Nood, ellende en leed zijn niets anders als een gevolg van het egoïsme (slot)

Stel u voor dat iemand een geneesmiddel zou uitvinden en er meteen patent op zou aanvragen. Wat laat hij daarmee zien? Hij toont daarmee dat hij meteen aan eigenbelang denkt en helemaal niet door liefde tot deze schepping van het geneesmiddel geleid werd, dat hij helemaal niet van liefde voor de hele mensheid vervuld is. Want als de gezondheid van de mensen voor hem het belangrijkste zou zijn, dan zou hij blij zijn als ook anderen het geneesmiddel zouden produceren om de mensheid te dienen. Ja, hij zou er juist op gebrand zijn dat bekend zou worden wat voor ingrediënten het medicijn bevat en hoe het geproduceerd wordt. En nog wat anders zou optreden: dat hij overtuigd zou zijn dat zijn geneesmiddel, met zijn gezindheid tot stand gebracht, het betere middel is.

En hier hebben wij een belangrijke zin bereikt, die in de geesteswetenschap een grote rol speelt: Er moeten middelen worden gegeven waardoor de ziel veredeld wordt. Wie het denken aanwendt om een heilzame vooruitgang te bereiken, die moet voor alles de kracht van het denken erop richten dat de mensenzielen veredeld worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a –Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg, 3 maart 1906 (bladzijde 130)

Eerder geplaatst op 28 augustus 2011

7 gedachtes over “Nood, ellende en leed zijn niets anders als een gevolg van het egoïsme (slot)

  1. Misschien is de geesteswetenschap wel gratis!
   …Wie het denken aanwendt om een heilzame vooruitgang te bereiken, die moet voor alles de kracht van het denken erop richten dat de mensenzielen veredeld worden….
   Leer ons dat denken aanwenden. Leer ons dat denken erop richten zodat mensenzielen ook veredeld kunnen worden…Rita Vervoir

  2. Haike

   Als ik zie wat voor een bedragen er in het onderwijs rondgaan, kom ik tot een andere conclusie, tenzij je het standpunt aangaat dat wat daar gebeurt niks meer met Geesteswetenschap heeft te maken… 😊

 1. Van vleugels voorzien door de smaak, onttrekt ook de slaafse loondienst zich aan de stof, en aangeraakt door zijn staf vallen de ketens van horigheid zowel van de levenloze dingen als van de levende wezens af.

  Citaat: blz. 164
  Brieven over de esthetische opvoeding van de mens
  F.Schiller
  Vertaald door A.Leemhuis
  ISBN 90.391.0602.9 Kok Agora

 2. Nou, antroposofische boeken zijn niet bepaald goedkoop! – Maar treffend en actueel citaat, want juist het patentrecht is één grote bron van onrecht en ellende, denk aan Monsanto die verantwoordelijk is voor de zelfmoord van honderduizenden door Monsanto opgelichte en in de val gelokte Indiase boeren, die boeren failliet procedeert omdat er per ongeluk ongewild Monsanto-zaad op hun land is aangetroffen. Er zijn hordes advocaten die niets anders doen dan procederen op overtredingen van patentrecht waar massa’s mensen en organisaties failliet aan gaan. Via patentrecht kunnen multinationals voor miljarden aan belasting ontwijken. Kortom, het patentrecht is éne grote bron van ellende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s