliceert : wordt hier ‘ iets innerlijks ” van het innerlijke mens zelf aan toegevoegd …..maar het denken komt uit de geestelijke wereld , nl de wereld van de ideëen , zoals de aloude Plato reeds lang wist …..
  .

 2. Henri,
  Een vraagje op een verloren item – ben het kwijt-, sorry maar het blijft mij achtervolgen : je sprak een poos geleden over het toekomstige karmaorgaantje dat in het hart zou geboren worden. Wat is de bedoeling van dat karmaorgaan?
  Kan ik daar ergens meer over lezen? Bij gelegenheid graag! Met dank. Rita Vervoir

 3. henri

  Rita , Hedvig , Ik dacht er al er al ergens iets over gezegd te hebben ,weet niet meer wat en waar . R Steiner heeft er in verschillende werken daarover gehad ,want is heel complexe materie en hangt daardoor met vele dingen samen . Het staat vooral in verband met de etherstromen van hart naar hoofd , en van de kosmos naar het hart .In ons hart ligt ons geweten en het staat met de zon en het goud in verband ( vandaar ook een hart van goud) . maar er wordt ook in de hartstreek een etherisch karmaorgaantje aangelegd in de toekomst . Dat kon pas voor de mens na 1878 ,toen de regeerperiode van aartsengel Gabriël ten einde was , dank zij de archaï Michaël als nieuwe tijdgeest .De mens kon daardoor op niveau komen naar de etherische helderziendheid , tevens kwamen er de zielservaringen met de etherische Christus vanaf 1930 bij vele mensen door Steiener aangekondigd .Het hartorgaantje is als een natuurlijke aanleg voorzien bij de mens staat ivm het schouwen door de mens van imaginatieve beelden als gevolg van zijn eigen verrichte daden , dit zijn de tegenbeelden van deze daden ter vereffening van het eraan verbonden karma . Doch hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden . Het gaat niet zomaar zonder ervoor iets te doen op geesteswetenschappelijk gebied .
  Ik zal nog enige verdere gegevens plaatsen eerstdaags .

  1. Bedankt Henri, het is inderdaad moeilijke materie : maar toch spreekt het aan. Je voelt je als het ware aangesproken! Hedvig en ikzelf horen er later zeker nog wel van! Een hartelijke groet. Rita

 4. Altijd maar weer dat gepraat over: “Ïnstinct en intuïtie!”. Dienen deze beide begrippen niet hetzelfde doel binnen het organisch proces wat “Leven” heet? En zijn de manifstaties van organisch Leven op aarde, niet nadrukkelijk genoeg aanwezig of te nadrukkelijk aanwezig om onszelf(mens) te moeten manifesteren of te moeten verdedigen met anorganische bouwsels?
  Mijn intuïtie zegt: Dat iedere manifestatie van leven recht heeft op een bestaan op aarde, echter de mens maakt een verschil tussen de drift van leven en zijn eigen Intuïef bestaan. Terwijl hij/zij toch altijd deel uitgemaakt hebben, van de levensdrift op aarde En nu in volle ornaat(klimaatsverandering, waterschaarste/overvloed, vluchtelingen/oorlogen, voedselschaarste/voedseloverschot, koeienziektes.vogelziektes,enz.enz.)op ons afkomt! Dat de levensdrift op aarde zich heden ten dage anders manifesteert moge duidelijk zijn.
  Echter elk nuchter kind wist dat al, ik heb 25 jaar met randgroepjongeren, vluchtelingen en mensen met andere mogelijkheden gewerkt. Allen waren ze uit diverse lagen van hun cultuur. En benaderde me vanuit hun eigen optiek, hun direkte levensbelang! En dat lag bij ieder individue anders, ik heb ze ze zoveel mogelijk proberen te bedienen vanuit hun levensdrift, immers die is belangrijk om een organische samenleving in te richten. Immers die behoort een samenleving niet te sturen of af te richten naar eigen inzichten! Immers de Levensgeest op aarde is vervat in een kind van jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren!
  Dat we nu anorganisch materiaal(TV, computer, Ipad, enz. aan kinderen aanbieden, betekent niet automatisch dat we een organische samenleving tegemoet treden, eerder creëert deze ontwikkeling een nog groter platvorm(tempel) voor de bovenzinnelijke intuïtieve mannelijke geest!
  Elke vrouw ervaart intuïtief dat de vrucht van haar schoot(het kind) haar levensdrift zal vervullen, meestal is ze het niet eens met de wijze waarop, maar in de kern? Valt Levensdrift en Levensintuïtie samen! En dat is God! In elk moment kruizen zij elkaar, totdat de mens beseft dat hij het middelpunt van dat moment op die kruizing is, en tot bewustzijn komt dat in tegenstelling van Adam en Eva in hun tijd, niet het aardsparadijs de voedingsbodem van Geest is, maar tevens alles wat hun nakomelingen op aarde verwezelijkt hebben! Het moet in het bovenzinnelijke wel een ratje toe aan ervaringen opleveren. Evenals het nu zijn op aarde!
  De vraag is? Is het geestelijk leven(Intuïtie) daar de bron van, of de levensdrift?
  Ik vind dat elke mens Nu, zich solidair met elk kind waar ook ter wereld geboren, moet verklaren, pas dan kan de ware mens(Bewust-Zijn) op geboren worden! Het Leven kent geen rassen of standen, evenmin landen of steden, geen mineralen, planten, dieren of mensen. Het leven is blind, zoals de Liefde blind is! Ik ben de Here Uw God, Gij zult geen beeld van mij maken. Waarom doen we dat dan? Is dat ontwikkeling? Of vernedering van de mens?
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s