Lawaai in de steden

Er worden tegenwoordig boeken over de opheffing van geluidshinder in de steden geschreven en verenigingen daarvoor opgericht. Het komt er echter niet op aan het lawaai in de steden af te dempen, maar om in zich de kracht te ontwikkelen om zich van binnen uit ervoor af te sluiten door meditatie, door zielenrust. Niet het lawaai, maar de demonen, die door onze steden trekken, zijn het schadelijke; en deze worden juist door het lawaai enigszins in toom gehouden. Men moet te midden van het lawaai leven kunnen, zonder zich door hem tot woede te laten prikkelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München, 8 november 1908 (bladzijde 429)

Eerder geplaatst op 19 november 2013

Advertenties

4 gedachtes over “Lawaai in de steden

 1. henri

  ahrimanische demonen in de techniek , elementalen in de techniek .Die waren er nog bijlange niet zoveel als nu in de tijd van Steiner ! Auto s kranen helicopters , grasmaaiers ,heggescharen , bladblazers …geen dag zonder ergens al dat lawaai zelfs rondom de steden .

 2. cisca

  En, Henri, ik wil je opsomming nog aanvullen met het “stille” lawaai van demonen in mensen over de hele wereld; de uitingen hiervan komen tevoorschijn in cijfers op schermen (wellicht had Steiner ze glazen platen genoemd!). Uiterlijk lijken we overgeleverd, innerlijk ontwikkelt zich een enorme tegenkracht die – nu nog niet goed te beschrijven – zal overwinnen.
  Voor wie enigszins begrijpt of tenminste kan aanvoelen waarmee we bezig zijn is deze wetenschap een arm die om je heen is geslagen.
  Nu ga ik met demonen op een terrasje vast ’t glas heffen op mijn zekerheid!!
  Cisca

 3. Alles went, zelf hangen, daarvoor hoef je niet te mediteren, na te lang hangen ga je gewoon dood, na te lang open te staan voor Luide pop, rock of andere buitenproportioneel lawaai, brengt schade aan je trommelvliezen.
  Echter het leven op aarde op de juiste wjze insnuiven en gevoelen kan alleen in de stlte of lawaai van de natuur en het meest zuivere licht.
  Je zintuigen sluiten voor de schoonheid en het kwetteren van het leven op aarde, om te mediteren, is je bij voorbaat afsluiten van het nu!
  En precies op het breukvlak van dag en nacht vindt de wisseling van het dagbewustzijn met het nachtbewustzijn plaats, het ondermaanse verbindt zich met het boven maanse op die plek op aarde, totdat de dag zich weer aandient en het licht zich weer over het leven van dat deel van de aarde ontfermt.
  Deze lichtstroom aait eeuwig over de aarde en is het hevigst aan de evenaar, waar het tropisch regenwoud, met al het leven erin volop aanwezig was! De menselijke geest wil maar niet begrijpen dat het leven op aarde de belangrijkste bron van zijn bestaan was en nog steeds is en daar mede verantwoordelijk voor is.
  Echter hij/zij wendt zich van de bron van zijn bestaan af en creëert eigen geestelijke wetten, die zich van het licht van de dag ontdoen en de manifestaties van het licht van de dag doen opgaan in hun duistere praktijken!
  En daarmee bedoel ik niet alleen de mineralen uit de bodem der aarde, de tropische oerwouden en de dieren op aarde, maar ook het pasgeboren kind, jonger dan zes dagen. Wat in wezen als een bemiddelaar tussen het bovenmaanse en het ondermaanse op aarde geboren wordt en binnen zes dagen al kiezen moet tussen een vrouwelijke of mannelijke levenswijze op aarde, wat fysiek getrouw volgens diverse samenlevingen, dan al niet meer kan.
  Ik ken zo gauw geen culturen, waar de geboorte van een meisje wordt toegejuigd. Ik ken wel bedrijfstakken waar juist de geboorte van het vrouwelijk geslacht wordt toegejuichd.
  Ik kan me dan ook geen man of vrouw voorstellen die de Moeder/Kind verbinding op zijn ware merites kan blootleggen. ILogisch gedacht kan dat ook niet, want wij allen zijn manifestaties van culturen, niet van een grondig doordachte menselijke geest op aarde.
  Het pasgeboren kind zou in de vrije natuur van de aarde geboren dienen te worden, zonder het lawaai en invloed van culturele manifestaties! Pas dan kan de mens bevrijd worden van zijn opgebouwd Karma! Zijn/haar levenslust is afhankelijk van de eerste zes levensdagen op aarde! Daarna rust het Goddelijke in hem/haar! Opdat het gewekt wordt! Ik hoorde onlangs dit lied van Cliff Richard, wat de lading enigzins dekt, namelijk:
  Wonderfull life! https://www.youtube.com/watch?v=0sjuPUqDmc0.
  Groetjes Walter.

 4. Wij ergeren ons mateloos (helaas) aan het gegil en het geschreeuw van kinderen. Vrije school kinderen doen dat veel minder. Door het bovenstaande lijkt het me toch in een ander licht te komen te staan.
  Waarom schreeuwen en gillen kinderen meer dan vroeger, tenminste zo lijkt het?
  Slechte opvoeding of zit er meer achter vraag ik me dan af.
  Iemand een idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s