Alles heeft in het leven een werking

Alles heeft in het leven een uitwerking. Begaat de mens een fout of een leugen, zelfs als hij zich er met zijn gewone bewustzijn niet van bewust is, dan is het toch in het onderbewustzijn aanwezig, waar het niet alleen voor de individuele mens, maar voor de gehele mensheidsontwikkeling als een destructieve kracht werkt. Evenzo als de mens zich met de krachten van de waarheid verbindt, werkt dat als levengevende kracht verder voor de gehele wereld- en mensheidsontwikkeling.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – Heidenheim, 30 november 1911 (bladzijde 238)

Eerder geplaatst op 29 september 2013

2 gedachtes over “Alles heeft in het leven een werking

 1. henri

  Moest elkeen hier nog maar een greintje van bewust zijn ,wat zou dat de wereld en mensheid , het wereld-gebeuren kunnen veranderen !

 2. Ik blijf mensontwikkeling een moeiljk hanteerbaar begrip vinden. Immers, ik heb op de basisschool geleerd dat de mens als Godsgelijke geschapen is en door God is aangesteld om een goed rentmeester te zijn over het leven op aarde.
  In die zin had ik mijn ogen al vroeg open en zag dat al gauw dat er niets klopte, van de woorden uit de Bijbel of van de handelswijze van onze samenleving ten opzichte van het leven op aarde, zowel menselijk, dierlijk, plant en mineraal leven.
  Mijn avonturieren in de natuur werd al vroeg doorbroken door het onderwijs! Luisteren naar woorden en klanken los van het leven van de dag, zelfs mijn plas moest ik leren ophouden tot de pauze om dan in een rij te gaan staan om in een wctje te plassen, terwijl je in de natuur overal en op elk moment kan plassen. Met andere woorden: Niet je natuurlijk zijn, kreeg de kans zich op aarde te ontwikkelen, maar je moest je natuurlijk zijn richten naar de maatschappelijke omstandigheden.
  Ik ben het met de titel van dit Steiner citaat eens, namelijk: “Alles heeft in het leven een werking!”. Dat is ook een van de redenen, waarom ik op deze website schrijf! Met dank aan Richerd, die me dit toelaat, immers het moeilijkste wat er is, is het verwoorden van je gevoelens en kan ik de plank af en toe behoorlijk misslaan, maar dat mag!
  Zo krijgt elk kind waar ook ter wereld geboren, van zijn/haar moeder een verhaal mee uit de Bijbel, de talmoed, de Koran, Soetra’s, enz.
  Echter het ware woord, wordt nooit uitgediept! Namelijk: “In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in den beginne bij God. Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is. In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen”.
  Dat was! Voor mij is de vraag van wat is? Belangrijker! Immers van alles wat was, kan men onschadelijk maken door alles wat nu op aarde is, in te zetten om de balans van het leven op aarde op te maken en vervolgens naar dat gegeven te handelen!
  De balans van het leven op aarde, heeft de mens toebedeeld aan het mineralenrijk, niet de mens als rentmeester van het leven, maar het mineraal maakt zich middels ’n stofje uit siliconvaley,meester van het leven op aarde. Ik vind het een degradatie van de mensheid tot de oorsprong van het leven, namelijk: Het mineraal!
  Ik vind die ontwikkeling bepaald geen recht doen aan mensontwikkeling(Bewust Zijn).
  De mens als Godsgelijke geschapen, is een weg ingegaan, waar dingen belangrijker waren en zijn, dan ervaringen van kinderen van hun schoot, daarmee ondermijnde men hun eigen en onze toekomst.
  Immers het kind waar ook ter wereld geboren, kan het Nu beter verwoorden dan ik! Alles in het leven heeft zijn uitwerking, zoöok sprookjes en science fiction!
  In werkelijkheid ervaar ik allleen maar mensen die zich in een gebouw of zich in een tekst schuilhouden om me te corrigeren als ik buiten de normen van hun begripsvermogen treed.
  Echter het leven op aarde is niet aan de normen der mensheid gebonden, laat staan mee op te voeden. Het leven op aarde heeft de mens niet nodig, daarom blijf ik bij de stelling uit de Bijbel, namelijk de mens is rentmeester van het leven op aarde, niet zijn Geest maar zijn aanwezigheid op aarde moet gevoed worden, niet door scholing, maar alleen maar door er op aarde te zijn, als Goddelijke medewerker, om ruim baan te scheppen voor alle levensmanifestaties op aarde.In plaats van het leven in al zijn manifestaties proberen te beheersen. Daarmee doen we onszelf en God tekort!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s