Geestesziekte/Erfelijkheid

De mensen verwonderen zich erover, dat geestesziekten zoals men ze noemt, door erfelijkheid ontstaan. Geestesziekten zijn echter altijd lichamelijke ziekten, die zich uiten, doordat het lichaam zijn functies niet naar behoren uitvoert. De geest wordt niet ziek, de ziel ook niet; geestesziekte is altijd iets fysieks. Dus de mensen verwonderen zich erover, dat iemand, zoals men zegt, geestesziek wordt door overerving. Jazeker, de mens wordt geestesziek door erfelijkheid. Als de ouders, in het bijzonder de moeder, aan tuberculose lijden, of als ze aan een andere ziekte, bijvoorbeeld aderverkalking lijden – dat komt in de jeugd wel minder voor, maar het komt voor bij sommige mensen –, als dus de ouders lijden aan tuberculose, aan aderverkalking, dan zullen de kinderen niet weer aan tuberculose of aderverkalking lijden, maar ze kunnen geestesziek worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 24 oktober 1922 (bladzijde 39-40)

Eerder geplaatst op 26 september 2013

Advertenties

3 gedachtes over “Geestesziekte/Erfelijkheid

  1. willy

    ‘Geestelijk gehandicapt’ bestaat ook niet. Iemands geest is onaangetast. Het lichaam is een beschadigd of onvolkomen instrument waardoor de geest zich beperkt kan uiten. Dit is het antroposofisch uitgangspunt voor de begeleiding van mensen met een beperking.

  2. henri

    Steiner legt ook uit hoe fobieën en dwangneurosen ontstaan , ook dat zijn geen geestes-ziekten , heeft meer te maken met de ziel en het denken en vooral gebrek aan geestelijk inzicht ,als tegenhanger van materialisme .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s