Kracht en stof

Niet die materialist is de ergste, die aan de leer van het materialisme gelooft, die gelooft aan de leer van “kracht en stof”, maar hij is de ergste die afhankelijk is van kracht en stof, bijvoorbeeld als hij in de winter alleen in deze plaats, in de zomer alleen in die plaats kan leven, zich geheel afhankelijk van het stoffelijke maakt, om niet neurasthenisch te zijn. Daarom gaat het er niet enkel om, dat men niet gelooft aan deze leer van kracht en stof, maar dat we onafhankelijk worden van stof. Wat is dat voor een leven, als iemand in de winter alleen in een grote stad en in de zomer alleen op het land kan leven. Bij zulke mensen helpt het bidden niet en het geloven niet, want hij is een materialist, hij is afhankelijk van “kracht en stof”.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – St. Gallen, 26 februari 1911 – (bladzijde 109)

Wikipedia: Neurasthenie 

Eerder geplaatst op 14 september 2013

Advertenties

Een gedachte over “Kracht en stof

  1. henri

    Ik lees dat de materialist alleen denkt de stoffelijke aarde te vervuilen , en daar hoor je nu geroeptoeter over doch niets is minder waar . Dat geldt alleen voor het fysieke vlak van Moeder Aarde .
    De mens vervuilt vandaag de dag ,erger dan ooit de etherische aarde en sfeer, en dit dmv de oneindige gamma aan (digitale) communicatiemiddelen, masten netwerken etc … daarmede tast hij de gevoelswereld aan ,want hoeveel gevoel geeft hij niet prijs door deze middelen ? En het allerergste dat wij haast niet gewaarworden , tenzij je antroposofisch waarneemt , is de gedachtenwereld , want onze gedachten komen rechtstreeks uit ee geestelijke wereld , en aar is de materialist zich evenmin van bewust , en met name ‘astrale vervuiling’ !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s