Onwaarheid/Slechtheid/Goedheid

Dat behoort tot de mooiste en diepste inzichten, waartoe de mens het door occulte studie en esoterie geleidelijk brengt, dat hij inziet: Al het onware en slechte zal uiteindelijk toch in het goede omgezet worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – Frankfurt, 8 januari 1911 – (bladzijde 48)

Eerder geplaatst op 4 september 2013

9 gedachtes over “Onwaarheid/Slechtheid/Goedheid

 1. Dit doet me denken aan een bekende Zuid-Afrikaanse frase, die ik literair bezien heel charmant vindt:

  Alles sal reg kom“.

  Volledig met achtergrondinformatie luidt de uitspraak:
  Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Paul Kruger, maar ten eerste is het uit zijn verband gerukt, want volledig is het : ‘Alles sal reg kom as ons almal ons plig doen’ (het komt dus niet allemaal vanzelf goed; we moeten er allemaal wel wat aan doen).
  Ten tweede is de uitspraak niet van Paul Kruger maar van J.H. Brand (1823-1888), president van de Boeren Vrijstaat (voorloper van het huidige Zuid-Afrika).

  Bron: Bekende citaten die altijd verkeerd worden aangehaald – Alles op een rij

  Dit steinercitaat staat in een zeer bepaalde context en kan als zodanig niet geïsoleerd worden gedacht. De dingen gebeuren niet vanzelf, daar gaat, zeker ook menselijk bezien, serieuze wilsbesluiten, grote inspanningen en enorme strijd aan ‘vooraf’; dit in bijzondere en weidse karmische verbanden in combinatie met een zekere goddelijke/kosmische voorzienigheid. (De macht en kracht van ‘tegenstreversmachten’ is niet alleen (1) niet zonder zin, maar ook (2) niet oneindig groot en (3) uiteindelijk niet onoverkomelijk.)

  De voordrachtenreeks Die Mission der neuen Geistesoffenbarung is heel bijzonder. En de derde voordracht daaruit (gehouden in Frankfurt op 8 januari 1911), waaraan het steinercitaat van vandaag is ontleend, heeft een inhoud die mij tot op de dag van vandaag danig bezighoudt. (Daar vergroei je dan mee.) Met name omdat Steiner daarin zo concreet ingaat op zeer bepaalde wetmatigheden die verbonden zijn met de gewaarwordingsziel (→ prikkel, gewaarwording), verstands- en gemoedsziel (→ gewoonte) en bewustzijnsziel (→ mening, opvatting) en hun onderlinge verbanden; en ook wijst op belangrijke momenten (leeftijdsmomenten; menselijke leeftijden) waarop wezens als Lucifer en Ahriman een zeer bepaalde werking op mensen doen gelden.

  1. En dan nog een aanvulling op mijn openingsreactie met betrekking tot de slotalinea ervan (precisering):

   In die derde voordracht uit GA 127 is niet alleen of zelfs niet eens zozeer de menselijke biografische leeftijd van belang waarop genoemde wezens in het bijzonder (in zekere zin voor het eerst op de menselijke persoonlijkheid) op een zeer bepaalde manier hun invloed doen gelden (een invloed die Steiner in die voordracht nader expliceert), alswel het feit dat zij dit doen op grens- en overgangsgebieden tussen respectievelijk (1) de gewaardingsziel en de verstands- en gemoedsziel en (2) de verstands- en gemoedsziel en de bewustzijnsziel. In die zin heeft die invloed, als ‘thuishaard’ van de genoemde wezen, voor mensen een min of meer duurzaam karakter.

  2. Wat je hier schrijft: ‘Dit steinercitaat staat in een zeer bepaalde context en kan als zodanig niet geïsoleerd worden gedacht.’ is zeker wel waar. Ik ga er maar vanuit, dat wie het interesseert wel wat meer gaat lezen. Nadeel is dan wel dat vrijwel alle teksten uit de Duitse Gesamtausgabe komen, dat is dan natuurlijk voor velen wel moeilijker om te lezen. Ook voor mijzelf.

   1. Ja het kan een prikkel bieden om verder te lezen, Ridzerd. Hoewel het Duits inderdaad een (te) hoge drempel kan vormen. Kernpunt of speerpunt bij dit onderwerp is voorzienigheid. Het is een bekend religieus begrip, niet alleen binnen het christendom, welke door Steiner eveneens geesteswetenschappelijk is behandeld. Ik geloof dat je daarover, over voorzienigheid, ook wel eens citaten hebt geplaatst op je blogsite.

   2. Ja, inderdaad John, ik had dit citaat net opgezocht en zou het hier neer zetten, maar je bent me al voor. Het is mogelijk dat er nog wel meer citaten in staan met dezelfde strekking, maar dan zonder het woord voorzienigheid er in.

 2. Vind dit wel een goed bijpassend nummer van de popgroep Killing Joke, het nummer ‘Love like Blood’ (1985). De Youtube video: het is nummer is wat simpel en monotoon van aard; en live uitgevoerd (al te) vlak getoonzet. Maar toch, de zangtekst en intentie van de musici geeft kunstzinnig wel aan waar het hier om draait, vind ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s