Grote tragedie

De mensheid heeft eeuwenlang zijn intellectuele leven ontwikkeld. Dit intellectuele leven heeft de mensheid langzamerhand uit de spiritualiteit (Duits: Geistigkeit) weggevoerd. Het intellect is geest, is zelfs puur geest, maar heeft echter niet meer een geestelijke inhoud, maar zoekt als zijn inhoud de uiterlijke natuur, de uiterlijke wereld van de natuur. Dus het verstand is geest, vervult zich echter met iets dat voor hem niet als geest kan verschijnen. Dat is de grote tragedie, het hedendaagse wereldtreurspel, dat de mens in zichzelf kan blikken en zich moet zeggen: Als ik verstandelijk actief ben, ben ik geestelijk werkzaam, maar tegelijk onmachtig het geestelijke onmiddellijk in deze geest op te nemen. Ik vervul deze geest met het fysiek-zintuiglijke bestaan (Duits: Naturdasein). – Dat versnippert en isoleert de mens. En als men deze versnippering en verlatenheid ook niet toegeven wil, ze is toch in de geestelijke regionen van de menselijke ziel aanwezig, en ze vormt de wortel van alle kwaad en de basis van de tragiek van onze tijd.

Bron: Rudolf Steiner – GA 211 – Das Sonnenmysterium und das Mysteriumvon Tod und Auferstehung – Wenen, 11 juni 1922 (bladzijde 2oo)

Eerder geplaatst op 10 september 2013

Advertenties

2 gedachtes over “Grote tragedie

 1. henri

  De naweën zijn vaak erger dan in het voorgaande tijdperk .-, dat van Gabriël , welk afliep in 1879 toen Michaël het overnam . Gabriël stond borg voor de erfelijkehidskrachten en het fysieke lichaam, Michaël darentegen voor de rede (verstand) in goede banen te leiden .
  Michaël zal zijn taak opnieuw voortzetten en de kosmische intelligentie ,die (te) sterk veraardst en ver-ahrimaniseerd is geworden ( de tragedie) ,weerom naar kosmische hoogten voeren .
  O wee voor degenen die niet willen meedoen en blijven tegenweren , zij behoren reeds tot de bokken ,een scheiding die nu reeds in de kiemen gaande is (zie ook Gemeente van Philadehia en Laodicea) !

 2. Als we onze gedachte toeschrijven aan engelen zijn we bij voorbaat verloren, immers ons menszijn bepaald ons handelen per dag.
  In nood handelen we als gedachteloos als slangen(Kundaliini) die proberen te overleven op aarde!
  Het symbool van de slang blijft in onze waarneming aanwezig, als redder van onze fysieke nood, terwijl ieder kind op aarde geboren wordt als verlosser van onze psychiese nood!
  Tot zover
  Groetjes Walter.
  PS. per abuis heb ik 10/09/2013 bij het vorig citaat als mijn reactie opgegeven, terwijl het 09/09/2013 had moeten zijn en op dit citaat mijn reactie op 10/09/2013!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s