Broederlijkheid

Antroposofie bloeit alleen op de bodem van de broederlijkheid, ze kan in het geheel niet anders volgroeien dan in de broederlijkheid, die voortkomt uit wat de individuele mens aan de anderen geeft van wat hij heeft en wat hij kan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 211 – Das Sonnenmysterium und das Mysterium von Tod und Auferstehung – Wenen, 11 juni 1922 (bladzijde 211)

Eerder geplaatst op 9 september 2013

Advertenties

2 gedachtes over “Broederlijkheid

 1. henri

  Zo werd het ook belicht in de voordr 9 okt 1918 :

  “De engelen werken aan de toekomstige sociale vormen voor het aardeleven van de mens ‘

  De mensen kunnen zich tegen de gedachte verzetten , dat de engelen in hen de toekomst -idealen willen opwekken , maar toch is het zo .
  En hieraan ligt een heel bepaalde impuls ten grondslag , namelijk de impuls dat in de toekomst geen mens meer zijn geluk zal kunnen genieten ,als nast hem anderen ongelukkig zijn .
  .
  Dit is een impuls van absolute broederlijkheid , absolute één wording van het mensengesllacht ; ….”

 2. walterhebing

  De vraag die bij me rijst is, na het lezen van dit cittaat van Steiner en de reactie van Henri: “De engelen werken aan de toekomstige sociale vormen voor het aardeleven van de mens!.
  Beseft de mens wel dat hij/zij de verst ontwikkelde levensvorm op aarde is? Beseft de mens wel dat deze levensvorm de uiterste levensvorm is? Het lichaam van de mens is de tempel van de Geest(God) op aarde. Hoeveel tempels zijn er wel niet gebouwd op aarde, om de Goddelijke Geest te vangen?
  Jezus zei al: Breek deze tempel af en binnen drie dagen zal ik een nieuwe bouwen! Vanuit zijn Geest gedacht heel eenvoudig, maar dan de hele bevolking dat gebeuren moeten toestaan en dat is het moeilijkste wat er is! Wat is moeilijker voor ’n mens? Op oude “zekerheden” te vertrouwen of te vertrouwen op een nieuwe toekomst?
  Steiner giet het dagelijks gebeuren in een concept van woorden!
  Kinderen beleven de aarde vanuit hun zijn als één geheel. Hun ouders wijzen op het tegendeel! Pas op! Speel niet met dat kind(’n ander geloof), Pas op: Dat is gevaarlijk: Hoog in ’n boom klimmen. Pas op: Niet in het water gaan, want het is diep, enz. enz. Met andere woorden: Je ouders beschouwen de aarde als vijand van ’n kind, terwijl de aarde volgens Gods Geest geschapen is om alle manifestaties van het leven zich te laten ontplooien, om uiteindelijk de mens op Goddelijk Niveau te ontmoeten.
  In zekere zin neemt de Islamistische Staat(IS) daar het voortouw in. We begrijpen dat gegeven echter niet! Breken met het verleden en je verbinden met de dag is wat Jezus in zijn Arameens Onze Vader predikten. Met ander woorden: Ware broederschap! Alleen onze Geest is er nog niet rijp voor! Waarom niet? Omdat onze Geest nog verknocht is aan materiële manifestaties! En ons bloed eigen kind nog niet ziet als ’n opgroeiende Goddelijke manifestatie! Het moet kost wat kost voldoen aan onze culturele waarden. Een broederlijke/zusterlijke verdwazing van het menselijk gedachtegoed. Ik ben net in India geweest en zag daar dezelfde struktuur van de menselijke geest! Niet het menselijk lichaam ziet men als tempel van de levensgeest, maar de materiële tempel als inspirator van onze Goddelijke Geest. De eigentijdse natuurlijke Goddelijke Geest op aarde, probeert men door scholing der kinderen te onderwerpen aan het materiële bewustzijn.
  Het zou een enorme vooruitgang in ons levensbewustzijn zijn, als we elk kind waar ook ter aarde geboren, beschouwen als ’n link naar ons Goddelijk Bewustzijn. Onbewust weten we dat! Maar we handelen anders!
  Ik sta nog steeds achter mijn reactie die ik op dit citaat gaf op 10/09/2013 met dit verschil ik ben een maand in India geweest!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s