Oude en nieuwe helderziendheid – 2 (slot)

Als dus nu de vraag opkomt: Welke ziel staat in zekere zin vooraan in de ontwikkeling, degene die enkel gezond oordeelt met het gewone begripsvermogen – en met dit gewone verstandelijk begrip kan men ook, als men geen vooroordelen heeft, de geesteswetenschap begrijpen -, die zich dus vooreerst vanuit het begrip een inzicht verschaft over geestelijke werelden en hun betekenis (Duits:über geistige Welten und Sinne), of een mens die allerlei dingen (Duits: Zeug) helderziend uit zich naar voren brengt? – dan is de persoonlijkheid, die een gezond oordeel heeft, de meer gevorderde.

En het meeste vergist men zich, als men zich laat imponeren door dergelijke atavistische helderziende vermogens. Als men zich laat verleiden tot het geloof, dat zo’n persoonlijkheid een bijzonder ontwikkelde ziel voorstelt, dan ziet men het altijd fout.

Want dat deze ziel zulke vermogens laat zien, betekent dit, dat zij specifieke dingen nog niet heeft doorgemaakt, die gedurende het tijdperk van de helderziendheid moesten worden doorgemaakt. Daarom herhaalt zij het in deze tijd. Het meest groteske is, als binnen de geesteswetenschappelijke stroming het geloof opkomt, dat iemand die een zekere helderziendheid heeft, zonder in de geesteswetenschap te zijn ingevoerd, vroeger een beduidende persoon moet zijn geweest. Hij is zeker minder vooraanstaand dan degene die een gezond oordeel over de dingen heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 154 – Wie erwirbt man sich Verständnis für die geistige Welt? – Berlijn, 18 april 1914 (bladzijde 25)

Eerder geplaatst op 22 september 2013

Advertenties

2 gedachtes over “Oude en nieuwe helderziendheid – 2 (slot)

 1. Hier past het verhaal van de man die ons afgelopen zondag, verraste met zijn levensbeschouwing. Door zijn leven nuchter te weergeven en dan ’n instantie die hem, “nadat hij zowat heel zijn lichaam gedurende veertig jaar ten dienste van de maatschappij gesteld heeft en nagenoeg versleten is”, vertelt: “\We gaan U weer reactiveren!”.
  Hoe nuchter lacht hij zich de wereld(het leven) uit. Ik vind het een bloedserieus verhaal, ik heb veel mensen in de bouw zien sneuvelen onder het juk van het tariefwerken enerzijds en anderzijds door werken met ondeugdelijk materiaal en/of in onverantwoordde omstandigheden.
  In wezen zegt deze man: Ik heb mijn lichaam veerig jaar ingezet voor jullie(ons) zijn en nu het uitgebuit is, stellen jullie voor om hetgeen nog wel van mijn lichaam werkt in te zetten voor de maatschappij, waar zelfs voor onze goedwillende jongeren geen werk is.
  Met andere woorden: Waar praten we over?
  In Japan en Duitsland vraagt men zich af, hoe al de arbeid, die ze geschapen hebben opgevangen kan worden door de jeugd? In Japan denkt men het door robotisering te kunnen doen, in Duitsland door immigratie!
  In wezen ook een gegeven, waar een nuchter mens lacherig van wordt, immers welke menselijke gedachte zit erachter?
  Al voordat ik acht was, kende ik de kathechismus van buiten en herinnner me de Vloek die God over Adam en Eva uitsprak, namelijk:Voortaan zult Gij in het zweet des aanschijns, in uw levensonderhoud voorzien.
  Met andere woorden: Arbeid is de vloek(Geest) van God die we over onszelf(mensheid) hebben afgeroepen!
  In hoeverre werkt ons geheugen nog? Deze man vertelde dat zijn lichaam eerst leerde hoe hij stenen moest leggen, op ’n gegeven moment kon hij het gedachteloos en werd creatief in stenen leggen. Hoeveel monumenten zijn er in het verleden al wel niet gebouwd om onze kinderen aan deze creaties te vergapen?
  Hoeveel levens zijn er wel niet gestopt in de bouw van Piramides, een weg naar de dood. En hoeveel levens in al die kathedralen, tempels, moskeeën, synagogen,enz? En nu weer worden in banken, verzekerings, handelskantoren en huizen. Terwijl in tenten slapen of onder de blote hemel, ons in werkelijkheid meer fundamentele rust geeft dan slapen in een huis, met een hyporheek, enz.
  Ik vraag me af waar huist de echte menselijke geest? In wezen zou die sneller moeten werken dan het licht. En in mijn optiek is dat ook zo, echter de mensheid is begaan met alle manifestaties van het leven uit het verleden, maar niet met de ultieme manifestaties van het nu!
  Het “kind”! Waar ook ter wereld geboren, hier in het westen adorreert men de materieële kennis der natuur en in het oosten de immateriële kennis der natuur, Beide culturen gaan voorbij aan het kind wat nu leeft op aarde, wat in potentie God is en dus alle culturen op aarde vernietigen/omzetten kan, om zodoende het Goddelijke Fundament van het Universum voor ons te openbaren.
  Vele Godsdiensten zijn ons hierin voorgegaan, maar allen gingen ze voorbij aan het kind van nu! Toen overkwam het de kinderen, nu worden ze ervoor opgevoed. De cultuur wordt gedragen door opgevoede kinderen en deze man doorzag het resultaat ervan.
  Voor mij niet om te lachen, maar om te huilen, wat een ontwikkeling van de mensheid!
  Phililps die grootgeworden is in Eindhoven verliet deze stad, omdat elders in de wereld goedkopere kinderen ingezet konden worden, is nu ingenomen door ASML, echter de bodem waarop telt ook mee!
  Tot zover
  Groetjes Walter

 2. Walter voor jou. Variatie op een liedje van Corry Konings.
  Huilen is voor jou te laat.

  Lachen is voor jou not done, het mag niet meer.
  Lach maar niet om hem, als was het de laatste keer.
  De wereld is beroofd , van levenslust en babyzijn.
  Voorbij is de kleutertijd, NU trekt de toekomst aan onze monnikspij-n-.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s