Waarom komen juist scherpe denkers vaak zo moeilijk tot helderziendheid? – 1 (van 4)

Er zijn in de huidige tijd scherpe denkers, die kunnen met hun verstand de geesteswetenschappelijke wereldbeschouwing inzien. Waarom komen juist deze vaak zo moeilijk tot helderzien? – Relatief gemakkelijk is het juist voor degenen, die geen scherpe denkers zijn, om tot visionaire helderziendheid te komen, terwijl het moeilijk is voor de scherpe denkers om tot helderziendheid te komen. Hier is haarscherp het obstakel aanwezig, waar zich een zekere gemaskeerde hoogmoed doet gelden. Er bestaat immers nauwelijks iets, dat de hoogmoed zo zeer aanwakkert als een niet door het denken verlicht helderzien, en dat is daarom zo bijzonder gevaarlijk, omdat de persoon in de regel helemaal niet weet dat hij hoogmoedig is, maar zich zelfs voor deemoedig houdt. Hij weet in het geheel niet te beoordelen, wat voor een enorme hoogmoed het is om het denkwerk van de mensen gering te achten en op bepaalde ingevingen de grootste waarde te leggen. Daarin steekt een gemaskeerde hoogmoed, die ontzaglijk is.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – Stuttgart, 13 november 1909 (bladzijde 86-87)

Eerder geplaatst op 8 november 2013

Advertenties

4 gedachtes over “Waarom komen juist scherpe denkers vaak zo moeilijk tot helderziendheid? – 1 (van 4)

    1. Ja, dat doe ik omdat ik het liefst elke dag met een citaat kom. Als ik veel in 1 keer plaats, dan komt er maar af en toe wat. Bijkomend voordeel is ook dat de lezers niet te veel in 1 keer krijgen, dus dan wordt het misschien ook wel beter opgenomen.
      Maar je kunt ze evengoed wel meteen lezen, want – zoals Kees hier onder ook al aangaf – deze citaten zijn eerder geplaatst op 8, 9, 10 en 11 november 2013. Je kunt klikken op de link van 8 november onder in deze blog.

    2. Nog vergeten te schrijven: als je op die link van 8 november klikt, moet je in die blog zelf nog even klikken op de titel, dan staat er boven weer een link naar de vervolgblogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s