Over mensen die het buskruit niet uitgevonden hebben

Er zijn mensen die de intelligentie van een twaalf-, ja een achtjarig kind hebben. Terwijl het lichaam verder groeide, bleef de intelligentie op een bepaald punt staan. Zulke mensen kunnen hun beroep, waarin ze geplaatst zijn, volbrengen zonder dat het gebrek aan intelligentie te merken is. In een dergelijke functie wordt alles tot in het kleinste detail van bovenaf voorgeschreven. Dan hoeft de persoon zich enkel aan deze voorschriften te houden. Scheidt hij dan echter van zijn betrekking, dan ontbreekt hem de steun van deze voorschriften, en al snel stort hij in.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Berlijn, 21 maart 1909 (bladzijde 472)

Eerder geplaatst op 25 november 2013

6 gedachtes over “Over mensen die het buskruit niet uitgevonden hebben

  1. Welke parlementariërs waren dit dan? Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een Nederlandse politicus gehoord die op mij een uitgesproken domme indruk maakte. Nu moet ik wel zeggen dat ik de politiek maar zeer weinig volg. Een Russische politicus als bijv, Jeltsin maakte op mij altijd wel een domme indruk.

   1. Anoniem

    Ik weet dat niet meer, Ridzerd. Het stond in studieboek; het was in het begin van de 20e eeuw.
    Piet in lijkt mij juist niet dom. Hij reageert m.i. op arrogantie en wil zijn eigen gang gaan, of wij het daar nu mee eens zijn of niet. Machtsvertoon hoort daar gewoon bij.

 1. Bernard

  Sorry, mijn smartphone maakte van Poetin ‘Piet in’. Maar je had het over Jeltsin. Die was alcoholist, had ik begrepen.

  1. In Wikipedia las ik dat Jeltsin inderdaad vaak afgeschilderd werd als een verstokte alcoholist. Dat zal dan ook wel de reden zijn van zijn soms bizarre, maar wel vermakelijke optreden. Echt dom was hij blijkbaar toch niet, want hij had een opleiding voor bouwkundig ingenieur.

   Zie ook dit filmpje.

 2. Bernard

  Wat je op dit filmpje duidelijk kan zien, is: dat hij het nooit te bont kon maken – hij liet zich beteugelen. Het volk geloofde in hem, was in zekere zin dol op hem. En daarbij was hij een goed instrument om te doen wat de echte machthebbers wilden. Zo’n man moet je in het zadel houden, tóch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s