Alle lagere liefde is scholing voor de hogere liefde

De liefde moest in lagere vorm als geslachtelijke liefde aangelegd worden, om zich door verschillende stappen hoger te ontwikkelen, om tenslotte, als de aarde in haar voleinding in haar laatste tijdperk is aangekomen, de liefde in de mensen veredeld en verheven zal zijn tot zuivere geestelijke liefde. Alle lagere liefde is scholing voor de hogere liefde.

Bron: Rudolf Steiner – GA 102 – Das Hereinwirken geistiger Wesenheiten in den Menschen – Berlijn, 24 maart 1908 (bladzijde 104-105)

Eerder geplaatst op 9 augustus 2013

3 gedachtes over “Alle lagere liefde is scholing voor de hogere liefde

  1. Prima om dit heel duidelijk neer te zetten, want hoewel een (over)duidelijk levensfeit, zijn er vaak toch mensen die hierover behoorlijke illusies koesteren en zelfs allerlei ascetische leefwijzen willen voorschrijven of zelfs opleggen, terwijl het hierbij toch echt op vrijheid, levensaanvaarding en gestage veredeling aan komt. Ook Goethe was ontwikkelingsmatig verstrikt in dit proces. Hij maakte eigenlijk een soort van Amfortas worsteling door. En hij niet alleen…, meer mensen toen, nu en in de toekomst. Dit is verbonden met een occult en menskundig levensgegeven. Maar goed, daar zal ik een andere keer in de vorm van een apart blogartikel eens nader over schrijven. Sprekend en tekenend in dit verband is natuurlijk ook het feit dat Klingsor, tegenstander van Parsifal en Amfortas, gecastreerd raakte (door eigen of andermans hand). Vergelijkingsmateriaal: bladzijde 243 uit het boekwerk Drama and the World of Richard Wagner, geschreven door Dieter Borchmeyer.

    1. Taalcorrectie bij de tweede zin van mijn openingscommentaar (toevoegen van het voltooid deelwoord ‘geraakt’):

      Ook Goethe was ontwikkelingsmatig verstrikt geraakt in dit proces.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s