Over straf en nablijven op school

Wanneer je het kind door bepaalde dingen straf wilt geven, ga je met bepaalde straffen dikwijls tegen de ontwikkeling van het mensenwezen in. Op de vrijeschool konden we hiermee heel mooie ervaringen opdoen. Hoe wordt op de doorsnee school dikwijls gestraft? Kinderen zijn in een lesuur stout geweest: ze moeten nablijven en ze moeten dan bv. rekenen. Op de vrijeschool gebeurde er met drie of vier kinderen iets opzienbarends tegen wie men gezegd had: jullie hebben je niet goed gedragen, jullie moeten nablijven en sommen maken! Toen zeiden de anderen: “Maar dan willen wij ook nablijven en sommen maken!’ Want ze waren zo opgevoed dat sommen maken iets goeds is, niet iets om mee gestraft te worden. Je moet bij een kind helemaal niet de mening oproepen dat sommen maken wanneer je na moet blijven,  iets ergs is. Daarom wilde de hele klas daar ook bij blijven en nablijven en sommen maken. Je moet dus geen dingen kiezen die helemaal geen straf kunnen zijn, wanneer het kind met een zuiver gevoel opgevoed wordt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 311 – Die Kunst des Erziehens aus dem Erfassen der Menschenwesenheit – Torquay, 14 August 1924 (bladzijde 58-59)

Vertaling: Pieter H.A. Witvliet – De gehele vertaalde voordracht is te vinden op zijn weblog VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN Rudolf Steiner over pedagogie(k) – GA 311 – voordracht 3 (bladzijde 58-59)

Advertenties

3 gedachtes over “Over straf en nablijven op school

 1. Ik wil even reageren op een eerdere ‘vrije’ reactie van een mevrouw-haar naam ken ik niet meer- het is ook al een poos geleden i.v.m. publicaties in de vorm van dagteksten van Omraam Mikhaël Aïvanhov, waarop men kan intekenen. Dagelijks komt er een nieuw bericht.
  Zij vond daarin veel gelijkenis/ ondersteuning enz. bij het lezen/studeren van de werken van R. Steiner. Ik moet dit beamen, zeker als men nog in een beginfase zit, overkomt je vaak moedeloosheid: “Hoe kom ik daar ooit door? Ik moet er niet aan beginnen! Zeker als je de teksten van R. Steiner grondig leest zit er vaak veel “dwingends in” voor jezelf… Ik maak de keuze.
  Met deze teksten is er niets mis? Gewoon vrijblijvend toch? Weet iemand er iets meer over?
  Mij helpen ze in ieder geval.
  Een voorbeeld van zo een dagtekst:
  Dagtekst van zondag 14 juni 2015.

  “In het spirituele leven hoeft men zich nooit ongerust te maken over de tijd die nodig is om resultaten te verkrijgen, maar dient men zich enkel af te vragen of men nog altijd bezig is voort te gaan op de weg van het licht. Vanaf het ogenblik dat men de zekerheid heeft dat men op de weg van het licht gaat, heeft de tijd geen belang en moet men geen enkele voorwaarde stellen. Men moet enkel verder gaan.
  Iemand zal zeggen : “Maar voor ik het doel bereik, zal ik reeds oud zijn!” Welnu, dit hoeft men evenmin in overweging te nemen. Anders zul je niets uitrichten en toch oud worden. Niemand kan ontsnappen aan de veroudering: wat men ook doet, men wordt oud. En omdat oud worden onvermijdelijk is, geloof me vrij, is het beter om oud te zijn met het licht, de schoonheid, de kracht, de intelligentie en de liefde, die aan het leven al hun waarde geven.”

  Omraam Mikhaël Aïvanhov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s