Spirituele kennis in volledige overeenstemming met de wetenschap

Antroposofen moeten leren onderscheiden tussen wat werkelijke wetenschap is en alles, wat zich vandaag de dag langs ontelbare populaire kanalen als wetenschap voordoet, maar niets is dan een som van vooroordelen en dergelijke meer. Als men tot de werkelijke bronnen van de afzonderlijke wetenschappen gaat, verkrijgt men het inzicht dat spirituele kennis in volledige overeenstemming met de wetenschap staat.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – München, 11 februari 1911 – (bladzijde 68)

Eerder geplaatst op op 8 september 2013

Advertenties

2 gedachtes over “Spirituele kennis in volledige overeenstemming met de wetenschap

 1. henri

  Enige dagen geleden bracht het ‘nieuws tv de zoveelste ‘grootse’ ontdekking der wetenschappers dat men gevonden had dat astronauten die een hele tijd in de ruimte waren en terugkeerden , hun aanpassing aan het evenwichtsorgaan moeten opnieuw terug leren te vinden , maar dat dat nu ook te maken heeft naast het oor waarin het evenwichtsorgaan ligt , ook met een deeltje in de hersenen en dat hebben ze gevonden door de hersenen te scannen van teruggekeerde astronauten (it’s all in the brain ) .dat is een geweldige ontdekking werd er nog eens bijgezegd .
  Wie aandachtig leest in de antroposofie weet sowieso dat het evenwichtsorgaan méér inhoudt dan alleen het oor , er zijn overigens 12 zintuigen ,die de wetenschap niet eens alen kent , en dat zoals Steiner beweerde een mens niet gemaakt is om buiten het levensveld (etherische veld) van de aarde lang te overleven .

 2. Hallo Ridzerd, je geeft aan dat de keuze van je citaten niet bewust een uitdaging ten opzichte van mij zijn, dat geloof ik graag! Het zij zo!
  Niettemin je plaatst nu ’n citaat van Steiner waarin Steiner iets van zijn ziel blootlegt, namelijk: Als men tot de werkelijke bronnen van de afzonderlijke wetenschappen gaat, verkrijgt men het inzicht dat spirituele kennis in volledige overeenstemming met de wetenschap staat.
  Met andere woorden: Spirituele kennis is net zo afhankeljk van ervaringen van de mens op aarde, als wetenschappelijke kennis!
  Steiner promoot logisch denken en dan kan het er bij mij niet in dat men een kind ertoe dwingt om herhalingsoefeningen op aarde op te leggen. Immers de aarde, ooit Goddelijk(Natuurlijk) is verworden tot een brei van natuurlijke en cultuurlijke manifestaties. Ik acht geen enkel volwassen mens, in staat om deze brei van manifestaties van cultuur en natuur op Waarheid in te schatten en er naar te handelen.
  En Jezus zei: Wat Gij voor de minst van mijn Vaders Scheppingen gedaan hebt, hebt ge voor mij gedaan. Jezus ging hier voorbij aan zijn moeder, die blijkbaar bevrucht was door een engel, door God(de Vader) gezonden.
  Ik beleef het Adam en Eva verhaal nog steeds als bron van onze menselijke dwaling en zie in elke kennis een poging om deze menselijke dwaling ten opzichte van ’n kind te verantwoorden. Niet het menselijk geweten telt, maar het spirituele en/of wetenschappelijk weten!
  Wij geven geen gehoor aan ons Hart(geweten). we weten waar het voor klopt(het leven op aarde!), maar gaan aan het leven op aarde voorbij, om ons bezig te houden met wetenschappelijke of spirituele zaken!
  Kortom we voeden onze kinderen op in de kooi van ons weten, in plaats van ze te zien als potentiële verlossers van ons geweten!
  Immers kinderen zijn nog onzijdig! De vraag is of het mannelijke het vrouwelijke overwint of andersom? Dit ten koste van het onzijdige(het kind en al het leven op aarde eromheen).
  Vanuit de levensbron(God) wordt erondersteld dat er geen beeld van deze bron gemaakt wordt. Wat doet de mensheid? Van alle relaties in het leven beelden maken, met andere woorden: Niet de mens leeft, maar de beelden die hij/zij over het leven heeft en dat noemt men wetenschap!
  Ik dank je Ridzerd over de vrijheid, die ik ervaar op je site, ooit zal de onbewust handelde mens(kind) de bewust handelde mens laten ervaren dat we nog steeds slaven zijn van het dagelijks gebeuren op aarde!
  Kinderen wijzen ons erop dat het ook anders kan!
  Tot zover
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s