Waarom komen juist scherpe denkers vaak zo moeilijk tot helderziendheid? – 4 (slot)

Ik maak er nogmaals op opmerkzaam, dat u allen helderziend was in vroeger tijden. Waarom bezit u de mogelijkheid van helderziendheid nu niet meer? Omdat u toentertijd niet met het aardebestaan verknoopt en verbonden was, omdat u ontrukt was in de geestelijke wereld, omdat u deze niet naar beneden gehaald heeft naar uw vaardigheden, omdat het visionaire helderzien op een ontruktheid berustte. (Duits: weil Sie entrückt waren in die geistige Welt, weil Sie diese nicht heruntergeholt haben bis zu Ihren Fähigkeiten, weil das visionäre Hellsehen auf einer Entrücktheit beruhte.)

Dat is wat we in gedachten moeten houden. Deze subtiliteiten moet men zich in de ziel schrijven. Men moet zich realiseren, dat een werkelijke geesteswetenschap de taak heeft die resultaten van het geestelijke onderzoek mee te delen, die met een denkende inhoud zijn doordrongen, zodat men altijd de resultaten van het helderziende onderzoek zo inkleedt, dat de niet helderziende mens ze met zijn denken begrijpen kan. Daartoe moeten ze echter eerst met de gedachten verbonden zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – Stuttgart, 13 november 1909 (bladzijde 88-89)

Eerder geplaatst op 11 november 2013

2 gedachtes over “Waarom komen juist scherpe denkers vaak zo moeilijk tot helderziendheid? – 4 (slot)

 1. henri

  Alles heeft te maken met etherlichaam

  De ik-kracht dient het eigen etherlichaam als wezenseigen te individualiseren .Het dient te worden voorzien van de levenskrachten die christus in de levenswereld heeft uit laten vloeien .
  hoe krijg je je etherlichaam los ?

  enerzijds , beheersen van willen ,voelen en denken , anderzijds ritme en mediatief levenswijze .

  Het is de mens gegeven ,na het gebeuren op Golgotha ,door de eigen Ik-kracht tot het allerhoogste inzichten en bewustzijn te komen !

 2. Ik denk dat het toch wat anders ligt en grijp dan toch terug op mijn reactie op dit citaat van 2013!
  De ether op aarde is, zoals Steiner opmerkt steeds aan de tijdsgeest gebonden, echter de levensether van de totale aarde niet!
  Iets van de levensether dingt door in de fysieke wereld, tijdens de conceptie, wanneer het mannelijk zaad het vrouwelijk ei bevrucht!
  De ether die gedurende de acht jaar fysiek vorm gegeven wordt, is cultuur gebonden en kan geen aanspraak maken op de ware levensvormen, laat staan op de ware levensether van de aarde.
  In zekere zin zijn onze kinderen ontrukte levensethervormen, ze kunnen zomaar niet overal ter wereld komen, omdat mensen zich over de aarde verdeeld hebben en hun omgeving naar eigen inzicht ingericht hebben!
  Ik wil mijn individuele ervaring van mijn ontrukte geest uit mijn omgeving best nu op deze site mededelen, maar ik denk dat ik beter kan wachten totdat het Europees bewustzijn tot besef komt dat men ons(kinderen) geleerd heeft, dat Griekenland een voorloper van onze beschaving is!
  Welke beschaving(Ether)?
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s