Remmende machten

Om bepaalde redenen zijn in het wereldplan tegenwerkende, remmende krachten verweven, die de ontwikkeling verhinderen willen. Doordat wij door onze meditaties ons sneller vooruit willen brengen om de mensheidsontwikkeling te helpen bevorderen, is juist meditatie het gebied waarop de remmende machten proberen op elke manier schadelijk in te grijpen: bij beginners doordat ze hem de alledaagse gebeurtenissen in herinnering roepen; bij de gevorderden, de zienden, doordat ze hem beelden, voornamelijk van dieren en verleidelijke gestalten, in het gezichtsveld brengen. Deze beelden, die alle gelijken op wezens van het fysieke gebied – men ziet bijvoorbeeld ratten en muizen -, stammen uit een onderfysiek rijk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München, 8 maart 1909 (bladzijde 458)

Eerder geplaatst op 24 november 2013

6 gedachtes over “Remmende machten

 1. henri

  Ooit zag ik een vliegende schotel , van redelijk dichtbij maar deze was wel rond van vorm maar zeer reeel . Het paste ook perfect met mijn toestand van destijds .
  Nu weet ik dank zij de boeken van Steiner dat het ahrimanische machten zijn die proberen je te verleiden , in waar je mee bezig bent .

  1. henri

   ik bedoelde eig bolvormig , want een klassieke vliegende schotel is als een schijf .Volgens mij zijn het eerder luciferische machten dan ahrimanische, want ik verlangde er eig naar om zo iets te zien ,ik las immers en verslond als het ware alle ufo-boeken en i was zelfs zo een boek aan het lezen toen het zich voordeed …! en toen ik het zag , was ook niet alleen bij deze ervaring … very scary maar toch zeer wonderbaarlijk fantastisch te noemen als je zoiets ziet , hoe de mens verleid kan worden door reële waarnemingen . Daarom geloof ik ook de meeste verhalen daaromtrend dat ze op waarheid berusten .
   Misschien is dit een overgang naar de ware spiritualiteit . Bij mij kwam kort erna de geesteswetenschap op mijn pad en wel opeen zeer eigenaardige manier !

   1. henri

    Hedvig,

    Ik ging daarna over naar spirituele boeken van allerhande mediums en dgl oa Drunvalo Melchizedek, waarvan ik soms wel echt goed vondt maar ook vaak niet echt voldeden . Opeens had ik een boek van Steiner vast ergens uit de lokale bib denk ik , wel een van de moeilijke waar ik dus vele dingen niet van begreep (ook gezien de speciale woorden) . Hield dat dan ook maar voor bekeken . Wel raar , ineens werden mij een heel groot pak , tachtig tal daarvan aangeboden voor een prikje via iemand die niet zozeer in Steiner was geinteresseerd , en ik weigerde , wegens dat ene zo moeilijke boek . Dan probeerde ik nog eens later een boek van hem en dat beviel mij in ’t biezonder, dus …je raadt het al , ik ineens gaan vragen of die boeken er nog waren, en ja hoor , ik hoorde dat al die boeken er nog waren en kwamen van de straat bij de huisafval op een hoopje bijeengezet maar het lot besliste dat ze voor mij waren , toeval of niet ? .

   2. Henri wat een geweldig verhaal. Zo zie je maar. Wat je nodig hebt komt op je pad, zelfs meerdere keren, het enige is dat je het moet herkennen.

 2. Ik had voor mijn gevoel een zeer diepgaande reactie op dit citaat gegeven en weet nu dat het zeer diepgaand was, want mijn reactie is verdwenen, na een kortstondig(vijf minuten) optreden van een regenbui met weerlichten aan de hemel!
  Vroeger op de avond dacht ik nog, ik moet mijn haspel en mijn radio binnen brengen, want het gaat regenen vannacht, ik hoorde het plotseling regenen tijdens het schrijven van mijn reactie en dacht aan de Haspel. Ik rende naar buiten en bracht de haspel en mijn radio in het droge. Maar het “”kwaad” was al geschied. Het licht brandde nog wel boven mijn computer maar de energie naar mijn computer was uitgevallen, deze zat op een andere groep!
  Het biedt me wel een andere ingang om de wijze waarop de mens met de aarde omgaat te omschrijven, een meer praktische wijze! Tussen hemel en aarde is een bepaald spanningsveld en dat verschilt tussen dag en nacht! Ik ben net in India geweest en daar behandlelde ze kinderen zoals wij dat deden in mijn Katholieke jeugd. Namelijk: Jij bent Protestant of Heiden, met jou mag ik van mijn ouders niet omgaan!
  Ik keek in de ogen van mijn protestantse leeftijdsgenoot( 10 Jaar) en voelde zijn verlangen en dacht mijn ouders kunnen zeggen wat ze willen, maar dit kind mag met ons spelen. Nu verdwijnen de zuilen nagenoeg voor kinderen geboren in Nederland. Echter de zuil Anthroposofie groeit! Ik vind dat een ongezonde ontwikkeling der mensheid!
  Ik kom er nog ’n keer op terug, ik heb mijn energie gestopt in mijn vorige reactie op dit citaat en is opgegaan in de aardlekschakelaar. Iets wat ons beveiligd, maar ook beperkt!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s