Tijdsduur tussen incarnaties is verschillend

Het moet duidelijk zijn dat er een bepaalde tijd moet verstrijken tot de mens weer terugkomt op aarde. En dan zou u kunnen vragen: ‘Ja, wanneer komt men terug?’ – Daar komt men dan, als men de zaak werkelijk goed nagaat, tot het volgende: De ene heeft zich hier op de aarde zeer veel met de geestelijke wereld bezig gehouden, die groeit gemakkelijker de geestelijke wereld in na de dood. Hij heeft dan naar verhouding, omdat hij zich veel met de geestelijke wereld heeft bezig gehouden, lange tijd nodig tussen de dood en een nieuwe geboorte. U zult misschien verrast zijn, dat ik zeg: lang. Hij kan lang verblijven in de geestelijke wereld, omdat hij hier al veel geleerd heeft van de geestelijke wereld. Zulke mensen die zich hier veel met de geestelijke wereld bezig hebben gehouden, kunnen zich daar beter ontwikkelen, blijven daar langer en komen later weer terug. Daarentegen komt degene die zich alleen met de materiële wereld bezig houdt, relatief eerder weer terug.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen – Dornach, 30 mei 1923 (bladzijde 21)

Eerder geplaatst op 18 oktober 2013

8 gedachtes over “Tijdsduur tussen incarnaties is verschillend

 1. henri

  Het komt er eigenlijk op aan ‘bewust’ te kunnen overgaan naar de geestelijke wereld .Hoe meer geestzelf de mens bereikt heeft hoe langre hij zal het bewustzijn houden op weg naar het’ middernachtelijk uur ‘ . Alleen hogere ingewijden kunnen bewustzijn houden nog na het middernachtelijke uur (buddhi-bewustzijn ) Aan de andere kant zal de onbewuste van de geestelijke wereld vlug door de maanwezens om de tuin geleid worden dat er niets meer is en en in de donkerte verkeren totdat zijn vedere begeleiding door de engelen overgenen wordt.
  Het verblijf in Kamaloka (vagevuur) kan veel langer zijn indien hier niet aan gewerkt is tijdens het leven (oa dmv terugblikken ) .

 2. henri

  Lucies

  Nadat eerst de zielesfeer (astrale of maansfeer) is doorlopen iav engelenhiërachiën van de 3de en 2de hiërarchie ,de Zielegeesten en Lichtgeesten komt de ziel in de geestelijke wereld van de zonnesfeer , eerst daar in het lagere, dan in het hogere Devachan , en het is de uiterste grens hiervan , die bestaat in het naderen van de Wereld-midder-nacht .
  Dat heet ook het Grote Middernachtelijke Uur en is de wereld van de vaste sterren en de kring van de Dierenriem .
  Dit is het hoogtepunt tussen 2 incarnaties door en net voor het opnieuw afdalen vanuit de sterrenwereld (en de eigen ster van je afkomst) terug naar de zonnesfeer. De mens aanschouwt daar zijn kosmisch oerbeeld in aanwezigheid van het Christuswezen.
  Of anders uitgedrukt :
  De sfeer van het hogere Devachan ligt ook aan de grens met de Wereld van Voorzienigheid (de Boeddhisfeer van de 12 Boddhisatva’s met de Christus in hun midden) .De ziel schouwt daar haar toekomstige karma in samenhang met het wereldkarma (Makrokosmos) in aanwezigheid van de geesten van de 1 ste hiërarchie , de Krachtgeesten .

  1. Lucies

   Dank je voor je (wat ingewikkelde) uitleg.
   Stof tot nadenken! Eer je dit allemaal begrepen/ je eigen gemaakt heb, ben je al ver! Respect.

 3. henri

  Dank ,
  Ik meen dat het juist zo belangrijk is dat wij hier op aarde daarover geesteswetenschappelijke kennis van opdoen, R Steiner benadrukt dat zo vaak , om dan ook niet na het heengaan niet te dwalen en ons in de luren te laten leggen of wijs te maken dat er niets meer is …door lagere elementaren op de maansfeer ,alwaar wij eerst aanbelanden . Een geest die van niets weet of denkt dat er niets meer is , kan ook niet naar het licht opstijgen met zijn eigen bewustzijn !

   1. Lucies

    O.k. Henri! Ben het eens met je, vooral die laatste zin over een geest die van niets weet etc.! En Leonie: veel lezen…..ja, maar dan moet je de tekst wel kunnen begrijpen eerst volgens mij. Zo simpel is het niet.

 4. Leonie

  Ik bedoel daarmee te zeggen dat het twee kanten heeft,je kunt veel begrijpen met je hoofd maar dat wil niet zeggen dat je het dan ook daadwerkelijk eigen hebt gemaakt. Je kunt veelal niets begrijpen wat er beschreven staat en toch wijzer zijn .Iemand die veel weet van woord of taal kennen wij wijsheid toe …dus…..onderschat niet je eigen innerlijke wijsheid
  Lucies.😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s