Nood, ellende en leed zijn niets anders als een gevolg van het egoïsme (5)

De tegenhanger van dit sociaal denken moet nu ook nauwkeurig vervolgd worden. U kent het voorbeeld van een naaister die voor een laag loon werkt en dat de sociaaldemocratie op haar inpraat: jullie worden uitgebuit! Nu gaat echter de naaister naar een winkel en koopt een goedkope jurk om op zondag te gaan dansen. Zij verlangt naar een goedkope jurk. Waarom is die jurk echter goedkoop? Omdat een andere werknemer uitgebuit werd. Wie buit uiteindelijk die arbeidskracht uit? Zeer zeker de naaister die bij het dansen op zondag die goedkope jurk draagt. Wie hier helder denkt, is reeds los van het onderscheid tussen rijk en arm, want uitbuiting heeft met rijkdom en armoede geheel niets van doen. Er moeten daarom eerst beweegredenen in het leven worden geroepen, opdat in de toekomst de mensen vlijtig en toegewijd werken zonder aan het eigenbelang te denken.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a –Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg, 3 maart 1906 (bladzijde 129)

Eerder geplaatst op 27 augustus 2011

7 gedachtes over “Nood, ellende en leed zijn niets anders als een gevolg van het egoïsme (5)

 1. Over dit alles moet ik eens heel goed nadenken.
  Heel andere benadering dan gebruikelijk is.
  Bedankt voor het plaatsen Ridzerd.

  Ik wens jou en ieder die dit leest:
  Heel mooie Paasdagen

  1. Dank je, Hedvig. Ik wens jou en iedereen ook goede Paasdagen. Moge de geest Gods over u allen nederdalen. (Welk een dominee is met mij verloren gegaan.) 😉

 2. Heel treffend citaat, dat is ook de rede waarom ik mij zo ergerde aan de opening van de Primark in Den Haag, waar legers mensen bij de opening stonden te wachten om goedkope kleding te kunnen kopen! Echt extreem goedkoop! En daar kopen dan ook veel arme mensen, die dan echter er wel aan hebben meegewerkt dat elders mensen in de textielindustrie extreem moeten zijn uitgebuit.

  1. Ik ben het wel met je eens, Marc. Het is natuurlijk ook belabberd dat zo veel mensen keihard moeten werken en dan nog in ellendige armoede leven. Maar als men zou zeggen: ik koop die goedkope producten niet, omdat de arbeiders worden uitgebuit, dan hebben die arbeiders helemaal niets. Bovendien: als men dure producten koopt, dan is dit helemaal geen garantie, dat de arbeiders van die producten niet worden uitgebuit. Neem nu de peperdure Apple iPhones en andere producten van Apple. Die mensen werken evengoed onder belabberde omstandigheden. De werktijden zijn zo lang dat de werknemers geregeld boven hun werk in slaap vallen. Ook schijnt er geregeld op die fabrieken zelfmoord voor te komen door uit het raam te springen. Zo zijn er wel meer dure merkproducten, die evengoed zijn geproduceerd door werknemers die worden uitgebuit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s