Niet zo onpraktisch en wereldvreemd als het lijkt

Doordat de mens zich geheel op de fysieke wereld richtte, heeft deze zijn gehele interesse in beslag genomen. Dat was een noodzakelijke ontwikkelingsfase. Tegenwoordig meent de mens vaak: Als ik mij enkel inspan hier op aarde goed te leven, dan zal ik na mijn dood wel ervaren, wat er dan te beleven is (Duits: wie es dann beschaffen ist). – Dat lijkt heel logisch, is echter geheel en al onjuist. Doordat men hier voor het geestelijke onverschillig is, weeft men een sluier om zich heen, zodat men juist na de dood niets zal zien. Het denken over de bovenzinnelijke wereld is dus niet zo onpraktisch en wereldvreemd als het zou kunnen lijken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Stuttgart, 16 augustus 1908 (bladzijde 420)

Eerder geplaatst op 17 november 2013

Zie ook: Blind na de dood – 1 en Blind na de dood – 2

8 gedachtes over “Niet zo onpraktisch en wereldvreemd als het lijkt

 1. Omdat het zo aan aansluit bij het onderwerp van vandaag, ben ik zo vrij even te vertellen dat volgende week mijn boek ‘Na de dood’ Hoe bereiden wij ons voor op het leven na dit leven? weer verkrijgbaar is. In januari was het al uitverkocht, helaas door vertraging, nu de 2e druk bij uitgever Cichorei.
  Wat mij tot dit schrijven bewogen heeft, dat je zo vaak hoort ‘ik zie het wel nà de dood’Dat zal iedereen wel diep raken, als je weet dat je alleen herkent nà de dood wat je je op aarde eigen hebt gemaakt. .In mijn boek vind je ook vele uitspraken van Steiner hierover. Sorry maar trek het niet om ze hier allemaal weer te geven.
  Renée

 2. Betrapt!

  Nu dacht ik toch vreselijk praktisch te zijn.
  Maar bij de oefening gedachtecontrole kwam ik bij het potlood steeds uit bij de boom.
  Bij het potlood gaat het eigenlijk over schrijven tekenen en meer van zulke handige dingen om met een potlood te doen.
  Het weven van de waasgordijn tja sja.

  1. Dat is nog maar de vraag.. Je kunt er ook vanuit een groter perpectief naar kijken. Een potlood wordt van hout gemaakt, een boom is van hout. Welke boomsoort is geschikt om potloden van te maken? Hoe wordt een boom tot potlood verwerkt? Hoeveel potloden kun je maken uit een boom? Is de levensloop van een boom b.v. Beuk, Eik, van invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke potlood? Misschien staan er onzinnige vragen tussen, maar je blijft bij het onderwerp en daar gaat het om…

   Je kunt gewoon ontdekken dat de wereld groot is, en dat dat kan beginnen bij die pot Pindakaas die in het schap van de winkel staat…

   1. @Haike
    Jaaaaah zeker ‘de wereld is groot en ik ben klein’. (Calimero)
    Op naar de pindakaas.
    Of mijn onderwerp van dit moment : ‘Hoe werkt de motor?’
    Daar hoop ik een IETSEPIETSIE van te gaan begrijpen dankzij ‘GOOGLE’.

 3. Ik vind de reactie van Haike uit 2013 nog steeds actueel, vandaag is een nucleair akkoord met Iran gesloten. Jonge geesten uit Iran kunnen weer met jonge geesten uit hun nabije omgeving en het Westen communiceren.
  Hopenlijk opent dat de weg naar de overlevingsgeest van de dag! Waar niet het verleden maar de dagelijkse gebeurtenissen de leiddraad van is!
  Immers het menselijk leven is via ’n topje van een berg(erosie), via het dal ontstaan en kan nu de berg beklimmen omdat hij lopen kan.
  Echter op ’n topje van een hoge berg is het onmogelijk te overleven,De toppunten van de allerhoogste bergen ter wereld zijn wel de ontvangers van het zuiverste licht op aarde, Steiners Spreuk: In stilte ontvangen, het zuiverste licht, al het leven in Liefde verbindend
  Nu nog een verbindende levende taal vinden, die de geesten van de mensen ut de hoogste bergstreken verbindt en opdat ze hun geest openen voor het meest kwetsbare leven op aarde, namelijk: diep in de oceanen!
  Verstoken van lucht, vuur en licht, wordt het geconfronteerd met het Organisch en Chemisch afval van diverse culturen!(Geestelijke gebieden).
  Laat de mensheid eerst de onderzinnelijke geest met zijn levende geest op aarde dusdanig verzorgen, opdat het bovenzinnelijke als vanzelf, zich als verlengstuk van leven openbaren kan, immers dat is Eeuwig Leven!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s