Nood, ellende en leed zijn niets anders als een gevolg van het egoïsme (4)

Zolang de sociaaldemocratie de werkende klasse aanzet tot het idee, dat de mens aanspraak moet maken op de volle opbrengst van zijn arbeid, zo lang zal de mensheid in slechtere en slechtere toestanden terechtkomen. De geesteswetenschap moet het omgekeerde ontwikkelen vanuit het denken en voelen: De mens mag niets voor zichzelf willen van zijn arbeid. De mens is de sociale gemeenschap arbeid verschuldigd. De mens moet omgekeerd zijn levensonderhoud beperken tot wat de sociale gemeenschap hem schenkt.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a –Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg, 3 maart 1906 (bladzijde 129)

Eerder geplaatst op 26 augustus 2011

Advertenties

3 gedachtes over “Nood, ellende en leed zijn niets anders als een gevolg van het egoïsme (4)

  1. Werner

    Beste Ridzerd,

    Bij dit vierde citaat begrijp ik eindelijk wat Steiner bedoelt. Je volop inzetten voor de gemeenschap en je eigen wensen zo beperkt mogelijk houden. Maar ik begrijp niet waarom hij zich wat dit betreft vooral tot de sociaal democratie richt. Andere politieke partijen streven voor zover ik weet ook voornamelijk eigenbelang aan, en zeker geen afzien van eigen behoeften of waar men ‘recht’ op heeft? Juist door dit egoïsme en uitbuiting van andere mensen ontstaat een (weliswaar materialistische maar wel te begrijpen) tegenbeweging. Dat zou in onze tijd weer kunnen gebeuren.

    1. Ja, dat vroeg ik mij eigenlijk ook af, Werner. Want je zou toch zeggen dat de niet-sociaaldemocratische partijen nog veel meer op eigen gewin uit zijn.
      Maar ik denk dat Steiner hier meer in het algemeen spreekt en in feite op de hele politiek doelt en niet alleen op de partijen die zichzelf socialistisch noemen. Want wat het aanspraak maken op de volle opbrengst van de eigen arbeid stemmen immers zowat alle politiek partijen overeen, lijkt mij. Maar ik weet eerlijk gezegd weinig van politiek en al helemaal niet van de politiek in de tijd van Steiner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s