In de natuur is overal verstand, alles is wijsheid

In de natuur heerst verstand. – En u kunt, als u de natuur werkelijk bestudeert, overal dit werkende verstand vinden. En over uw eigen verstand zult u dan bescheidener denken, want het is ten eerste niet zo groot als de geest, die er in de natuur heerst, ten tweede is het echter slechts zoiets als een scheutje water dat men uit een zee geschept heeft en in een kan gedaan heeft. De mens is namelijk in werkelijkheid als een kruik die het verstand van de natuur bevat. In de natuur is overal verstand, alles is wijsheid. Degene die slechts de mensen zelf verstand toeschrijft, is ongeveer net zo slim als iemand, die zegt: In de zee of de beek zou water zijn? Dat is onzin, daar is geen water in. Alleen in mijn kan zit water, de kan heeft het water voortgebracht. – Zo denkt de mens, dat hij het is die het verstand te voorschijn brengt, terwijl hij het slechts uit de algemene zeeën van het verstand put.

Bron: Rudolf Steiner – GA 220 – Lebendiges Naturerkennen, Intellektueller Sündenfall und spirituelle Sündenerhebung – Dornach, 21 januari 1923 (bladzijde 149-150)

Eerder geplaatst op 8 oktober 2013

19 gedachtes over “In de natuur is overal verstand, alles is wijsheid

  1. Bij het maken van efficiënt graafgereedschap heeft men gekeken hoe de graafpoten van dieren gevormd zijn. En men vond bij dieren, dat bij een bepaalde vorm met een minimum aan materiaal een maximaal graafvermogen aanwezig was met ook nog eens de minste slijtage.en deze zijn vervolgens nagemaakt in machines die tunnels boren en gaten graven.
    Een ander voorbeeld is panelen met honingraat structuur die heel sterk zijn en super licht van gewicht. Ook spinnendraden blijken voor hun dikte extreem sterkt te zijn.De mens leert deze wijsheid steeds meer ontdekken en toepassen.

    1. Bepaalde wijsheid afgekeken uit de natuur, en in die kan gedaan, was er natuurlijk ook. Neem het spinnenweb. Dat werd vroeger over een opgelopen open wond gelegd als pleister.

      1. Leonie

        Vraag me af of ze dat dan zo voor het grijpen hadden zo een spinnenweb.
        Dan moet het ook nog een vers zijn? Geen vliegen er een of zo.Dat lijkt mij nogal een toevalstreffer als je daar dan ligt met een opgelopen wond?

  2. Een spinnenweb bestaat tussen de draden voor het overgrote del uit open ruimte. Dus ik vraag me af hoe dit een wond zou kunnen bedekken. Het is wel zo datvroeger alle medicijnen uit de natuur kwamen. Tegenwoordig wordt dat geimiteerd door ze synthetisch na te maken.

    1. Daar heb je natuurlijk volkomen gelijk in. Het ging ook meer om het lichaam aan te zetten om de wond weer te doen helen. Hetzelfde principe zie je nog steeds met onze Aarde; ze wil bedekt zijn. Zodra een boer of tuinder een gewas op een stuk grond plaatst maakt hij dat eerst daarvoor geschikt. Vaak door te ploegen of met een frees te keer te gaan. Vervolgens wordt het desbetreffende gewas gezaaid of gepoot.

      Keurig op rijen. Daar tussen zijn strookjes grond waar niks mag groeien. Wat daar wel groeit, beschouwt de mens/boer, als onkruid, wordt als concurrentie gezien voor het gewas wat geteeld wordt. Maar de Aarde wil bedekt zijn!! De planten op en in de grond zijn haar huid, grond waar niks op groeit, is een open wond voor de Aarde. Iedereen die planten verzorgt, verzorgt daarmee de huid van de Aarde. In die zin is een goede Boer ook een Priester, en helemaal als hij ook het nut inziet van het gebruik van de verschillende Landbouw preparaten.

      1. Overigens kan ik alleen onthouden waarvoor ik me interesseer. Dus akls me iets niet interesseert, dan gaat het eene oor in andere oor uit en er blijft niks bewust van hangen 🙂

      2. Dan heb je nog geluk, Kees, want ik onthoud vaak niet eens dingen die me wel interesseren. Ik weet bijvoorbeeld niet wat voor citaat ik gisteren op de site gezet heb. Dat moet ik eerst weer even op de site nakijken.

      3. Ridzerd, helaas vergeet ik ook veel van wat me wel interesseert.
        Na een tijdje is het de kwestie van de klok en de klepel.

  3. Een aantal jaren geleden was er een programma-serie “Dat willen wij ook” Allemaal wijsheden uit de natuur die men wilde nabootsen.
    Slakkengebit, lotusbladeren, iriserende kleuren van bijv. vlindervleugels, sterkte van spinnendraden etc etc. Heel mooi.

  4. Leonie

    Gut ,ik weet het nu niet meer? Lijkt mij ook beter om nu maar het zwijgen toe te passen want ik heb net ” het is hier in Limburg mijn vakantie adres vrij warm” een wit koud wijntje gedronken en omdat ik zelden drink ben ik nu al heel blij. 😀Niet Antroposofisch verantwoord maar soms moet je is iets doen wat gewoon menselijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s