Dat zouden de meeste mensen tegenwoordig liever vermijden: hun gezonde mensenverstand gebruiken om de geesteswetenschap te begrijpen

In oude tijden hebben de mensen helderziende openbaringen gehad en ze hebben deze niet begrepen; ze hebben ze pas later leren begrijpen. Tegenwoordig moet de mens eerst begrijpen, moet zijn intellectualiteit inspannen, moet zijn verstand inspannen, en als hij zich inspant door wat in de geesteswetenschap voorhanden is, dan zal de mensheid zich opnieuw ontwikkelen tot het helderziende opnemen van het bovenzinnelijke. Dat is echter iets dat de meeste mensen tegenwoordig liever nog zouden vermijden: hun gezonde mensenverstand gebruiken om de geesteswetenschap te begrijpen. Zou men het willen vermijden, dan zou men ook willen vermijden überhaupt bovenzinnelijke openbaringen in onze aardse wereld binnen te laten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 195 – Weltsilvester und Neujahrsgedanken – Stuttgart, 31 december 1919 (bladzijde 63)

Eerder geplaatst op 4 augustus 2013

4 gedachtes over “Dat zouden de meeste mensen tegenwoordig liever vermijden: hun gezonde mensenverstand gebruiken om de geesteswetenschap te begrijpen

 1. henri

  Dit citaat klinkt is heel logisch voor iemand die reeds bekend is met de geesteswetenschap .

  Mensen die heden intellectueel denken en denken ( di = hersendenken ) dat ze daardoor tevens logisch denken , zoals het de dag van vandaag ook geleerd wordt in de media en aan de universiteiten aan studenten door de professoren logica en dgl . mdat ze ervan uitgaan dat alléén werkelijkheid is wat de hen omringende wereld hen aanreikt , en er niets iets is dat onzichtbaar is en achter en uiterlijke dingen zou kunnen zijn schuilen en werken , die wij met onze ogen en gevoel aanschouwen , die zullen niet vlug kunnen kennis maken met de geestesweteschap van R Steiner en deze uitbannen uit hun ‘wezen ‘ .

  Een voorbeeldje : ik ging naar een lezing over een boek (antroposofie ) , en daarna was er een drankje indien je dat wilde ,er zaten enige mensen uit die lezing aan een grote tafel buiten (was in de zomer) , en ik ging met mijn drankje daarbij zitten, hopend op een leuk gesprek met eventueel iemand .
  Het gesprek ging met iemand over de antroposofie, en ook de steinerscholen en daarna kaarte ik eventjes paranormale fenomenen aan, ( zeer algemeen nog maar ) , en een persoon die wel erg had meegeluisterd tijdens de lezing nam zeer vlug de biezen toen ze dan aanhoorde wt ikzei en zoals ze heel raar begon te kijken ….alsof zij dacht ;: hier is het écht niet pluis ,dit zijn ..gekken waar ik mij tussen bevindt. !
  Nu deze persoon had reeds een vraag gesteld tijdens de lezing , waarin het ging dat Steiner zei (in een nawoord van een boek ) dat er OOK een WERKELIJKHEID BESTAAT BUITEN DE WERKELIJKHEID DIE MEN MET DE ZINTUIGEN KAN WAARNEMEN .

  Knap staaltje hoe de mensen door de huidige ahrimanische ) media gebrainwashed zijn en worden dat alléén dat bestaat wat wij waarnemen !.

 2. Anoniem

  Ik heb op het graf van mijn twaalfjarige zoon, deze spreuk van Steiner laten graveren: In stilte ontvangen het zuiverste licht, al het leven in liefde verbindend.
  Wat doet de mens? Hoge gebouwen bouwen om het zuivere licht, wat oorspronkelijk op het toppunt van bergen viel, af te tappen, om ten eigen nutte te gebruiken. Als mens zou men elke boom moeten kappen die het zuivere licht in de weg staat, maar de mens gaat mee in deze verdwaling, hij brengt satelieten in de Ether, erop hopend zijn dwaling te kunnen redden. Niemand ziet ze maar ze zijn er wel!
  groetjes Walter.

 3. ??????? Als mens zou met elke boom moeten kappen die het zuivere licht in de weg staat…….??????????
  Ik denk niet dat het de bedoeling is bomen te kappen, of ik heb iets totaal verkeerd begrepen, Water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s