Voed jezelf op en laat je kind met rust

[…] het kind is oog in de eerste zeven jaar. Wanneer in de omgeving van het kind – laten we zeggen iets geschreeuwd wordt – een woede-uitbarsting plaatsvindt, wanneer er iemand woedend wordt, dan zal het kind in zijn innerlijk een beeld van deze woede-aanval hebben.[…] Van hieruit gaat nu in heel de circulatie en in het hele vatenstelsel van de stofwisseling iets over wat met die woede-aanval verwant is.

Dat is in de eerste zeven jaar zo en daar stelt het organisme zich op in. Natuurlijk zijn dit geen grove dingen. Fijnzinnige dingen zijn het; maar wanneer het kind in de omgeving van een driftige vader of een driftige opvoeder opgroeit, dan zal het vatenstelsel zich instellen, zich oriënteren op woede. En wat dan uit deze ingeplante aanleg komt, blijft voor het hele leven.

Dat zijn bij het kind de allerbelangrijkste zaken. Wat je het kind zegt, wat je het kind aanleert maakt nog geen indruk; het bootst na wat je in het spreken tot hem zegt, dat maakt indruk.

Maar hoe je bent, of je goed bent en of deze goedheid in je gebaren tot uitdrukking komt of dat je boos bent, opvliegend en dàt uit je gebaren spreekt, kortom alles wat je zelf doet, gaat in het kind verder.

Dat is het wezenlijke. Het kind is helemaal zintuig, reageert op alles wat door de mens als indruk in hem wordt opgeroepen. Daarom is het meest wezenlijke dat je niet gelooft dat je het kind iets zou kunnen leren van wat goed, wat slecht is, dit of dat zou kunnen leren, maar dat je weet: alles wat je doet in de omgeving van het kind, verandert in het kinderlijke organisme in lichaam, ziel en geest.

De gezondheid voor heel zijn leven hangt ervan af hoe jij je in de omgeving van een kind gedraagt. De neigingen die het kind ontwikkelt hangen af van hoe jij je in de omgeving van het kind gedraagt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 311 – Die Kunst des Erziehens aus dem Erfassen der Menschenwesenheit – Torquay, 13 August 1924 (bladzijde 25-26)

Vertaling: Pieter H.A. Witvliet – De gehele vertaalde voordracht is te vinden op zijn weblog VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN Rudolf Steiner over pedagogie(k) – GA 311 – voordracht 2

P.S. De titel van deze blog is geen uitspraak van Steiner , maar van Krishnamurti.

Advertentie

3 gedachtes over “Voed jezelf op en laat je kind met rust

 1. Leonie

  Deze heb ik doorgestuurd naar mijn kinderen, belangrijk om te weten in dit digitale tijdperk waar de kinderen moeders met de mobile telefoons in de weer zien op elk moment van de dag.. Jammer…..Wij zaten veelal te knutselen of dingen te doen die voor het kind vruchtbaar waren😏

 2. ja, hoe leuk internet en smartphones enz. ook zijn, men zit wel de hele dag in de wifi straling en straling van zendmasten enz. Men leest hier en daar wel eens berichten dat dit allemaal erg ongezond zou zijn.

 3. henri

  Jonge kinderzielen hebben nog een sterke binding met de hogere geestessferen .
  Het wifi netwerk met straling is erg schadelijk voor de ontwikkeling van de wezensdelen bij de jonge kinderen , omdat deze het etherlichaam verhinderen in zijn goede ontwikkeling . het is geweten in de geesteswetenschap dat het etherlichaam bij het kind tot zijn 7 de levensjaar nog helemaal bij moederschoot ligt ,tot het erna zelfstandig kan fungeren , en evenzo voor het astrale lichaam tot 14 jaar.
  Ook voor de volwassen mens is het wifinetwerk erg nadelig ,en wel omdat het de mogelijkheid tot zich verheffen tot naar daar ,waar het Christusbewustzijn ligt erg belemmert , het wifinetwerk ligt namelijk eigenlijk in de lagere ethersferen ( klankether) en belemmert daardoor de doorgang naar de buitenste ehersferen ,alwaar het eherschild van de Christus na zijn opstanding naartoe ging bij zijn verbinding met de aarde (het bloed van Christus verbondt zich met de etheraarde na de kruisdood ) zich bevindt en alwaar ook de mensen die iets verwezenlijkt hebben op geestelijk gebied (oa antroposofische mensen ) hun etherextract zullen achterlaten , dat dan gebruikt kan worden door de engelenhiëraarchiëen oa voor nieuwe geborenen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s