Nur das ist wahr, was fruchtbar sich erweist (Goethe)

Wanneer de geesteswetenschappelijke inzichten toegepast zouden worden vooral juist op zulke praktische gebieden als de opvoeding, dan zou spoedig het volkomen nutteloze gepraat ophouden over de noodzakelijkheid, dat deze inzichten eerst bewezen moeten worden. Wie ze op de juiste manier toepast, zal in zijn leven zelf deze bewijzen vinden en wel daardoor, dat ze dit leven gezond en sterk maken. Doordat de inzichten van de geesteswetenschap in de praktijk deugdelijk blijken, zal men beseffen, dat ze waar zijn en dit bewijs uit ervaring is overtuigender dan alle “logische” en zogenaamd “wetenschappelijke argumenten.” De geestelijke waarheden kent men het beste aan de vruchten, die zij dragen, niet door bewijzen, want al zijn deze nog zo wetenschappelijk, ze kunnen toch nauwelijks meer zijn dan een steekspel op het terrein van de logica.

Bron: Rudolf Steiner – De opvoeding van het kind in het licht van de antroposofie – Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist – Vertaling W.F. Veltman (bladzijde 44)

GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908 GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE (bladzijde 341-342)

4 gedachtes over “Nur das ist wahr, was fruchtbar sich erweist (Goethe)

      1. Deze titeltekst heb ik overgenomen uit de biografie Rudolf Steiner van F.W. Zeylmans van Emmichoven. Hij heeft het daar als motto staan boven hoofdstuk 7. De tekst blijkt dus in het gedicht van Goethe enigszins anders te zijn. Misschien heeft van Emmichoven het ergens anders bij Goethe gelezen, maar het is mogelijk dat hij het zelf veranderd heeft. Nu ja, het maakt niet veel uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s