Enkele opmerkingen over de zes basisoefeningen

De zogenaamde basisoefeningen (ook wel genoemd nevenoefeningen of vooroefeningen) komt men in de boeken en voordrachten van Steiner meermaals tegen. Deze zes oefeningen zullen de meeste lezers van deze website wel bekend zijn. Voor alle duidelijkheid geef ik nog even de links naar de zes blogs, waarin de oefeningen staan, zoals Steiner ze heeft beschreven in zijn Magnum Opus Die Geheimwissenschaft im Umriss. (Vertaling F. Wilmar)

  1. Gedachtenbeheersing 
  2. Wilskracht 
  3. Gelatenheid 
  4. Positiviteit
  5. Onbevangenheid 
  6. Harmonie

In GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden, Band I – komen de basisoefeningen ook verscheidene keren ter sprake. Hierbij maakt Steiner nog een paar opmerkingen die mij vrij onbekend waren en die mij wel van belang lijken.

Het komt vóór alles erop aan dat men de oefeningen precies in deze volgorde doet. Wie de tweede oefening voor de eerste doet, heeft er geen profijt van. Want juist op deze volgorde komt het aan. (bladzijde 234)

Is men klaar met de zes maanden, dan begint men weer van voren af aan. (bladzijde 239)

Terwijl deze zes oefeningen niet aan een bepaald uur van de dag zijn gebonden, alleen dagelijks, zoals beschreven, moeten worden gedaan, moet de meditatie altijd op dezelfde tijd gedaan worden. (bladzijde 240)

Ik heb altijd gedacht dat die oefeningen elke dag op ongeveer dezelfde tijd zouden moeten worden gedaan, maar dat geldt dus blijkbaar alleen voor de meditatie-oefeningen, maar niet voor de basisoefeningen.

Eerder geplaatst op 29 oktober 2013

Advertenties

5 gedachtes over “Enkele opmerkingen over de zes basisoefeningen

  1. Daarnet heb ik even teruggeblikt naar mijn reacties in 2013 op de basisoefeningen en lees dat ik afgehaakt ben bij onbevangenheid en er na drie weken er op zou terugkomen. Bij mijn weten heb ik die belofte nooit ingelost, echter in die twee jaar ben ik wat meer ingevoerd in Steiners teksten. Steiner maakt van ’n mens een schizofreen, niet het potlood, maar het kind in ons, zou het eerste onderwerp van onze oefening voor gedachte beheersing behoren te zijn, pas dan kan men met de overige oefeningen tot harmonie met jezelf komen en niet alleen met jezelf maar met de gehele mensheid!
    Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s