Begrijpen met het hart

Pas dan heeft de mens een ding begrepen, als hij het met het hart heeft opgenomen (Duits: erfasst). Verstand en rede zijn slechts bemiddelaars voor het inzicht van het hart. Door verstand en denkvermogen komt men tot de goddelijke gedachten. Maar als men zo de gedachten heeft, dan moet men die liefhebben leren. De mens leert meer en meer alle dingen liefhebben. Dat wil niet zeggen dat hij kritiekloos zijn hart aan alles hechten (Duits: hängen) moet, wat hij ondervindt. […] Maar als men probeert een wezen of ding in zijn goddelijke grond te zien, dan begint men het ook lief te hebben. Als ik een ontaard mens voor mij heb, dan moet ik niet zijn verdorvenheid liefhebben. Dit zou een vergissing zijn en hem zou ik er niet mee helpen. Als ik er echter over nadenk hoe deze mens tot zijn morele verval gekomen is, en als ik hem bijsta de verdorvenheid af te leggen, dan help ik hem, en ik zelf dring verder door naar de waarheid. Ik moet overal zoeken, hoe ik kan liefhebben. God is in alle dingen, maar dit goddelijke in een ding moet ik zoeken. Niet de buitenkant van een wezen of ding moet ik zonder meer liefhebben, want die is bedrieglijk, en dan zou ik gemakkelijk kunnen houden van het verkeerde. Maar achter alle illusie ligt de waarheid, en die kan men altijd liefhebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Berlijn, 24 oktober 1905 (bladzijde 61)

Eerder geplaatst op 14 oktober 2013

4 gedachtes over “Begrijpen met het hart

 1. Bernard

  Die ‘verdorvenheid’ kan zich als kind, bijvoorbeeld door een gewelddadige opvoeding, fysiek hebben vastgelegd en is dan als volwassenen niet meer af te leggen. Denk aan Holleeder. Ook de gebeurtenissen in het leven van deze man hoeven niet karmisch aangelegd te zijn, maar zullen wel karmisch door deze individualiteit in de toekomst ingelost moeten worden. Bij dit laatste lijkt mij liefde van belang.

 2. Tja hoe zal ik op dit citaat van Steiner deze keer reageren, allereerst moet ik opmerken dat ik dit citaat niet doorgemaild heb gekregen, maar omdat ik gisteren mijn mails niet gelezen heb, heb ik eerst het citaat van gisteren gelezen en vanuit gisteren op deze site doorgeklikt naar dit citaat!
  Ik vroeg me af waarom me het citaat van vandaag me is weerhouden en stel vast dat ik er 14 oktober 2013 er uitgebreid aandacht heb besteed!
  Is het toeval of een ongeluk? Zoals het citaat van gisteren luidde!Overlijden door een ongeluk is niet altijd karma! Het kan een gevolg zijn van twee tegenstrijdige woorden in de opvatting van de geesteswereld.
  Voor mij een aderlating in de geesteswereld van Steiners wereld, blijkbaar opgebouwd door woorden.
  Ik bezie mijn leven op aarde zonder woorden en beleef het, het feit dat ik het nu onder woorden breng/kan brengen is te danken aan eigen inzicht in wisselwerking met de “geneeskunde”. Immers na je vijfenzestigste levensjaar moet je niet meer, maar mag je meer op aarde. Het kader mag je dan zelf bepalen en dat kader is heel broos! Immers ik krijg pensioen via ’n pensioenfonds, het ABP, een tiental jaren geleden al heb ik geprotesteert tegen beleggingen van mijn geld in clusterbomfabrieken, tot zelfs de toenmalige koningin toe. En wat lees ik vandaag in de krant? Verzekeringen en Pensioenfondsen beleggen in het ontwikkelen van wapentuig, in wezen om onze angst voor onze medemens op aarde te kunnen weerstaan! Wat een onzin op aarde! De mens is op aarde dankzij de aarde, men kan de schoonheid van de aarde niet verloochenen/vernietigen om enige andere illusie! Want dat doet de kern van het menszijn tekort, immers de mens is toppunt van alles wat is! Voor je leven kan je geen levensverzekering sluiten, tenzij je, je leven toebedeeld aan een lot, door andere mensen bepaald! Ze gokken op jou leven, In die zin geen Goddelijke gedachte.
  In India gebeurd het andersom, je wordt geboren in een kaste, net als hier zoveel eeuwen geleden!
  Als je de Geest van je hart echt serieus neemt, zul je op aarde nooit een tempel bouwen, die in meer aandacht krijgt dan het grassprietje ernaast, wat het onderspit delft door teveel wildpassers, die gauw even hun kleine boodschap willen doen om maar niets van hun rondleiding in en rond de tempel te hoeven missen! Tot zover!
  Groetjes Walter
  I

  1. Walter, ik heb geen idee waarom je geen e-mail van dit citaat hebt ontvangen. Als het goed is ontvangen alle e-mail abonnees een e-mail melding bij elk nieuw bericht op deze site. Dat wordt geregeld door WordPress. Daar heb ik verder geen invloed op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s