Theorie/Ervaring/Kennis

Alleen de echte ervaring geeft kennis. Theorie geeft geen kennis. Elke theorie gaat van een bepaald speciaal gebied uit en veralgemeniseert dit gebied. Werkelijke inzichten verkrijgt men alleen als men van het leven en van ervaringen uitgaat.

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 – Das Verhältnis der Sternenwelt zum Menschen und des Menschen zur Sternenwelt – Dornach, 29 december 1922 (bladzijde 156)

Eerder geplaatst op 3 november 2013

7 gedachtes over “Theorie/Ervaring/Kennis

 1. Leonie

  Lees dit bericht net nadat ik deze op de Nieuwe Broederschap plaatste 😀hier dan ook maar even het past wel dacht ik zo.

  Het gebeurt nogal veel in de zogenaamde spirituele kringen dat het hoofddenken het hartdenken wil domineren met uiterlijke kennis.
  Veelal ook een strijd van twee hoofden die elkaar verstandelijk met meningen en opvattingen bestrijden. Geloofsovertuigingen zijn te vinden in iedere stroom en worden voor de meesten een dogma en een leer.
  Vervolgens wordt dat geloof of die geesteswetenschap te vuur en te zwaard verkondigd en verdedigd .We zouden ons dan moeten afvragen wat er in onze ziel zo heftig strijd om gehoord te worden. Want vaak is de uitingsvorm een schaduw van de ziel en waar de ziel niet wordt waargenomen verschijnt ze in extreme uitingsvormen.De vraag is dan, wie wil wie overtuigen?
  De stilte en het afdalen naar wat daar werkelijk de kern van is kan in het ziel gevonden worden. Heeft men de oorzaak gevonden dan komt men tot de ontdekking dat iedere beleving van de ziel niet overdraagbaar is via het verstand en dat de eigen inzichten niet via overtuigingen weerklank in de ander vinden, dan weet je dat die alleen kan opbloeien in eigen ziel. Ontmoeten naar hart en ziel, zodat we leren op dat niveau elkaar te verstaan, want daar alleen vinden wij elkaar.
  Als men blijft praten met verstand tegenover verstand smaakt men misschien een tijdelijke genot van een denkbeeldige overwinning echter is deze uitingsvorm er een van zelfhaat en laat leegte achter.

