We leven niet voor niets in de fysieke wereld

Geheel ongelijk hebben degenen, die geloven tijd te hebben, tot ze door de poort van de dood gegaan zijn, tot ze daar in de andere wereld zijn, om een en ander over de geestelijke aangelegenheden te ervaren. Om überhaupt iets te ervaren van deze dingen, moet men de organen hebben ze waar te nemen; men moet de vaardigheid hebben deze dingen waar te nemen, en men kan dit vermogen niet hebben na de overgang door de poort van de dood, als men ze niet hier verworven heeft. Want we leven niet voor niets in de fysieke wereld! Onze zielen komen niet voor Jan met de korte achternaam in de fysieke wereld; ze komen hier, omdat werkelijk in deze wereld moet worden verworven, wat alleen hier kan worden verworven: spirituele kennis.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Linz, 26 januari 1913 (bladzijde 164)

Eerder geplaatst op 12 juli 2013

12 gedachtes over “We leven niet voor niets in de fysieke wereld

  1. Dat is een manier om ons scherp te houden, maar ook voor Ridzerd zelf, want bij 12 Juli 2013 staat het er niet op die manier. Misschien valt het ook wel onder een term als “verandering, evaluatie, ontwikkeling” enz.. 😇

   1. Leonie

    Oh die zie ik nu pas de enige echte vertaling ….als die van Steiner zelf afkomstig -:)

 1. Zelfs op aarde geld dit al. Als je een reis wilt plannen naar China dan is het goed je te verdiepen in het land , de mensen , eetgewoonten en de taal en een landkaart bestuderen kan ook geen kwaad.

 2. Of in een ander voorbeeld van Steiner.
  Dat wat je op aarde doet aan voorbereiding is als een lamp in het hiernamaals. Daarmee belicht je dan wat geestelijk gezien om je heen is, anders blijft het ook daar duister voor je.

  1. Wauw!! dat is mooi omschreven, mij doet het onmiddellijk aan het Johannes evangelie denken: En het licht schijnt in de Duisternis en de Duisternis heeft het niet begrepen…

 3. De uitspraak: ‘Ik zie wel als het zover is” heeft mij zo aangegrepen, dat ik het boek ‘Na de dood’Hoe bereiden we ons voor op het leven na dit leven’ heb geschreven. Je herkent het niet als je het op aarde niet hebt verworven. Boek is inmiddels uitverkocht, tweede druk in voorbereiding. Nu door uitgeverij: Cicorei

 4. Leonie

  Na lezing “verlaat ” van dit artikel…. overdenk ik ….. ik heb mijn handen vol om op aarde de weg te vinden en het overkomt mij dat ik juist door mij met de aarde te verbinden ,de dood er een natuurlijke onderdeel van uit gaat maken .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s