Gezelligheid en eenzaamheid

Zoals de mens hier leeft, ritmisch, tussen waken en slapen, zo leeft hij in de andere wereld zich in zichzelf terugtrekkend en in gezelligheid met andere zielen; tussen gezelligheid en eenzaamheid ritmisch afwisselend, zo is het leven in de hogere wereld, en hoe we in de hogere wereld leven, dat hangt ervan af hoe we ons hier voorbereid hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Düsseldorf, 27 april 1913 (bladzijde 315)

Eerder geplaatst op 26 november 2013

Advertenties

4 gedachtes over “Gezelligheid en eenzaamheid

 1. Het menselijk leven tussen gezelligheid en eenzaamheid is een stelling, die op vele manieren te interpreteren is!
  Ik durf er een stelling tegenover te zetten,: namelijk: “Eenzaamheid is geen natuurlijk gegeven, maar een gevolg van onnatuurlijke gecreëerde gezelligheid. Immers als je, je door het leven gedragen weet, ben je nooit eenzaam, als mens wel vaak alleen met het leven om je heen.
  Vorig weekend hebben we de negentigste verjaardag van mijn schoonvader gevierd en ik mocht deze gebeurtenis mee helpen voorbereiden. In wezen moet zo’n gebeurtenis voldoen aan de vier basisbehoefte van ’n kind, namelijk: Warmte, Voedsel, Veiligheid en Harmonie!
  Warmte, voedsel en veligheid zijn min of meer regelbaar, maar harmonie is een ongrijpbaar begrip, in wezen is dat het leven op aarde zelf los van de mens! Mijn schoonvader had 150 mensen uitgenodigd en weet uit ervaring dat het belangrijk is om muurbloempjes op een of andere wjze op nemen in
  zo’n verjaardagsviering. Ze zijn immers voor zijn verjaardag te vieren gekomen en dan is de vraag:Wat belet je om dat mee te vieren? Meestal komt er iets “onbenulligs” van persoonllijke aard uit en vaak zie je ze dan opbloeien tot voorttrekkers van de feestelijke gezelligheid.
  Echter mijn ziel is geboren in de koude winternacht van 19 op 20 december 1944, het nederlands luchtruim zat vol spanning, voedsel was schaars en de harmonie op aarde was ver te zoeken.
  Met andere woorden: Niet bepaald een gunstig moment om op aarde geboren te worden!. De harmonie tussen het leven op aarde was destijds ver zoek, en in wezen nu nog, In de muziek wordt de harmonie vertegenwoordigd door de terts. De grondtoon, bijvoorbeeld C(aarde) de middentoon(Het leven), de boventoon G(het bovenzinnelijke), deze drie tonen brengt een harmonische klank voort, vermits ze zich in gelijke sterkte voordoen.
  Als kind geboren in de koude hongerwinter onder het lawaai van Engels/Duits geschut kan ik niet zeggen dat ik geboren ben in een optimale situatie, ik zou liever als Jezus geboren worden in een vredige stal en gelegd worden in een kribbe waar een Os en Ezel gewoonlijk uit aten en nu in de ogen van ’n kind keken, wat niet hun regulier voedsel was, maar wel van een respectvolle uitwisseling van harmonisch leven.
  Ik ben net India geweest, daar wordt meer aandacht besteedt aan ’n koe dan aan ’n kind, hier in het westen wordt meer aandacht besteed aan de expansie kracht van het leven in plaats van aan het kind, in beiden culturen, verwaarlloost men de rechtmatige brom van het menselijk bestaan, namelijk: Het pasgeboren kind! Beide culturen maken misbruik van de harmonische moeder/kind relatie! De moeder die warmte, voedsel, veiligheid aan een baby biedt. Echter zo zien we vrouwen, zowel in het westen als het oosten niet, De harmonie van het leven op aarde heeft de Bijbel opgeofferd aan de harmonie van de geesten in de hemel, waar geen mineraal, plant of dier, enige inbreng in heeft.
  Laat ik dit zeggen: Het leven op aarde is in Harmonie, alleen de mens heeft er geen weet van en zal er ook geen weet van krijgen de Liefde(verstrenglde energie) is niet te ontdekken via kwantenmechanica waarbij men verstrengelde energie opsluit in mislukte diamanten. En er zoveel mensenlevens in investeerd!
  Een mensenleven is op aarde om de dag in vol ornaat te begroeten, dat hij er tot nu toe nog niet in geslaagd is om dat te kunnen, is omdat hij niet leeft bij de dag, maar plant voor morgen, terwijl er 355.000 kinderen het voor vandaag al gedaan hebben en een nieuwe generatie kinderen het voor morgen zullen doen.
  In wezen handelt de mensheid nog steeds als Herodus en offert zijn bron van zijn op aan zijn waan.
  Het leven kent geen gezellligheid, noch eenzaamheid, enkel harmonie! Een kunstmatige afdruk ervan, noemt men verlichtiing, echter verlichting is een surrogaat van menszijn. Mens zijn is het licht(Jezus) zijn op aarde, niet door apostelen belicht door woorden, maar er gewoon zijn voor je medemens, waar hij ook vandaan komt of waar je ook bent!
  tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s