Moedeloos/Krachtenontplooiing

We leven (als we ons met geesteswetenschap of antroposofie bezighouden) in zekere zin in een atmosfeer, die van ons een sterke krachtenontplooiing, een sterke zelfhandhaving vereist. En dat zijn de diepere redenen waarom we dikwijls moedeloos kunnen worden, ons eenzaam kunnen voelen, waarom misschien de ene of de andere, die naar de spirituele wetenschap streeft, met het leven niet gemakkelijk in het reine komt. Maar als we het heldere inzicht hebben, hoe groot hetgeen is waarin we ons plaatsen in de gehele mensheidssamenhang, en hoe het tegenwoordig slechts iets kleins lijkt, omdat we nog in het begin staan, kunnen we ook deze kracht vinden, kunnen ze dan werkelijk vinden. Al het grote in de mensheidsontwikkeling moet namelijk in het klein beginnen.

Bron: Rudolf Steiner  – GA 168 – Die Verbindung zwischen Lebenden und Toten – St. Gallen, 26 oktober 1916 (bladzijde 166)

Eerder geplaatst op 22 augustus 2013

Een gedachte over “Moedeloos/Krachtenontplooiing

 1. Anoniem

  De strekking van dit citaat van Steiner vind ik juist, echter de conclusie die Steiner eruit trekt vind onjuist, we staan niet aan het begin van ons leven, we staan er midden in! met andere woorden: Dat we als mens rekening dienen te houden met hetgeen de natuur voortbrengt op aarde en hetgeen culturen voortbrachten en nog brengen op aarde!
  Het leven op aarde is ontstaan uit het minerale rijk, als mens als rentmeester over het leven op aarde, zie ik het nut van het bouwen van tempels, synagogen , moskeeën, enz. niet in. Volgens mij zijn het materialiserende symbolen, van het spiritueel bewustzijn, zoals verzekeringen-, ziekenhuisgebouwen, enz. dat van ons psychisch bewustzijn zijn. daarnaast opereren de fysieke handeling gebouwen zoals banken en multinationals. Welk kind kan er onderscheid in ontdekken?
  Dan hebben we nu ook de fysieke snelweg, de analoge snelweg en de digitale snelweg, om ’n doel te bereiken, dat alles was nog niet uitgekristalliseerd in Steiners tijdperk, met andere woorden: Nog niet vervat in Steiners geest! Ik zie Steiner dan ook als een product van zijn geschreven tijd, in plaats van een fysiek verantwoordelijk voelende geest voor al het leven op aarde, Evenaar van de aarde is nauwelijks iets van de zonnewende te merken, de groei van leven alsmaar door! Het kappen van regenwouden is het opslokken van ons levensbewustzijn, evenals alle mijnbouw!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s