Sociale vooruitgang/Spiritueel inzicht

Degene, die geestelijke inzichten niet erkent en zich allerlei gedachten en idealen vormt, hoe men de menselijke vooruitgang tegenwoordig zou kunnen bevorderen is vergelijkbaar met iemand die een tuin voor zich heeft met veel planten, die beginnen afstervingsverschijnselen te vertonen; hij doet dit, doet dat, doet van alles, doet de hele tijd veel moeite – maar hij bereikt niets. Ja, de ene plant gaat het een beetje beter, de andere weer slechter, in het geheel wordt het niet beter met de planten. Waarom wordt het niet beter? Omdat misschien een of andere ziekte de wortels heeft aangedaan (Duits: ergriffen), die hij niet opmerkt. Zo is het ook met het sociale streven van menigeen. Ze geven zich ontzaglijk veel moeite, ze doen enorm veel voortreffelijke dingen met betrekking tot de oppervlakte, maar ze dringen niet door tot de wortels, want in de wortels van onze tegenwoordige mensheidslevens, daar ontbreekt het aan erkenning van een werkelijk geestelijke wereld. En al stelt men nog zo veel schijnbaar zeer goed gefundeerde sociale inzichten op, ze zullen in werkelijkheid niet vrucht dragen voor de mensheid, als ze niet gebaseerd zijn op de inzichten, die alleen kunnen voortkomen uit de geesteswetenschap.

Bron: Rudolf Steiner  – GA 168 – Die Verbindung zwischen Lebenden und Toten – St. Gallen, 26 oktober 1916 (bladzijde 155)

Eerder geplaatst op 21 augustus 2013

2 gedachtes over “Sociale vooruitgang/Spiritueel inzicht

 1. Anoniem

  Dit citaat van Steiner klinkt heel aannemelijk, toch heb ik er mijn bedenkingen bij! Immers het leven na de dood is volgens Steiner een gevolg van onze houding op aarde jegens onze omgeving en vooral jegens onze medemens. Sociale vooruitgang kan allen gebouwd worden op geestelijk wetenschappelijk inzicht, wil het werkelijk effect op de sociale vooruitgang mensheid hebben.
  In wezen heeft Steiner gelijk, maar dan moet de geesteswetenschap de producten die natuurwetenschappen op aarde reeds tot stand hebben gebracht verantwoord ontmantelen, dat wil zeggen ten opzichte van mensen die ze met hart en ziel gebouwd of verwezenlijkt hebben op dusdanige harmonische wijze te overtuigen dat het product wat ze op aarde gezet hebben een A-sociaal product is.
  Het vliegtuig hebben we nodig, om onze dochter in India te bezoeken omdat de Geesteswereld niet in “staat” was om dit gebeuren te voorkomen.. Was dat wel zo dan zijn we het slachtoffer van de Geesteswereld, waar men in eeuwen denkt in plaats van in mini-seconde’s. Immers daarin kan de dood toeslaan.
  Mijn overleden zoon heb ik gekoppeld aan het nine-eleven 2001 gebeuren, het wereldgebeuren met mijn persoonlijk gebeuren, namelijk de overlevering van mijn zoon aan een medische staf.
  De aarde is volgebouwd en omgeven met manifestaties uit de dood, er is nagenoeg geen plaats meer voor menselijk leven. Tot zover
  Groetjes Walter Hebing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s