 2. walterhebing

  Rudolf Steiner oppert zelf, dat het logisch denken, vooraf gaat aan bovenzinnelijke inzichten. Daarvan uitgaand kan ik niets anders concluderen dat ouders(Man/vrouw) blijkbaar in het verleden en nu nog niet genoeg vertrouwen hadden/hebben in hun toenmaals/huidig zijn op aarde.
  Het mannelijke en het vrouwelijke zijn onder de mensheid nog steeds onderscheiden begrippen, terwijl Adam en Eva volgens de BIijbel toch uit één klont klei ontstaan zijn en door individuele verlangens door het onzijdige uiteen zijn gedreven. Immers Adam beleefde het anders dan Eva! Een onzijdige wig werd tussen Adam en Eva gedreven in de vorm van kinderen, die in beginsel weer androgyn met met de Heilge Drieéénheid zijn, namelijk met het verleden(de vader), de toekomst(kindzelf) en de Heillige Geest op aarde(de moeder).
  En dat is nog steeds zo! En Adam en Eva waren de eerste mensen op aarde. Ik zie geen verschil in mijn leven op aarde en het leven van Adam Adam op aarde. Adam werd door Eva verleid tot het eten van een verboden(onlogische) vrucht, waardoor Waarheid de mist inging! En schoonheid en goedheid hun gang, zonder Waarheid konden gaan.
  En de gevolgen ervan, ervaren we nu op aarde, alleen we ervaren deze gevolgen niet als kern van ons geweten, we voeden er de draak mee!
  Gisteren schreef ik over de ontmoeting tusen Obama en Altenborough, de meest machtigste man- en de man die zich verbonden voelde met het meest kwetsbare leven op aarde! De man die zijn woorden kracht geeft omdat hij zich beschermd weet door zijn nucleair bezit en de man die zijn leven vaak in de waagschaal heeft gelegd om een glimp van het meest kwetsbare leven op aarde te mogen ontvangen.Tussen deze twee mannen vindt de hele scholing van onze kinderen plaats, hun passies gaan voorbij aan het huidig menslijk zijn!
  Immers welk menselijk levensbewustzijn is omvangrijker dan van ’n kind jonger dan zes dagen? Ze willen graag een bijdrage leveren aan ons Bewust Zijn van het leven op aarde, maar komen niet door de testen van
  onze gezondheidsdiensten heen en een abortus volgt.
  Een gedrocht van “natuurlijke” komaf, door Altenborough gefilmd, wordt wereldwijd bewomderd en veel geld aan besteedt, terwijl aan ons eigen voortbrengselen, een limiet van investering geldt! Ik vind dat niet kunnen!
  Ik had een broer die als mongool betiteld werd en kan niet anders zeggen dat hij beter dan wie ook wist waarvoor hij moest zorgdragen, namelijk: De bijen! Dat deed hij gewoon naast zijn werk in een fabriek!
  Ik ben van mening dat elk hart klopt voor levensbehoud en kan me niet indenken dat er een andere opvatiing dit gegeven kan doorbreken!
  Sinds Eva het hart van Adam gestolen heeft, is de Waarheid op aarde zoek en kan die waarheid aleen maar gevonden worden in onze handelingen ten opzichte van kinderen. Ze worden dan wel geduid als onze toekomst, maar maken deel uit van ons menselijk bewustzijn op aarde.Het Nu!
  Veelzeggend zijn dan ook de woorden van Jezus: Maak je niet druk over de dag van morgen, immers de dag van morgen heeft genoeg aan zijn eigen zorgen en houdt dan een relaas over de Liefde van De Vader, met als kern, Waarom zou De Vader wel voor de vogels en vissen zorgdragen en niet voor jullie{Kleingelovigen).
  Dit geschiedde 2000 jaar geleden en wat ervaar ik nu, de bloei van levensverzekeringen, alsof ze weten hoe het zit! Echter het blijken gok berekeningen te zijn, die mijn geld zonder gewetenswroeging in de wapenindustrie beleggen! Wat een dwaalweg in menselijk bewustzijn, het leven is een eeuwige stroming, dat bewustzijn kan men alleen bereiken door je aan te sluiten bij het bewustzijn van ’n kind jonger dan zes dagen.
  Pas dan weet je hoever je verleid bent tot zaken, die je weerhouden om bewust te leven!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

 3. walterhebing

  In wezen is het helemaal niet belangrijk wat er in de Bijbel, Talmoed, Koran, Antroposofie, Wetenschappen , enz. wordt geschreven! Wel vind ik het belangrijk om concepten over het leven op aarde te verbinden met mijn ervaringen tijdens mijn leven.
  En dan valt me op,
  Dat weinig mensen vertrouwen hebben in de natuur!
  Dat weinig mensen echt van kinderen houden!
  Dat weinig mensen logisch denken over het menselijk leven op aarde! Terwijl Rudolf Steiner het logisch denken over het leven op aarde, toch als eerste vereiste ziet om niet blind in het hiernamaals te hoeven tasten.
  Ter illustratie van deze woorden plaatste ik: Obama ontmoet Altenborough.
  Je kunt er cynisch of sarcastisch op reageren, voor mij betekent het alleen maar dat jullie niet rijp genoeg zijn voor een logische gedachtegang over ons huidig zijn op aarde! Niet het concept over het leven, maar de ervaring met het leven telt!
  Blijf blij en ontmoet het leven van elke dag in elke uithoek van de kosmos!
  Tot zover
  Groetjes Walter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s