Morele impulsen/Begrip voor mensen/Vooraards bestaan

De aardse menselijke moraliteit berust, als ze niet uit louter frasen of mooie redevoeringen bestaat of uit voornemens, die niet uitgevoerd worden en dergelijke, op de interesse van de ene mens in anderen, op de mogelijkheid in de andere mensen te zien (Duits: hinüberzuschauen).

De mens, die begrip voor mensen heeft, zal uit dit begrijpen van mensen de sociaalmorele impulsen ontvangen. Zodat men ook kan zeggen, dat de mens alle morele leven in het aardebestaan heeft gewonnen in het vooraardse bestaan, zo gewonnen dat hem van het tesamenleven met de goden de drang blijft om een dergelijk samenleven tenminste in de ziel ook op aarde te vormen. En dit vormgeven van een dergelijk samenleven, zodat de ene mens met de anderen de taken op aarde, de aardemissie volbrengt, dat voert in werkelijkheid alleen tot het morele leven op aarde. We zien dus, dat de liefde en het effect van de liefde, de moraliteit, ten enenmale een resultaat, een gevolg is van wat de mens in het vooraardse bestaan geestelijk heeft doorgemaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 – Das Verhältnis der Sternenwelt zum Menschen und des Menschen zur Sternenwelt – Dornach, 15 december 1922 (bladzijde 62-63)

Geplaatst bij WordPress op 6 november 2013

Advertenties

11 gedachtes over “Morele impulsen/Begrip voor mensen/Vooraards bestaan

 1. Anneke Boons

  Steiner claimt met dit citaat enige notie van Liefde heeft. Echter Liefde is een duistere onderstroom van het leven, van mineraal tot mens. Het effect van Liefde is niet de moraliteit, maar de mens in zijn meest kwetsbare vorm, namelijk: ’n baby jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren!
  Geen el kan ik aan mijn leven op aarde toevoegen, als ik dit gegeven niet naar waarde weet in te schatten.
  Immers ’n kind(jonger dan zes dagen)waar ook ter wereld geboren, staat als toppunt van alles wat op aarde is, voor ’n keuze. Een keuze niet door hem/haar zelf gecreëerd is, maar door de omgeving(cultuur} waarin het geboren wordt!
  Wat is moraliteit? In India is de koe Heilig verklaard, in Nederland moet een koe tapdansen op het koord van melkproductie, een natuurlijk gegeven tussen moeder en kind(koe en kalf). In wezen kan men dat stramien doortrekken tot de menselijke verhouding tussen moeder en kind! Hoe bruikbaar voor de maatschappij behoort de moeder haar kind voor de maatschappij te maken?
  In die zin staat niet het kind waar ook ter wereld geboren centraal, maar hun bruikbaarheid door de cultuur waarin het geboren wordt! Dat noem ik geen effect van Liefde, laat staan van moraliteit jegens het menselijk leven op aarde! Over leven in Godsliefde nog maar even niet gesproken!, immers die die omvat alles in het kosmisch gebeuren! Wij mensen, als Gods beeld en gelijkenis geschapen, hebben de vrijheid om te doen en te laten met de alles wat kosmisch gezien is, Het is niet de mogelijkheid in de andere mens te zien, maar de andere mens te zien als je eigen kern, die op aarde erkent wil worden als volwassen menselijk wezen en niet afgescheept wil worden, met de woorden dat begrijp je niet daar ben je nog te jong voor!
  Echter zo zit het bouwsel van het leven in het heelal niet in elkaar, de oorsprong va het leven is Liefde en die Levensstroom(Liefdesstroom) kan je niet naar eigen inzicht zomaar anders interpreteren. Zoals je niet zomaar ’n rivierstroom zonder gevolgen kunt veranderen! Het zal gevolgen hebben!
  Dat is wat er met de mensheid is gebeurd, de mens is niet bewust van zijn positie op aarde en kan elkeen het van hem overnemen
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

 2. Ik dacht, he een nieuwe naam Anneke Boons. Maar na 3 regels gelezen te hebben,dacht ik weer dat lijkt verdacht veel op onze Walter,daarna naar onder toe scrollen en…inderdaad 🙂

   1. Nee dat dat hoeft ook niet , maar hij is wat hij is en niet gemeen of kwaadaardig ,gewoon eigen-aardig en kennelijk heeft hij het nodig omzichzelf en wij …..we geven hem heeeeel veel ruimte ,ja toch,Walter?

 3. cisca

  Walter,

  Je schrijft oa…….het is niet mogelijk in de andere mens te zien, maar de andere mens te zien als je eigen kern die op aarde erkent wil worden als volwassen wezen……
  Ik zou het helpend vinden, gezien in het licht van medemenselijkheid, deelgenoot te worden van dat wat ooit diep bij jou heeft ingegrepen, namelijk de zuiverheid van een kind jonger dan zes dagen.
  Als je dat onbescheiden vindt, zeg dat vooral, maar ik zeg je op mijn beurt:
  je zou duidelijker overkomen en begrepen worden als je mij (en wellicht ook anderen), uitlegt waarom/waartoe je dat kind van zes dagen steeds zo centraal stelt.
  Een medemens, met dezelfde kern als jij.

 4. De Liefde die een duistere onderstroom is.. doe je nu niet hetzelfde waar je Steiner van beschuldigd? Namelijk dat hij wat van Liefde afweet? Jij weet dat blijkbaar ook, namelijk dat het nog ff iets anders zit met die Liefde, een duistere onderstroom is.. En misschien heb je wel gelijk, maar dat zou uit onderzoek moeten blijken, maar vooralsnog vind ik het nog al wat om de Liefde een duistere onderstroom te noemen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s