Als de mensen alleen feiten zouden spreken, zou er een wijdverbreid stilzwijgen ontstaan

Als het door een of ander wonder zou kunnen gebeuren, dat veel mensen ertoe gedwongen zouden worden hun woorden alleen zo te vormen, dat ze nauwkeurig overeenkomen met de feiten, dan zou er een wijdverbreid stilzwijgen ontstaan. Want het meeste van wat er vandaag de dag wordt gesproken, stemt niet overeen met de geconstateerde feiten, maar wordt vanuit allerlei meningen, allerlei hartstochten gesproken. Nu is de zaak echter zo, dat alles wat wij aan de uiterlijke situaties toevoegen (Duits: Sinnesbedingungen hinzutun), en wat niet overeenstemt met het zuivere verloop van de feiten – als we het in voorstellingen weergeven -, in ons de mogelijkheid tot hogere kennis uitdooft. Het is eens gebeurd, dat in een college, waarin juridische studenten zaten, een kleine handeling nauwkeurig werd voorbereid, die voor twintig mensen werd uitgevoerd. Natuurlijk wist men heel precies, wat er gedaan was, want ieder detail was ingestudeerd. Daarna heeft men deze twintig mensen laten opschrijven, wat ze gezien hebben. Twintig mensen moesten het opschrijven, drie hebben het voor de helft juist opgeschreven, zeventien fout.

Bron: Rudolf Steiner – GA 220 – Lebendiges Naturerkennen, Intellektueller Sündenfall und spirituelle Sündenerhebung – Dornach, 20 januari 1923 (bladzijde 128)

Eerder geplaatst op 23 september 2013

Een gedachte over “Als de mensen alleen feiten zouden spreken, zou er een wijdverbreid stilzwijgen ontstaan

  1. Tja waar spreekt Steiner in dit citaat over? Ooit zal blijken dat we elk feit een tijdelijke mythe is. En uiteindelijk zal blijken dat ’n kind jonger dan zes dagen op aarde, de feitelijke schakel tussen Hemel en aarde is!
    Tot zover
    Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s